El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

Polítiques energètiques, de transport i urbanístiques per a complir les determinacions del protocol de Kioto

Manel | 17 Febrer, 2005 07:07

El GOB ha fet pública una nota informativa: LES ILLES BALEARS HAN DE MODIFICAR RADICALMENT LES SEVES POLÍTIQUES ENERGÈTIQUES, DE TRANSPORT I URBANÍSTIQUES PER COMPLIR LES DETERMINACIONS DEL PROTOCOL DE KIOTO

He posat dos apartats de la comunicació que descriuen molt bé la política actual del Govern i el Consell de Mallorca:


MESURES QUE PROPOSA EL GOVERN

En concret alguns de les mesures que el govern impulsa són:

* La substitució del carbó, el gas-oil i el fuel per gas natural, a partir del 2007 o 2008, de les central tèrmiques, així com a altres indústries

* La interconnexió elèctrica amb la península mitjançant un cable elèctric a partir del 2009-2011, que pot aportar un 35 % de l’electricitat final que en comptes de produir-se a les Balears ho farà a la península.

* Les mesures d’eficiència energètica contemplades a l’estudi van des de l’impuls de electrodomèstics de baix consum, la promoció de cotxes de gasoil, la restricció dels cotxes privats al centre de Palma, afavorint el transport públic.

* Igualment el govern aposta per potenciar l’energia solar per encalentir aigua, sobretot als hotels,

* La Creació d’una Direcció General de Canvi climàtic i una Oficina que gestioni les mesures


CONTRADICCIONS DE LES MESURES DEL GOVERN

Les línies d’actuació i les mesures que impulsa el Govern són totalment contradictòries amb les polítiques sectorials que s’estan executant en aquests moments.

De fet a continuació s’enumeren alguns d’aquests fets que en generals suposen un increment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, com el CO2.

* Noves centrals i noves turbines.- El Pla Energètic vigent i el que ara se tramita preveuen l’increment de la potència elèctrica a la Central de Son Reus (instal·lant més turbines) i la construcció d’una nova central a Cas Tresorer

* En aquests moments el govern balear exigeix la construcció de quatre noves grans dessaladores (Santa Eulàlia, Ciutadella, Alcúdia i Andratx) que com se sap són grans consumidors d’energia elèctrica

* L’impuls dels transport privat, mitjançant la construcció d’autopistes i vies ràpides, tal com apareix al Pla de Carreteres. Se tracta de l’autovia entre d’Inca a sa Pobla, Palma – Manacor, S’Arenal - Llucmajor, Variant de Llucmajor, Variant d’Inca, Palma – UIB, Palmanova – Peguera, i els projectes d’Inca- Manacor i el 2n Cinturó. A Eivissa hi ha l’autovia de Vila a Sant Antoni i l’accés a l’aeroport.

* L’ampliació dels aeroports: els projectes per ampliar els aeroports de les balears pretenen en definitiva incrementar la capacitat d’acollida de vols amb la corresponent consum de combustible.

* El cable d’interconnexió elèctrica amb la península, des del punt de vista del canvi climàtic l’únic que fa és traslladar el problema administratiu a una altra comunitat autònoma, però no suposa reduir els emissions de gasos contaminants. De fet és possible que ens arribàs electricitat produïda a una central nuclear.

* El Consell Insular de Mallorca ha decidit fer una aposta decidida a construir nous forns incineradors de residus en comptes d’apostar pel reciclatge, el compostatge i la reducció. És en definitiva seguir amollant a l’atmosfera gasos d’efecte hivernacle.

* La proposta del govern de restringir l’accés de cotxes privats fins el centre de Palma és contradictori amb el projecte de Cort per construir a damunt les vies del tren un carrer de quatre carrils per afavorir l’accés al centre mitjançant cotxes privats.


Comentaris

el problema és el govern

JoanSastre | 17/02/2005, 10:35

Tu creus que un govern com el nostre ara es posarà a pensar quantes carreteres no han de construir més, o quant han de gastar per fer menys contaminació? I ara et diuen que ells fàn lo que poden! JA!
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb