El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

Com crear més ocupació a les Illes Balears: només construcció!?

Manel | 31 Gener, 2005 15:16

El Día del Mundo torna contra el Pacte de Progrés. Aquesta vegada, les últimes xifres presentades sobre l'evolució de l'ocupació durant el 2004 a les Illes Balears. El creixement de l'ocupació ha estat amb el Govern popular bastant superior al del Pacte de Progrés, però el graciós és que assigna aquest èxit a polítiques que sens dubte l'actual Govern no ha portat a terme: ”recuperació del clima de confiança en la societat, crear les condicions objectives perquè empresaris i treballadors puguin protagonitzar l'activitat econòmica i modernitzar el nostre sistema a través de vigoroses polítiques estructurals”. Gens d'això ha realitzat el Govern, per molt que ho digui aquest diari.

S'hauria d'analitzar més a fons les bases de l'economia i la seva generació d'ocupació, i de moment el creixement de l'economia a les Illes està basat en el consum de les famílies i en la construcció, ambdós amb un ritme notable. També ignoren la pressió a la qual van sotmetre al Govern del Pacte de Progrés els hotelers, per exemple, iniciant la fi de temporada abans de l'habitual (reconegut en privat per algun d'ells). També podem afegir la crisi econòmica internacional arran de la inseguretat internacional que va afectar durant l'anterior Govern. I el turisme? Resulta que hem tingut un petit creixement en el nombre de turistes, però la despesa per turista i el nombre de pernoctacions s'ha reduït considerablement.

Si senyors, urbanitzar les Illes crea molta ocupació (avui) i el consum privat (avui) també. A les Balears la construcció torna a ser un negoci rodó: El Butlletí del Registre Mercantil recull que més de la meitat de les noves empreses creades a les Balears són immobiliàries (és a dir empreses dedicades a la compravenda, promoció, explotació, administració i arrendament de tot tipus d'immobles, rústics i urbans, turístics i comercials. La promoció i construcció d'edificacions i obres de qualsevol classe, tant per compte propi com aliena". I els preus de l'habitatge? Amb tanta construcció horitzontal poc baixaran els preus. Per a baixar el preu de l'habitatge i que sigui més assequible a les famílies es dediquen a construir Xalets de luxe en zones com Sa Muleta, un Àrea Natural d'Especial Interès en la seva major part pel seu altíssim valor natural, i que només podran gaudir 30 adinerats.

El progrés no consisteix en pa per a avui i fam per a demà. La construcció i el consum privat no poden ser els pilars d'una economia. Això ho sap qualsevol economista. Hi ha més sectors en els quals s’ha de donar suport al creixement: sector ramader i agrícola, sector serveis i fins i tot el turisme (no de masses, sinó sostenible i creador de riquesa), indústria tradicional,...


Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb