El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

No hi ha suficient petroli

Manel | 12 Març, 2005 17:25

L'Agència Internacional de l'Energia (AIE), organisme encarregat de vetllar pels interessos petroliers dels països rics, ha advertit que el consum de petroli ha igualat ja a la capacitat de producció i aconsella als governs dels països industrialitzats elaborar polítiques d'estalvi energètic.

L'informe de l'AIE assenyala: “Si el subministrament segueix tenint dificultats per a seguir el ritme de la demanda, deurem començar a dedicar més atenció a la intensitat energètica”; “El fort creixement de la demanda està tornant a posar a prova els límits de la capacitat productora, el que està mantenint els alts preus”. L'agència ha incrementat la seva previsió de demanda de petroli per l'intens fred d'aquest hivern i el major creixement de les economies d'Estats Units i Xina. Xina incrementa el seu consum anual de petroli a un ritme d'entre el 8 i 16 % anual els darrers anys.

Arran de la crisi del petroli de 1979 amb motiu de la revolució Iraniana i que van provocar una forta pujada del preu del petroli, els països industrialitzats van haver d'aplicar mesures d'estalvi energètic que van provocar una millora substancial de l'eficiència energètica (mesurat per la relació entre el consum de cru i el producte interior brut). Encara que des de 1990 l'eficiència s'està reduint en diversos països, especialment Estats Units que provoca més d'una quarta part de la contaminació mundial.

“Estem tractant de dirigir l'atenció dels governs al problema de l'eficiència energètica” diuen des de l’AIE. Però els experts adverteixen que les mesures d'estalvi són més difícils d'aplicar ara que fa dues dècades perquè el 90% de l'increment del consum de petroli es deu al transport i és difícil posar fre a la demanda.


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb