El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

Aprovació de la LECO: una llei de urbanisme i no de conservació d’espais naturals

Manel | 23 Maig, 2005 10:15

El parlament ha aprovat una llei de conservació d’espais naturals que lluny de donar la importància que el patrimoni natural es mereix, la sotmet a l’especulació urbanística i facilita el frau fiscal en el cas de les propietats privades a la Serra de Tramuntana i de Llevant. Una llei que només protegeix un espai fins que es vulgui urbanitzar, així ho veig .Comunicat del GOB: Una llei de conservació d'espais naturals que tanca els ulls davant el tema urbanístic

El Parlament aprovà ahir la Llei per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), que és a partir d'ara el nou marc legal per a la declaració i gestió d'espais naturals protegits.

Tot i que no disposam del text definitiu, pel que sabem podem afirmar que aquesta llei no és l'instrument adequat per garantir la conservació del nostre patrimoni natural. En unes illes en que una de les principals amenaces per a la conservació dels espais naturals és la seva urbanització i/o edificació, consideram que no es pot concebre l'aprovació d'una llei de conservació d'espais naturals que gira la cara per ignorar aquest problema.

La LECO no afegeix cap limitació urbanística sobre el marc preexistent. Això vol dir que, per exemple, als futurs espais naturals que es declarin a Eivissa es podran edificar xalets a parcel·les de 5 hectàrees a les zones que ara són ANEI (així ho permet el seu pla territorial), que es podran seguir edificant xalets a les zones ARIP dels nous espais naturals que es declarin a Mallorca, i que amb una senzilla modificació de la LEN (la darrera es va fer aprofitant una llei d'acompanyament als pressuposts) l'edificació a les àrees naturals es pot rebaixar fins al nivell del sòl rústic general.

Des del GOB consideram un gran error que la conservació dels espais naturals estigui per davall de la planificació urbanística, tal i com disposa la LECO. Tenim prou exemples recents que demostren lo fàcilment sacrificables que són els espais naturals quan hi ha pressions urbanístiques (rebaixa de la LEN a Eivissa i Formentera, autorització d'un hotel-clínica vora el Salobrar de Campos, retall-derogació del Parc Natural de Cala d'Hort, ...). Aquesta llei no posa cap obstacle per què això segueixi succeint.

Els illencs hem perdut l'oportunitat de comptar amb una eina per a consolidar un règim de protecció efectiu dels nostres espais naturals.El Govern protegeix el patrimoni natural en funció de la voluntat dels propietaris i no de l'interès ecològic


Comentaris

La gallina

Pep Torro | 23/05/2005, 13:35

No s'han conformat sols amb sos ous, tambe han mor la gallina.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb