El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

Europa denuncia a Espanya per la regeneració de platges de Jaume Matas

Manel | 17 Gener, 2005 15:54

Jaume Matas com a ministre de mediambient ocasionà un desastre mediambiental com es va demostrar amb fotografies del fons marí de Banyalbufar, que apareix recobert de fang a l'haver estat remogut el fons amb la màquina. Tant la flora com la fauna han estat afectades. Amb la multa que imposin els jutjats haurem de pagar doble, desastre ecològic apart. A més, Catalina Cirer va imposar una multa a joves del GOB per denunciar l’atemptat a les nostres platges. Platges com la de Platja de Palma van perdre l’aigua cristal·lina per culpa de l’extracció d’arena i posterior deposició a la costa. Desastre ecològic i pèrdua de qualitat que oferim als nostres turistes.

La Comissió Europea a decidit denunciar a Espanya per no complir la legislació mediambiental de la Unió Europea, en concret no respectar la normativa que obliga a fer una valoració dels efectes de l’extracció d’arena i de la regeneració de platges a les Balears i Alacant. Les vulneracions afecten a directives sobre hàbitats que protegeix a espècies vegetals i animals en perill d’extinció o rares, i a la d’avaluació de les repercussions en el mitjà, que obliga a amidar els efectes d’aquestes actuacions.

L'extracció de Banyalbufar va contar amb estudi d'impacte ambiental però l’actuació havia afectat a la fauna marina perquè s'havien excedit en la profunditat. Si s'havia recomanat no superar els 20 centímetres, doncs van arribar a superar el metre en algunes zones. A més la sorra va ser dipositada a Can Picafort, a un àrea declarada Lloc d'Interès Comunitari (LIC), on la normativa europea obliga a fer una valoració d'efectes, que una altre vegada no es va fer.

Jaume Mates va justificar la necessitat d'aquestes actuacions en el perjudici econòmic dels hotelers de la Platja de Muro provocat per la pèrdua de sorra com a conseqüència del temporal de 2001. Però arribaren altres temporals que es van dur la sorra. El motiu per a no defensar l’extracció d’arena és que les platges deixen de ser cristal•lines, es a dir, l’aigua queda tèrbola, i l'impacte sobre la flora i fauna.

Catalina Cirer, quan era delegada del Govern, va multar al GOB per la seva protesta contra aquestes actuacions dient que la sanció va anar per alterar l'ordre públic. Supos que el delicte del Ministeri tindrà també multa!

Al seu moment, científics i experts de la conservació del litoral manifestaren junt al GOB el gravíssim impacte de l’extracció de sorra. L'assessor del departament de Costes del Ministeri també va advertir del impacte negatiu i denuncià que s’havia dragat molt més de lo recomanat.

Desastre ecològic i pèrdua de qualitat que oferim als nostres turistes.

Comentaris

Re: Europa denuncia a Espanya per la regeneració de platges de Jaume Matas

evamarilen | 18/01/2005, 19:33

A veure si arribarà a ser ver que, des de la Comissió Europea a Brussel·les, es governa molt millor a Mallorca - i als Països Catalans - que des del Ministeri de Medi Ambient a Madrid! I ara què queda: fer pagar una multa i qui va fer pagar una multa?! Sí però que, en aquest cas, sigui amb els doblers de la seva pròpia butxaca, i no dels contribuents; que sinó, els joves del GOB n'hauran hagut de pagar dues, de multes, per defensar aquesta terra (i aquesta mar!)!

.. el que s'hauria de fer..

potti | 18/01/2005, 09:36

seria tornar com a mínim els diners de la multa a qui els va pagar i ficar ja d'una vegada a la presó a tots aquets que han fet tot això i que encara ens 'gobernen'....
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb