El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

El batle de Calvià i els seus camps de golf

Manel | 24 Gener, 2005 17:12

Aquest cap de setmana el batle de Calvià manifestà que volia al municipi quatre camps de golf més, apart dels cinc que ja n’hi ha. Va dir frases tan interessants com aquestes:

“aunque hay que tener en cuenta que es el municipio con más plazas hoteleras de la isla. Si se estudia la proporción entre plazas hoteleras y campos de golf, no es exagerado decir que necesitamos más campos de golf y más oferta complementaria.”
creo que un campo de golf no supone ningún impacto medioambiental.”
“Si un campo de golf cumple los requisitos medioambientales, no veo cuál es el problema”
Doncs els problemes que comporta un camp de golf són molt clars: especulació, o amb altres paraules, més ciment. Oferta complementària? desestacionalització? res de res. S’ha demostrat que la utilització del camp de golf per part de la gent de les instal·lacions i complexos desenvolupats al seu voltant és baix. El GOB alertà d’aquest nou boom de camps de golf:


Nou “boom” de camps de golf a Mallorca:
HI HA 11 NOUS PROJECTES EN TRÀMIT, QUE SE SUMARIEN ALS 18 EXISTENTS I ALS TRES QUE ES TROBEN EN CONSTRUCCIÓ

En aquests moments Mallorca viu una nova envestida de camps de golf. Aquest fet se tradueix en l’inici de la tramitació de nous projectes, alguns d’ells sobre espais de notable interès ecològic o paisatgístic.

Tot plegat una situació preocupant, a la qual el Pla Territorial no només no atura sinó que fins i tot promociona. Actualment a la nostra illa hi 18 camps de golf en funcionament i tres més es troben en fase de construcció molt avançada. Segons dades que hem pogut replegar, en aquests moments han iniciat la seva tramitació un total d’11 projectes, molts dels quals incorporen complexos turístics i residencials.

A diferència del que opina tat el Govern, com el Consell com sectors empresarials, a Mallorca des del nostre punt de vista hi ha camps de golf més que suficients per a absorbir la demanda existent a les nostres illes. Fer-ne més ni és necessari ni és convenient a la vista dels impactes derivats de la construcció d’aquestes instal·lacions, bàsicament el consum d’aigua, la transformació del camp i l’increment de places hoteleres.

El GOB considera que el desitjable increment de la qualitat turística se pot aconseguir a través de la reducció de places turístiques, la millora de serveis i equipaments i en tot cas a través de la promoció del turisme cultural, el turisme ciclista, el turisme d’espais naturals, etc.. opcions que a més de no haver de menester la construcció de noves instal·lacions, se produeixen en temporada baixa.


EL PLA TERRITORIAL OPTA PER LA MULTIPLICACIÓ DELS CAMPS DE GOLF

El Pla Territorial de Mallorca opta clarament per la implantació de nous camps de golf. Se’n recomana la implantació a les zones Nord, Llevant i Sud “per reequilibrar la disposició actual dels camps de golf concentrats majoritàriament a les zones de Ponent i Palma”. També es proposa que se n’implantin a la zona des Pla. La Memòria proposa “la ubicació de nous camps de golf o l’ampliació dels que hi ha” a Platja de Muro i Can Picafort; Costa de Manacor; Costa de Santanyí; Costa de Llucmajor, Campos i Colònia de Sant Jordi; Platja de Palma; possibilitat de camp de golf a l’interior de l’illa, i ampliació del camp de Pollença.


PROJECTES EN CARTERA I EN TRÀMIT

Actualment hi ha 11 noves iniciatives per a construir camps de golf, algunes s’han traduït en projectes concrets, d’altres únicament d’iniciatives empresarials sense convertir-se encara en projecte. Vet aquí la llista de camps de golf en projecte:

Son Real (Santa Margalida): Se tracta d’un projecte ubicat a una àrea rural molt ben conservada enmig de zones naturals de gran valor. És el que resta de la finca que l’any 2002 va comprar el govern en doblers de l’ecotaxa. Els promotors ara han començat a tramitar el projecte davant l’Ajuntament.

Son Saletes (Sencelles): En aquesta possessió del Pla de Mallorca se comença a tramitar un projecte de camp de golf. Ara ja ha sol·licitat la concessió de les aigües residuals de la depuradora de Binissalem.

Es Pujol (Santanyí).- A pesar que s’ha eliminat el projecte d’urbanització,, els promotors pretenen en canvi, fer un camp de golf, el qual tendria dret a disposar de l’oferta hotelera complementària.

Son Bosc (Muro).- Se tracta d’una zona situada a entre Es Comú i el Parc Natural de S’Albufera, on s’ha tramitat un projecte impulsat pels hotelers de la zona. Una recent sentència obrir l’oportunitat a tornar tramitar el projecte que afecta a uns terrenys que foren parc natural.

Son Quint (Palma).- Se tracta d’una zona situada devora Son Vida i Son Muntaner. Aquest projecte de golf incorporaria a una nova oferta hotelera complementària i afecta a uns terrenys que fins l’any 1992 estaven protegits per la LEN.

Can Puig – Can Gatul·les (Pollença).- Es tracta d’una zona rústica no massa enfora del camp de golf de Can Porquer, del qual sembla que podria ser-ne formalment una ampliació.

Son Corb (Son Servera).- Recentment un grup empresarial ha presentat una iniciativa per construir un camp de golf i un complex turístic a una zona situada prop de Pula.

Can Guilló (Pollença).- .Aquí i des de dos anys se troba mig construït un camp de golf de forma il·legal, que darrerament intenta la seva legalització.

Puigderós (Llucmajor).- A la Marina de Llucmajor, a darrera una de les urbanitzacions ja construïdes, des de fa anys se gesta i se tramita un projecte per construir un camp de golf. De fet ja hi ha obres en marxa.

Son Baco (Campos) .- L’antic projecte de camp de golf i urbanització torna a tramitar-se arran d’una sentència del TS, que li atorga dret a retroteure l’expedient al moment de la seva denegació.

Costa dels Pins (Son Servera).- Des de fa anys se tramita la probable ampliació del camp de golf existent.


EN CONSTRUCCIÓ

Sa Vinyola (Campos)
Puntiró (Palma)
Son Gual (Palma)


CAMPS DE GOLF EN FUNICIONAMENT

Son Vida (Palma)
Costa des Pins (Son Servera)
Can Porquer (Pollença)
Vall d'Or (Felanitx)
Canyamel (Capdepera)
Roca Viva (Capdepera)
Son Antelm i (Llucmajor)
Son Antelm II (Llucmajor)
Pula (Son Servera)
Bendinat (Calvià)
Ponent (Calvià)
Santa Ponça I (Calvià)
Santa Ponça II (Calvià)
Santa Ponça III
Son Térmens (Bunyola)
Biniorella (Andratx)
Son Muntaner (Palma)
Aucanada (Alcúdia)

Comentaris

Re: El batle de Calvià i els seus camps de golf

Manel | 25/01/2005, 17:28

I com ja ha dit el PSM-EN, obrir un nou hotel de 450 places en el camp de golf de Son Real (Santa Margalida) no suposa precisament desestacionalitzar l'oferta turística.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb