El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

Ses Fontanelles: segueixen les destrosses a la Platja de Palma

Manel | 20 Maig, 2005 13:27

El GOB ha fet un comunicat amb motiu dels greus destrosses que estan fent a una gran zona verda i humida de Palma: permís d'urbanització, permís d'abocaments d’aigües del futur aquàrium amb espècies exòtiques de peixos i plantes marines, pàrking subterrani, massificació,...a l'única zona humida que ens queda a Palma.

El GOB creu que aquesta àrea hauria de ser la gran zona verda de la platja de Palma


EL PROJECTE COMERCIAL I D’OCI DE SES FONTANELLES, SUPOSARÀ SATURAR MÉS LA PLATJA DE PALMA I DEGRADAR LA DARRERA ZONA HUMIDA DE PALMA

---

La possibilitat que devora Can Pastilla, a la zona coneguda com Ses Fontanelles se dugui a terme noves inversions per a la construcció d’un gran centre comercial, turístic i d’oci, constitueix una barbaritat ja sigui des del punt de vista comercial i turístic com ambiental.

Aquests nou projecte i el que actualment s’està executant , suposarà contribuir a la saturació de la Platja de Palma, a eliminar una de els darreres zones lliures que li resten i la degradació de la darrera zona humida de l terme de Palma,

No té cap sentit ni un que a una de les la zones turístiques més massificades de l’illa, se li afegesqui més oferta comercial, d’oci i turistica. Això no suposarà millorar l’oferta turística actual.


UN PLA PARCIAL QUE COMPTÀ AMB MOLTA OPOSICIÓ

L’aprovació definitiva del Pla Parcial que afecta a les 32 hectàrees de l’antiga zona humida de Ses Fontanelles, implicarà la construcció d’un gran vial (25 metres d’amplada), així com equipaments comercials, turístics, esportius i d’aparcament.

L’execució d’aquestes obres afecten a la zona reblida, una part del pinar sobre dunes i una part de zona humida.

Durant el període d’informació pública que el GOB hi ha anat presentant al·legacions tant a un com a altre projecte en considerar que la seva ’aprovació i execució afectarà negativament la conservació d’aquesta zona humida. Igualment la nostra associació hi presentà un recurs.


LA DARRERA ZONA HUMIDA DE PALMA

L’àmbit d’aquests dos sectors (el centre comercial i l’aquàrium) coincideix amb el que resta de la gran zona humida que fins al segle XIX cobria part del que actualment és el Pla de Sant Jordi. Aquella zona humida coneguda en aquell temps com el Part de Sant Jordi, fou dessecada, amb finalitats agrícoles, però avui se mantenen restes d’aquell aiguamoll.

El més gran dels aiguamolls que resten a Palma és el conegut com Ses Fontanelles, una zona humida de 325.000 metres quadrats , que al llarg d’aquest segle ha patit processos de transformació (salines) i degradació (abocament de runa) que a pesar de tot el lloc manté encara uns notables valors ecològics i paisatgístics, que han estat reconeguts als distints inventaris de zones humides elaborats per la Conselleria d’Agricultura i la seva revisió de l’any 1997 per part la Conselleria de Medi Ambient.


EL COMPLEX COMERCIAL I TURÍSTIC

Des del nostre punt de vista aquests seran les principals conseqüències de la construcció del complex comercial i turístic

- Impedeix la recuperació de la zona humida

- Afecta a una part de zona humida.

- Les actuacions previstes afectaran indirectament sobre la zona inundada

- Desfiguració paisatgística

- Més pressió sobre la zona humida

- Augment de la massificació a una zona turística i residencial saturada

Crea més oferta comercial i d’oci on ja n’hi ha de sobres


VULNERA ALGUNES NORMES LEGALS

A més dels impactes ambientals i territorials, aquesta iniciativa immobiliària xoca amb diverses normatives vigents. Se tracta de normes legals que impedeixen la dessecació de zones humides, prohibeixen usos edificatoris i exigeixen la seva recuperació. Es tracta de:

La Llei i Reglament d’Aigües

Decret de Zones humides de les Balears

L’Inventari de zones humides de les Balears


PETICIONS DEL GOB AL CORT I A GOVERN

Tal com el GOB va expressar a les seves al·legacions a ambdós projectes, és imprescindible que l’Ajuntament de Palma no doni el vist i plau d’aquests projectes a fi de salvar aquesta zona humida.

Per altra part, el GOB demana al Govern l’aprovació de decret de protecció de zones humides. La seva aprovació impediria la urbanització de Ses Fontanelles i d'altres zones humides amenaçades per projectes urbanístics (Sa Porrassa a Calvià, Ses Feixes a Eivissa).

Ciment a la darrera zona humida de Palma: Ses Fontanelles

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb