El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

Campanya internacional contra la urbanització de Ses Fontanelles

Manel | 27 Abril, 2006 12:04

EL GOB PROMOU UNA CAMPANYA INTERNACIONAL PER EVITAR LA URBANITZACIÓ DE SES FONTANELLES


       El projecte comercial i d’oci de Ses Fontanelles, suposarà la degradació la darrera zona humida de Palma

---

Des del passat dia 23 d’abril, es troba a informació pública el projecte d’urbanització de Ses Fontanelles (Palma), aprovat per la junta de Govern de Palma el dia 29 de març. Aquest projecte planifica les infrastructures per possibilitar noves inversions per a la construcció d’un gran centre comercial, turístic i d’oci.

Des del nostre punt de mira, aquesta iniciativa constitueix una barbaritat ja sigui des del punt de vista comercial i turístic com ambiental, ja que aquest projecte i el que actualment s’està executant, suposarà contribuir a la saturació de la Platja de Palma, a eliminar una de els darreres zones lliures que li resten i la degradació de la darrera zona humida de l terme de Palma.

No té cap sentit ni un que a una de les la zones turístiques més massificades de l’illa, se li afegesqui més oferta comercial, d’oci i turística. Això no suposarà millorar l’oferta turística actual.

CAMPANYA INTERNACIONAL

Per evitar aquest projecte d’urbanització, el GOB promou una campanya internacional per aconseguir el suport d’entitats de tot el món a la protecció d’aquesta zona humida.

Per això, s’ha començat a dirigir a distintes associacions, fundacions, ongs, especialment d’Europa , informant-les del projecte que afecta a Ses Fontanelles i de les repercussions ambientals que tendrà la seva execució. Al mateix temps els demanarà que facin arribar a la batllessa de Palma, al conseller Font i a la Ministra de Medi Ambient la seva oposició al projecte.

UN PROJECTE QUE COMPTÀ AMB MOLTA OPOSICIÓ

Aquest projecte afecta a les 32 hectàrees de l’antiga zona humida de Ses Fontanelles, implicarà la construcció d’un gran vial (25 metres d’amplada), així com equipaments comercials, turístics, esportius i d’aparcament.

L’execució d’aquestes obres afecten a la zona reblida, una part del pinar sobre dunes i una part de zona humida.

Durant el període d’informació pública que el GOB hi ha anat presentant al·legacions tant a un com a altre projecte en considerar que la seva aprovació i execució afectarà negativament la conservació d’aquesta zona humida. Igualment la nostra associació hi presentà un recurs, tant davant l’ajuntament com davant el Ministeri.

LA DARRERA ZONA HUMIDA DE PALMA

L’àmbit d’aquests dos sectors (el centre comercial i l’aquàrium) coincideix amb el que resta de la gran zona humida que fins al segle XIX cobria part del que actualment és el Pla de Sant Jordi. Aquella zona humida coneguda en aquell temps com el Part de Sant Jordi, fou dessecada, amb finalitats agrícoles, però avui se mantenen restes d’aquell aiguamoll.

El més gran dels aiguamolls que resten a Palma és el conegut com Ses Fontanelles, una zona humida de 325.000 metres quadrats , que al llarg d’aquest segle ha patit processos de transformació (salines) i degradació (abocament de runa) que a pesar de tot el lloc manté encara uns notables valors ecològics i paisatgístics, que han estat reconeguts als distints inventaris de zones humides elaborats per la Conselleria d’Agricultura i la seva revisió de l’any 1997 per part la Conselleria de Medi Ambient.


           EL COMPLEX COMERCIAL I TURÍSTIC

Des del nostre punt de vista aquests seran les principals conseqüències de la construcció del complex comercial i turístic

- Impedeix la recuperació de la zona humida

- Afecta a una part de zona humida.

- Les actuacions previstes afectaran indirectament sobre la zona inundada

- Desfiguració paisatgística

- Més pressió sobre la zona humida

- Augment de la massificació a una zona turística i residencial saturada

- Crea més oferta comercial i d’oci on ja n’hi ha de sobres


         COL·LABORA EN SALVAR SES FONTANELLES


         *Amb l'objectiu d'evitar la destrucció de ses Fontanelles, te demanam que col·laboris amb nosaltres enviant correus electrònics, manifestant la teva oposició a l'aprovació del projecte d'urbanització i demanant la protecció integral d'aquesta zona humida. Aquests són les adreces electrònqiues on enviar els missatges*:

- Batlessa de Palma:batlia@a-palma.es <mailto:batlia@a-palma.es>
- Ministra de Medi ambient:aszurdo@mma.es <mailto:aszurdo@mma.es>
- President del Govern de les Illes Balears: president@caib.es <mailto:president@caib.es>

Platja de Palma, 40 anys després. Crisi turística

http://bloc.balearweb.net/post/184/9594

Comentaris

Ses Fontanelles?

M.Magdalena Perelló | 26/05/2006, 15:56

No vull ser pessimista, no ho estat mai, però quasi cada setmana pas per aquest, en un altre temps, hermós paratge i quasibé poc hi podem fer. Pels que fa molt que no hi heu passat vos diré que el centre comercial vs aquari ja té tota l'estructura aixecada des de fa un parell de mesos. Què podem fer? Crec que una altra vegada més hem arribat tard. Arribarà el dia que no tornarem a fer tard...perquè ja no hi haurà res que defensar.

Salvem ses fontanelles

Maribel Coll | 27/04/2006, 13:33

No hem de consentir que Ses Fontanelles acabi com altres racons de Mallorca, però encara pitjor, al segle XXI. Tohom hauria d'empenyer per evitar-ho. Gràcies Manel i gràcies GOB per sa tasca.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb