El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

Segon Cinturó, tren i metre a Palma

Manel | 13 Gener, 2005 15:44

Avui venia recollit al Diari de Mallorca la presentació d'al•legacions per part de l'associació de veïns de Son Sardina sobre el projecte del traçat del metre Plaça Espanya – Universitat:

La entidad vecinal asegura que esta iniciativa del Govern supone aceptar una de las propuestas que presentaron como alternativa al segundo cinturón. Por ello considera que una de las consecuencias de este plan debería ser la retirada del proyecto del segundo cinturón. Los vecinos creen que las razones que da el Govern para ejecutar esta infraestructura viaria son injustificadas y producirá un impacto negativo sobre el pueblo de Son Sardina. "El trazado previsto no resuelve el problema de la circulación de Palma, ya que únicamente traslada el actual embudo de tráfico", se añade en los documentos presentados. Apuestan por implantar el metro combinado con la mejora de los accesos a la ciudad y carreteras ya existentes como vía para solucionar el actual y futuro problema de circulación porque la relación entre inversión-rentabilidad sería mayor y el impacto menor.

Entre sus peticiones destacan la necesidad de que el trazado sea respetuoso con el entorno. Por este motivo creen que el paso del metro a través de la carretera y la vía de ferrocarril de Sóller debería ser soterrado. El puente del Camí de Passatemps tendría que dotarse de dos carriles urbanos para coches, además de un vial separado para bicicletas y peatones. Por otra parte, mencionan la necesidad de garantizar el acceso al aparcamiento de vehículos y autocares para poder realizar conexiones con los autobuses de Bunyola, Palmanyola y Sóller.

Centralitzar totes les comunicacions i connexions (tren, línies de bus de l'EMT i amb els pobles, taxis, vehicles particulars) al centre de Palma és col•lapsar Ciutat (un dels problemes greus al meu entendre del transport públic). Per aquest motiu tots els partits d'esquerres, els ecologistes del GOB, usuaris del tren i UM demanen que la central intermodal estigui a Son Fuster, i que l'estació a Plaça Espanya sigui una estació terminal. D'aquesta manera s'allibera el centre i s'evita entrar a Ciutat a qui no ho té com origen o destinació.

Durant molts d’anys es va parlar des de l'Ajuntament de Palma de desenvolupar un tren o tramvia que recorregués tota la Platja de Palma, des d'Arenal fins a Ciutat i Calvià. Avui diuen que amb el soterrament de les vies de tren a Plaça Espanya es podran crear noves línies. Doncs ara tenen l'oportunitat de crear la línia Arenal – Aeroport – Coll d’en Rabassa – Son Ferriol – Polg. Marratxí – Polg. Son Castelló - Universitat, seguint bona part del que seria el traçat del segon cinturó.

Motius per a dir NO al 2n cinturó (Plataforma “NO al 2n cinturó”):

  • Perquè suposaria la separació definitiva de les barriades de Son Sardina, Sa Garriga i Son Espanyol. Trencant per sempre l'ambient de poble i germanor que es respira entre els veïns de totes tres barriades.
  • Perquè potencia l'ús del transport privat i perjudica encara més el transport públic ja de per sí tan maltractat pel partit popular i tan necessari a una ciutat moderna com la nostra.
  • Perquè seria la fi del que un dia fou l'horta de la ciutat de Palma.
  • Perquè és innecessària: uneix dos punts que ja estan units per autopista i passa per llocs que no estan a més de cinc minuts del primer cinturó amb cotxe.
  • Perquè creiem que, tot plegat, no és més que una nova maniobra especulativa destinada a requalificar uns terrenys que ara són sòl rústic en benefici d'uns pocs i detriment de la majoria.
  • Perquè no té sentit construir una via de circumval•lació en sòl rústic. Llevat que els polítics -Jaume Matas i M. Antònia Munar- vulguin fomentar l'ús dels cotxes entre els conills i les sargantanes. O bé, tenir una excusa per construir més a una ciutat que ja està saturada per la seva mala gestió i la del senyor Canyellas?
  • Perquè no resol cap problema de trànsit, més aviat l'agreuja. Des de Son Sardina es pot arribar a la via de cintura en 5 minuts, com hem dit, o en 5 hores si la rotonda de la carretera de Sóller està col•lapsada en hora punta pel seu pèssim disseny. Problema que no resol ni aquest macro-projecte especulatiu ni cap altre del nou "pla" de carreteres del PP i UM.
  • Perquè en un país del primer món no es permetria un nivell de sobreurbanització com el que pretenen dur a terme alguns partits que semblen interessats a destruir tots els paratges naturals de l'illa.Comentaris

Re: Segon Cinturó, tren i metre a Palma

Anònim | 07/10/2009, 21:19

És una gran irresponsabilitat política fer el tren de Llevant. Només hi ha una previsió de demanda de 500.000 passatgers. La més baixa de tot Mallorca.
És una gran irresponsabilitat política començar el tren sense tenir solucionat la connexió a Manacor.
És enriure-se’n a la cara dels que han demanat el tren per llevar aumasa, que els passegin de tren a tren en bus (aumasa) per dins Manacor.
És una irresponsabilitat i un delicte licitar les obres sense tenir la fermesa que es tendrà traspassat la totalitat del pressupost. De moment només hi ha 25 milions compromesos l’any 2010 per part del Govern de Madrid. Els altres 77 o més que fan falta no sabem d’on els treuran, perquè aquests 25 també han de ser per electrificar la línia d’Inca a Palma.
És un atemptat al territori construir 44 km de camins nous de reposició perquè pugui passar el tren per 30 km de vies velles.

I la història es repeteix

Mallorca LLevant | 18/10/2008, 14:08

Tres anys després tornam estar igual.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb