El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

L'ecologia de mercat

Manel | 08 Març, 2005 10:50

L'ecologia de mercat és un concepte que sosté que l'única política mediambiental possible per efectiva i justa és la que introdueix criteris de racionalitat econòmica en la gestió del medi ambient.

Aquest concepte ho vaig conèixer a través d'un article d'opinió de l'únic mitjà de comunicació de les Illes que ho defensa segons ells mateixos diuen. En aquest article es constatava que el Govern començava a seguir els passos de l'ecologia de mercat, fent referència al projecte del conseller Jaume Font d'establir una figura de protecció per a tota la Serra de Tramuntana sempre que almenys més de la meitat dels propietaris privats estigués d'acord. A canvi de protegir la Serra i reconeixent el Govern el valor d'ús i de mercat de les finques privades, se'ls proporcionaria incentius i ajudes.

Molts propietaris estan acceptant l'oferta però no perquè els agradi la idea, sinó perquè temen que en un futur pugui tornar altra vegada la iniciativa que va tenir el Pacte de Progrés de declarar tota la Serra de Tramuntana i de Llevant Parc Natural com la Dragonera o la Illa de Cabrera, l'única figura que impedeix l'especulació amb el territori i preserva la biodiversitat i riquesa natural.

El Govern té més de mitja dotzena de figures de protecció de l'entorn, però tanmateix es permet construir xalets de luxe en zones com Sa Muleta (zona qualificada com a ARIP -Àrea Rural d’Interès Paisatgístic- a la LEN i Sòl Rústic Protegit segons els DOT i el Pla territorial de Mallorca). No es pot vendre el que és de tots a famosos actors, models, banquers, esportistes o adinerats en general.

L'ecologia de mercat és per a mi com dir-li a les empreses que si no aboquen residus al riu se'ls compensarà econòmicament o a mi per separar les escombraries generades a casa. La propietat privada és un dret constitucional però està sotmesa a l'interès general. Per aquest motiu un no pot fer en el seu pis, local comercial, nau industrial o terreny rústic el que li doni en gana. Protegir la Serra de Tramuntana i de Llevant és d’interès per a tots.


Comentaris

nom

lanui | 15/11/2005, 14:48

com cony es diu el president de les Illes Canaries!!!!!!
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb