El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

Gabriel Vicens: Per què renunciar a l'ecotaxa?

Manel | 15 Març, 2006 19:21

Sorprenentment, determinats àmbits polítics progressistes aposten per renunciar a l’ecotaxa. Es tracta de descartar la possibilitat de tornar a recuperar aquesta mesura impositiva a fi de no arrossegar passades hipoteques. Es tracta, com ha dit Antich, de poder començar de zero. Aquestes afirmacions em semblen una equivocació. I per moltes raons... entre d’altres perquè ja fa estona que en aquestes illes, tan malmeses i sobreexplotades, no ens podem permetre el luxe de començar de zero, com si res no hagués passat.

L’activitat turística és primordial per a la nostra economia i és una indústria que es fonamenta en el clima, territori i paisatge realment privilegiats del nostre país. És obvi, per tant, que una prioritat política ha de ser protegir aquest entorn privilegiat i, a la vegada, mantenir la qualitat turística. L’ecotaxa era un instrument important per atenuar els impactes que l’activitat turística ocasiona sobre el territori i el medi ambient. D’altra banda, també era una eina per millorar els espais d’interès turístic (rehabilitació de zones turístiques, recuperació d’espais i recursos naturals, conservació del patrimoni monumental i arqueològic, etc.).

El finançament autonòmic segueix essent insuficient per adoptar solucions i les inversions estatals són gairebé inexistents. No és prudent ni encertat políticament renunciar a iniciatives d’aquest tipus. Ben al contrari, cada cop és més urgent avançar cap a enfocaments de sostenibilitat en l’activitat econòmica que envolta el turisme Això no vol dir, però, que l’ecotaxa no sigui francament millorable. Especialment pel que fa a la seva recaptació que hauria de materialitzar-se a través de l’emissió de bitllets o bé a ports i aeroports. També es pot remodelar l’organització i els òrgans administratius que la gestionaven i sobretot revisar els criteris de destinació dels recursos econòmics aconseguits. En definitiva, la filosofia d’una ecotaxa segueix essent perfectament vàlida, tot i que l’instrument i la seva implantació siguin molt millorables. De fet, l’ecotaxa no deixa de ser un exemple de contraposició d’una forma més racional de model econòmic enfront del model continuista de sempre. El model del PP que per solucions innovadores entén la targeta verda, el tot inclòs o el fet d’asfaltar l’illa de cap a cap. No renunciem tan fàcilment. O és que també renunciarem als parcs naturals, a la contenció del creixement, a modificar les DOT, a la moratòria de camps de golf ... i tot perquè varen ser polèmics? Realment, és això que volem?

Gabriel Vicens a Tribuna Mallorca
http://www.tribunamallorca.org/noticies.php?idf=7269Comentaris

Re: Gabriel Vicens: Per què renunciar a l'ecotaxa?

Tatxenko | 16/03/2006, 11:59

No crec que l'ecotaxa, a dia d'avui sigui una prioritat. El sector turístic està en crisi pel turisme "rastrer" que ocupa els hotels de Mallorca i perquè els qui tenen més poder adquisitiu van d'apartament o compren una casa. En aquest sentit, el moment de l'ecotaxa va ser quatre anys enrera. A nivell turístic cal buscar la complicitat dels hotelers per canviar de model: menys turistes, més poder adquisitiu, menys hotels de baix nivell i menys agressions al territori perquè el turista trobi un paisatge agradable (i els mallorquins no ens morim d'oi). És molt més important frenar l'especulació urbanística i l'edificació massiva en forma d'urbanitzacions que consumeixen el poc territori no urbanitzat que queda a l'illa. En això, la postura dels ecologistes, l'esquerra i els hotelers és (o hauria de ser) molt similar.

Totalment d'acord...

Holaiquetal | 15/03/2006, 20:08

L'ecotaxa és el millor invent que va tenir aquell govern. Sobretot perquè era una manera que es prengués consciència de que per evitar la degradació i destrucció del territori a causa del turisme cal invertir en el seu manteniment. I també perquè es van fer servir els diners per projectes de patrimoni cultural com mai s'havia fet abans a l'illa. La baixada de pantalons del govern de dretes davant dels empresaris que es forren amb aquest turisme sense tenir cap respecte ni per la població ni per la terra que se suposa que representen, és una real vergonya....
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb