El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

Nanda Ramon: El poder de la iniciativa popular

Manel | 13 Març, 2006 17:11

Qui estima Mallorca no la destrueix. És el clam dels qui, cansats de veure com l’illa és arrasada en benefici d’interessos especulatius, alçam la veu i reivindicam els valors d’uns espais i d’un territori que ha de fer compatible la necessitat humana de viure a Mallorca amb el dret de viure-hi amb garanties de sostenibilitat i qualitat ambiental. Mentre sembla que no hi ha aturall en aquest camp desfermat de l’especulació alentada pel binomi PP-UM, en sana contrapartida, la societat reacciona. No tothom ho viu amb avidesa o amb indiferència. Molta de gent –joves i no tan joves– demanen que s’aturi la destrucció.

S’ha constituït la Plataforma “Salvem Mallorca” que impulsa una iniciativa legislativa popular per frenar el desenvolupisme salvatge. Són gent que no vol consentir que destrossin l’illa. Iniciatives com aquesta són essencialment democràtiques i plasmen les inquietuds de sectors socials creixents que s’indignen quan la Mesa del Parlament no dóna permís ni per començar a recollir firmes. Què els devia fer tanta de por? I és que la gent sap que la realitat de l’ordenació territorial a Mallorca és trista i tossuda. Els mitjans de comunicació tornen a anar plens de polèmiques urbanístiques. Un dia sí i i l’altre, també. Fins i tot projectes antics que pensàvem desapareguts, han reviscolat. No hi fa res que tots els estudis i totes les anàlisis detectin saturació, banalització d’espais i punts de forta degradació. Tanmateix, el Pla Territorial i els governs de PP i UM ens proposen noves urbanitzacions en el litoral, parcs temàtics i enfonsament de fragates.

Afortunadament, però, la mobilització popular ha aturat projectes. Molts. Darrerament, el del desorbitat port esportiu de s’Estanyol o el de l’atòmica autopista Inca-Manacor. Però hi ha més reptes escampats per tot Mallorca: saturació urbanística, ampliació de l’aeroport, desmesura viària, camps de golf, ocupació abusiva del sòl rústic, tancament de camins, privatització d’espais públics... Tot plegat és una lluita de la gent i per a la gent que té com a espai de debat i conflicte el territori, l’entorn, el paisatge rural o urbà i els seus recursos.

El nostre model és un altre, i estam convençuts que és viable i necessari. Per això treballarem políticament per augmentar la protecció dels espais naturals, per fer factible la qualitat de l’entorn urbà i rural, per impulsar projectes alternatius al desgavell actual, per permetre la supervivència de la pagesia, per fer, en definitiva, una Mallorca a escala humana. Perquè és el nostre deure. I perquè hi tenim tot el dret.

Nanda Ramon a Tribuna Mallorca

http://www.tribunamallorca.org/opinio.php?id=7259

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb