El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

La contaminació per transgènics s’entén per Catalunya

Manel | 27 Febrer, 2006 16:01

Greenpeace ha denunciat en un comunicat la contaminació dels cultius d’Aragó i Catalunya per transgènics:

GREENPEACE DENUNCIA QUE LA CONTAMINACIÓ PER TRANSGÈNICS S'ESTÉN PER CATALUNYA

Dos mesos després de les denúncies realitzades per Greenpeace, la Assemblea Pagesa de Catalunya i la Plataforma Transgènics Fora, l'Administració segueix sense assumir la seva responsabilitat

Greenpeace, juntament amb l'Assemblea Pagesa de Catalunya i la Plataforma Transgènics Fora, ha realitzat un estudi sobre la situació dels transgènics a Catalunya i Aragó al llarg dels últims mesos. A finals del mes de desembre es denunciaven nou casos apareguts a Lleida, Osca i Saragossa. Des de llavors, cap administració ha intervingut per a esclarir els fets ni per a compensar als agricultors afectats.

No obstant això les conseqüències de les contaminacions són greus i inacceptables. No solament les contaminacions són la prova que els transgènics no estan sota control i és impossible pensar en una possible coexistència amb l'agricultura convencional o ecològica, sinó que el fet que aquests transgènics contaminen altres cultius suposa un atac sense precedents a l'agricultura, al dret a triar dels agricultors i dels consumidors. Les pèrdues econòmiques derivades de la contaminació són assumides enterament pels contaminats i no se li exigeix cap responsabilitat als amos de la tecnologia, responsables últims.

Precisament quan la Generalitat pretén aprovar un decret de  "coexistència" l'objectiu polític de la qual és legalitzar la contaminació genètica generalitzada, segueixen donant-se casos greus de contaminació. Mentre el document del DARP estableix l'anecdòtica distància de 50m. entre parcel•les convencionals i transgèniques, no esmenta el concepte de responsabilitat per part dels contaminadors i pretén legalitzar la contaminació de les collites. Ahir mateix un agricultor ecològic d'un municipi de Girona (Albons, en la comarca de l'Empordá) va decidir eliminar la seva pròpia collita per haver estat aquesta contaminada per transgènics.

En una acció amb el suport de l'Associació dels Naturalistes de Girona, la Plataforma Transgenics Fora, la Plataforma en Defensa dels Hortes i Ribes del Ter, la Assemblea Pagesa i la  Unió de Pagesos, es va procedir a la sega i posterior crema de la collita contaminada, per a evitar la disseminació de la contaminació genètica i posar de manifest la permissivitat de l'Administració. "A pesar de la greu pèrdua econòmica que això em va a suposar, no vull vendre el blat de moro com convencional ja que no vull contribuir a disseminar aquest material contaminat", ha afirmat Enric Navarro, l'agricultor afectat.

La superfície de blat de moro ecològic, l'única opció realment sostenible per a produir blat de moro, està reduint-se a una velocitat alarmant. El motiu únic és el temor a resultar contaminat. A tall dels casos descoberts en aquest any, molts productors afirmen que, mentre hagi transgènics en el camp, no tornaran a sembrar blat de moro. "Mentrestant el Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) dedica una part important de la seva activitat a experimentar amb transgènics en lloc d'experimentar en agroecología" ha declarat Juan-Felipe Carrasco, responsable de la campanya de Transgènics de Greenpeace.

Greenpeace exigeix al Departament de Ramadería, Agricultura i Pesca (DARP) que, enfront d'aquests fets, retiri la proposta de Decret de  "coexistència" basat en la contaminació i l'absència de responsabilitat, plantegi seriosament la possibilitat d'establir zones lliures de transgènics a Catalunya i retiri totes les varietats modificades genèticament aprovades atès que no es donen les condicions tècniques ni legals per a un cultiu segur.

Campanya de transgènics de Greenpeace:
http://www.greenpeace.org/espana/campaigns/transgenicos

El Govern Balear fa servir fusta il·legal al Parc Natural de l’Albufera

Manel | 27 Febrer, 2006 09:04

Greenpeace y el GOB denuncian el caso ante la fiscalía

EL GOBIERNO BALEAR NO GARANTIZA LA LEGALIDAD DE LA MADERA AMAZÓNICA UTILIZADA EN LAS OBRAS DE UN ESPACIO PROTEGIDO

La madera tropical de ipé utilizada en la construcción de una pasarela en el Parque Natural de S`Albufera (Mallorca) procede de empresas brasileñas implicadas en tala ilegal, falsos títulos de tierras y un plan de gestión forestal suspendido por las autoridades ambientales brasileñas

El Grup Balear de Ornitología (GOB) y Greenpeace han denunciado ayer ante la fiscalía de medio ambiente de Baleares que las obras de construcción de una pasarela de madera de ipé han producido un grave impacto ambiental en la Amazonia brasileña, hechos susceptibles de constituir un delito ambiental recogido en el código penal.

Las obras de modernización de los accesos al Parque Natural de La Albufera de Mallorca, financiadas por la Consejería de Medio Ambiente del Gobierno Balear y la Fundació pel Desenvolupament Sostenible de les Illes Balears, han incluido la construcción de una pasarela de madera de ipé de, aproximadamente, 260 metros de longitud. La pasarela de madera de Ipé, madera procedente de la Amazonia, se instaló a finales de 2005 y las obras fueron inauguradas en enero de 2006.

En otoño de 2005 el Grup Balear de Ornitología (GOB) solicitó a la Fundació pel Desenvolupament Sostenible de les Illes Balears que acreditara documentalmente la legalidad de dicha madera. Dicha institución aportó como prueba dos documentos, ninguno de los cuales estaba emitido por la autoridad ambiental de Brasil, el Instituto Brasileño de Medio Ambiente (IBAMA), por lo que existen dudas razonables de su autenticidad o validad legal.

"El Govern no sabe realmente de dónde procede la madera, se ha limitado a dar por buenos unos papeles que el contratista le ha dado, pasando por alto que la tala ilegal, la corrupción, y la destrucción ambiental son una constante en la Amazonia."- ha declarado Toni Muñoz del GOB. "Es una paradoja que quien ha financiado esta obra se autodenomine Fundació pel Desenvolupament Sostenible de les Illes Balears".

En el caso de que los documentos aportados por el Govern fueran ciertos, la madera de ipé procedería del Estado de Pará (Brasil), de la empresa Madereira Sao Marcos, de una autorización del IBAMA nº 145/2000 para el Plan de Manejo 646/97. Dicho permiso del IBAMA fue suspendido en noviembre de 2004 ya que los títulos de propiedad de la empresa maderera eran falsos. No debe de ser casualidad que una empresa del mismo nombre, Madereira Sao Marcos, también en el Estado de Pará, fuera multada por el IBAMA tras el expediente de fecha 27/08/04 por la explotación ilegal e incumplimiento del contrato nº 064697 del Exp. Aut. nº 145/2000. El mismo plan de manejo del que, según el Govern, procede la madera de ipé utilizada. Esta misma empresa fue multada cuatro veces en el periodo 2002-2004. La madera de ipé llegó a España en julio de 2005, un año después de que la empresa maderera fuera encontrada culpable de talas ilegales y 7 meses después de que el plan de manejo fuera suspendido por la falsedad de los títulos de tierras. Con estos antecedentes es fácil pensar que la madera no procede de la legalidad.

"Documentos sin validez legal, falsos títulos de tierras, tala ilegal, planes de gestión suspendidos. Es intolerable que una administración utilice dinero público para comprar madera tropical barata procedente de la destrucción social y ambiental de la Amazonia,"- ha declarado Miguel Ángel Soto, responsable de la Campaña de Bosques de Greenpeace.-"El Govern debería seguir el ejemplo de otros ayuntamientos mallorquines y adoptar una política de contratación pública que exija madera procedente de la gestión responsable, como es la madera con certificado forestal FSC, máxime cuando ya hay un grupo de empresas mallorquinas trabajando con madera procedente de la gestión responsable".

Greenpeace Espanya
http://www.greenpeace.org/espana/

Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB)
http://www.gobmallorca.com/

NOTAS:

1. Imágenes y documentos disponibles en http://www.gobmallorca.com/ipe.htm.

2. La certificación forestal del FSC acredita que productos de origen forestal como madera, papel, tableros, corcho, etc., han sido extraídos de bosques bien gestionados desde un punto de vista social, ambiental y económico. El FSC ha certificado hasta la fecha más de 68 millones de hectáreas de bosques y plantaciones en todo el mundo. El FSC es el único sistema de certificación de ámbito global y de amplia aceptación por un amplio abanico de agentes sociales, económicos y ambientales. El FSC cuenta con el apoyo de la práctica totalidad de las organizaciones de la sociedad civil, ecologistas, de ayuda al desarrollo, sindicales, etc.

Las empresas mallorquinas importadoras, almacenistas y transformadoras de madera FSC son Carpintería Vicens S.L. , Comercial e Industrial Bargar S.A., Compañía Insular Mercantil S.A. (CIMSA), Mundiforest S.L., Fustería Font S.A. , Grup Orell y M. Riera S.A.


La Targeta Verda s'estrena
http://bloc.balearweb.net/post/184/2824

Abel Matutes i les seves autopistes (II)

Manel | 24 Febrer, 2006 15:10

Por Santiago Miró (Ibiza: entre el asfalto y el cemento)

Abel Matutes, el primer interesado. Preocupado por las posibles resistencias, Abel Matutes, retirado de la política activa en su isla, promovía, el pasado mes de julio, un movimiento de tierras en Ca’n Sirvent, no lejos del aeropuerto, por donde debía comenzar la autopista. Se presentaba como el más perjudicado por ser el que más terreno estaba obligado a ceder. Y se resignaba, públicamente, a renunciar a sus proyectos sobre el mismo: un campo de golf, así como un complejo turístico que aseguraba tener, cediéndolo generosamente al interés general de la autopista y apoyando el proyecto del Consell, en el que su hija, Stella Matutes, preside la consejería de Obras.

En realidad, Matutes nunca ha dejado de interesarse por todo lo que huele a dinero, por mucho que sus gestos y palabras den la apariencia de lo contrario. Y, desde el principio, ha mostrado su atención por los beneficios que tal obra repercutiría en su provecho. Más de un año antes, el 15 de abril de 2004, el entonces ex Ministro de Asuntos Exteriores y ex Comisario Europeo, se hacía con la finca de Ca’n Bonet, propiedad de José Luis Ayguavives Tur y Ana María de Castro por donde debía pasar la autopista. Y permitía que una serie de gitanos vivieran en la casa que guarda en Ca’n Bonet. Gitanos que practicaban el robo, saltando de una a otra de las fincas que se iban a expropiar, despertando la desconfianza entre los que aún vivían en ellas. Su finalidad no era otra que hartar a los propietarios para que vendieran o se desprendiesen de sus posesiones. Algunos de ellos cedieron, pero la mayoría siguió resistiendo, luchando contra los molinos de viento de una ley que soplaba a favor de los poderosos.

Según Fany Tur, bibliotecaria del Ayuntamiento de Ibiza, el gran beneficiado e impulsor de esta política de las autopistas no es otro que Abel Matutes. El proyecto contempla hacer una serie de obras en terrenos y en planes parciales del ex senador europeo. “Hay en él unos viales del grupo de empresas Matutes –asegura la ex consellera de Cultura y Medio Ambiente–, pagados con dinero público. Las obras de la autovía contemplan, por ejemplo, una serie de curvas extrañísimas que desvían su trazado para no tocar los jardines de Zumos Naturales, una nave industrial propiedad del Grupo Matutes, aunque para ello se tienen que demoler cuatro viviendas de una misma familia, en los terrenos donde ha sido proyectada la rotonda y, en un kilómetro, hasta 24 casas, sin contar negocios y explotaciones familiares”.

Además, las grandes obras de carreteras o autopistas han sido concedidas a empresas en las que Matutes o sus socios tienen intereses. Sobre todo, en la de San Antonio, adjudicada a FCC Construcción (Fomento de Construcciones y Contratas), en cuyo consejo de administración figura él. El segundo cinturón de ronda ha sido adjudicado a MAB, de Matías Bibiloni, un mallorquín socio de Matutes. En estas obras, se han cometido una serie de irregularidades y de incumplimientos de la Ley de Patrimonio. La empresa destrozó yacimientos romanos, amenazando a los arqueólogos que trabajaban en la zona quienes denunciaron públicamente la actitud de pasividad del Consell. Cuando éstos se quejaron al conseller de Patrimonio, Juan Marí Tur, éste, previendo que querían paralizar la obra, les contestó: “Las máquinas no son precisamente miniaturas, ustedes pueden también ir siguiendo a las máquinas, que es su trabajo”. Seis de los yacimientos encontrados han desaparecido total o parcialmente en los últimos meses. Y las máquinas no han parado ni ante una necrópolis rural de época romana y han hecho desaparecer dieciséis metros de un acueducto en la misma zona.

A jucio de Fany Turs, se trata de “una prevaricación, un tráfico de influencias y una clara información privilegiada tan espantosa que deja pasmado a cualquier observador neutral”. El propio Plan Territorial Insular de Ibiza y Formentera recupera siete sectores de los cuales cuatro son de las empresas de Matutes. Y, si Abel Matutes ha contribuido a colocar a su hija Stella en un puesto político, es, según los observadores, “para tener información de primera mano de las decisiones políticas isleñas”.

Molt més a “Ibiza: entre el asfalto y el cemento”
http://www.mira-mira.com/ibiza,%20entre%20asfalto%20y%20cemento.pdf

Abel Matutes i les seves autopistas
http://bloc.balearweb.net/post/184/10957

Plataforma “No Volem Autopista” http://www.mira-mira.com/jono/


Abel Matutes i les seves autopistes

Manel | 24 Febrer, 2006 10:23

Per què fiquen les grans empreses de l’Estat Espanyol a polítics que han ocupat importants càrrecs a l’administració pública com a assessors? Tràfic d’influències i informació privilegiada. Per què fiquen els especuladors immobiliaris i de la construcció a la seva família en càrrecs polítics? Tràfic d’influències i informació privilegiada. Per què la major part del sòl urbanitzable està en mans d’unes poques empreses? Les autopistes, l’hospital de Son Espases, els camps de golf, les noves promocions de polígons industrials a Palma,... tot per beneficiar a uns pocs en detriment de la resta de ciutadans.

Interessant va ésser la roda de premsa d’Abel:
http://www.diariodeibiza.es/secciones/noticia.jsp?pIdNoticia=97395&pIdSeccion=2

“El empresario admitió que es consejero de FCC, aunque subrayó que eso no cuenta porque sólo cobra las dietas de su asistencia al consejo de esa sociedad, «unas dos veces al año». Matutes presentó un certificado expedido por la constructora el pasado 21 de febrero en el que consta que no forma parte del accionariado en ninguna sociedad del grupo FCC, al menos a su nombre.” És a dir, la seva única aportació com a conseller de FCC és beneficiar a FCC de les seves influències com a amo d’Eivissa i ex-ministre amb el PP a canvi de ‘dietes’.

Diu Abel Matutes: «Pongo a disposición desde ahora la cantidad de cincuenta millones de las antiguas pesetas (300.000 euros) a la primera persona que pueda aportar alguna prueba concluyente de la participación de cualquiera de las Empresas Matutes con las empresas constructoras de cualquiera de los tres proyectos adjudicados de desdoblamientos». Ja tenim el preu d’Abel Matutes. Quantes urbanitzacions teves es beneficiaran d’aquesta autopista? Ja m’ho imagin a un anunci: “Urbanització Matutes MLXI, a dos minuts d’Eivissa amb s’autopista”

“Respecto a su vinculación con MAB, indicó que la cantera que Suministros Ibiza (de su Grupo) comparte con esa sociedad, la de Can Capità, «está abierta a todo el público y vende a todos los clientes». La relación, asegura, es casual: Suministros Ibiza la adquirió «porque necesitaba asegurarse» grava, pero «no está adscrita a ninguna obra ni tiene que ver» con los tres proyectos de «desdoblamientos».” Quantes més autopistes millor, consumeixen molt de territori i grava del seu grup!

“Que el suministro de áridos a Accesos Ibiza provenga de esa cantera es, recalcó, tan circunstancial como que las excavadoras o la planta asfaltadora de MAB hayan llegado a Eivissa a bordo de barcos de Trasmediterránea (ahora Acciona, de la que es accionista) o que sus ingenieros se alojen en hoteles de su cadena.” Quants pàrkings ha construït i gestiona Acciona? Quantes escoles ha construït Acciona a Mallorca?

Què beneficis pot treure un especulador d’una autopista? Se m’ocorren per exemple, la revaloració d’un terrenys siguin o no urbanitzables, com a polígons industrials o de serveis,... El mateix podem dir d’un camp de golf. Darrera d’una camp de golf o un hospital de Son Espases és fàcil trobar hotels, projectes comercials i com no, urbanitzacions. Idò, als voltants d’una autopista hi ha interessos immobiliaris entre altres.

Diu sa seva filla, curiosament Consellera d’Obres Públiques d’Eivissa, que les autopistes són necessàries per reduir les morts en carretera. Però diuen les estadístiques de la DGT que a les Balears, la meitat dels accidents mortals són nocturns (menys trànsit) i amb menors de 30 anys, que l’alcohol és present a bona part dels accidents i la velocitat inadequada o excessiva és una de les primeres causes. Una part gens menyspreable de les víctimes es donen a les zones urbanes.

1) Les noves autopistes són rebutjables perquè:

* NO solucionen els problemes de trànsit. Traslladen els embussaments a altres llocs, tal com han fet el tercer carril de l’autopista d’Inca, la circumval·lació i autopista de Llucmajor, la circumval·lació d’Inca, per posar uns exemples.
* Afavoreixen l’ús del cotxe, provocant a mig termini més embussaments i més emissió de gasos d’efecte hivernacle.
* Són perilloses. Les carreteres més segures son les carreteres desdoblades amb paret mitjanera. Les autopistes afavoreixen la velocitat en comptes de la seguretat, i són les més destructives del paisatge i de l’hàbitat.
* Desfiguren el territori. Amb imatges aèries podem veure l’impacte de les autopistes, dels camps de golf, dels ‘escalestris’ de l’autopista fins a Sa Pobla,...
* Alteren l’economia dels pobles. Què tenen en comú Inca, Llucmajor o Vilafranca per posar exemples? Estan llevant el petit comerç dels pobles, part de l’economia local, convertint-los en pobles dormitoris.
Són molt cares

Una autopista és un nou traçat i amb una envergadura i condicions especials per poder permetre velocitats de 120 quilòmetres/hora. I com entre els punt units per una autopista ha d’haver alternativa pels vehicles que no hi poden circular per la mateixa, han d’incloure vies de servei o carreteres locals, és a dir, un consum bestial de territori perquè els vehicles puguin circular més ràpid. Res a veure amb la seguretat.

2) Defensam unes infrastructures segures i respectuoses amb el medi ambient. Per això defensam el transport col·lectiu i un pla coherent de carreteres. Han endeutat les Illes per fer autopistes, dedicant a transport col·lectiu una quantitat ridícula (necessitem incrementar la xarxa ferroviària i la millora dels serveis d’autobusos entre municipis). El pla de carreteres és incoherent, irracional i sovint canvia perquè no tenen les idees clares. Les carreteres han d’ésser mes adequades a les distàncies de les Illes Balears.

Per què el poble de Campanet té abans una autopista just a l’entrada i no pas un servei de transport públic de qualitat?

Ibiza: entre el asfalto y el cemento
http://www.mira-mira.com/ibiza,%20entre%20asfalto%20y%20cemento.pdf

El segon i tercer cinturó de Ciutat
http://bloc.balearweb.net/post/184/8098

 


 

Plataforma “Son Real no té Preu”, al·legacions al golf de Son Real

Manel | 23 Febrer, 2006 11:06

En els pròxims dies la “Plataforma Son Real no té Preu” presentarà al·legacions al projecte de camp de golf i d’hotel a l’antiga possessió de Son Real (Santa Margalida) davant els impactes paisatgístic, ambiental, i arqueològic que suposarà declarar d’interès general el camp de golf, l’hotel i el centre comercial que s’han projectat.

SON REAL, UN LLOC EXTRAORDINARI

Parlam d’una zona d’unes 120 quarterades amb una vegetació de garriga i una part de conreu, declarada com a Sòl Rústic i envoltada d’una Àrea Natural d’Especial Interès i un Sòl Rústic Forestal . Ben davant aquesta zona i formant part de la possessió de Son Real es troba la finca pública comprada pel Govern de les Illes Balears l’any 2002.

Aquí s’hi vol du a terme un camp de golf que, d’entrada, inclou un hotel de 450 places, un centre social, bars, restaurants, comerços, etc, impulsada per la societat mercantil Golf de Can Picafort S. L. A canvi l’Ajuntament rebrà en cessió 8,5 ha per a ús esportiu-social i rebrà la quantitat de 150.000 euros.

Per a poder dur a terme aquest projecte, l’Ajuntament, el passat mes d’agost, ja ha procedit a tramitar davant el Consell la declaració d’Interès General per a la finca per autoritzar l’execució del camp de golf.


EL CAMP DE GOLF I L’OFERTA COMPLEMENTÀRIA PROVOCARAN UN GRAN IMPACTE:

Consum de territori: ocupa una extensió desmesurada, en total 825.000 m2 . Si ho comparam amb el que ocupa el nucli urbà de Santa Margalida, és el doble.

1. Econòmic: s’augmenta el nombre de places turístiques, en aquests      moments innecessàries a Mallorca, sobretot si es té en compte l’elevat nombre de places existents a Can Picafort.

2. Paisatgístic: la urbanització d’una àrea rural i natural que suposarà transformar un paratge tradicionalment agrícola.

3.     Hidrològic:

1. Un camp de golf de dimensions mitjanes empra 2000 tones d’aigua, que equival al consum d’una població de 8000 habitants. La llei de camps de golf obliga a regar el camp amb aigua depurada, però tot i això, dels 18 camps existents a Mallorca, 10 es reguen amb aigua bona, 3 mesclen aigua depurada amb aigua bona i 5 ho fan amb aigua depurada a la qual afegeixen un poc d’aigua potable.

2. Salinització i contaminació dels aqüífers: l’ús d’aigua de pous ja ha provocat problemes de salinització a camps de golf com el de Can Porquer (Pollença) i S’Horta (Felanitx). A més, l’elevat ús d’herbicides i pesticides provoca que molts d’aquests productes s’acumulin en els aqüífers.

3. Manca d’aigua: és sabut que durant l’estiu moltes poblacions de Mallorca tenen restriccions d’aigua. De fet, la llei d’Aigües contempla l’expropiació forçosa de determinades concessions a favor d’usos més prioritaris, com és el cas del consum humà.

4. Patrimoni arqueològic: parlam d’una zona rica en jaciments arqueològics de gran importància molts dels quals encara estan per descobrir. No es pot descartar la presència de restes en la zona prevista per al camp, cosa que implicaria una pèrdua irreparable d’aquest patrimoni.

5. Elevat ús de pesticides i insecticides: el fet de sembrar un camp de golf suposa crear un monocultiu de gespa i, per això, és necessari l’ús de grans quantitats de pesticides, herbicides i insecticides per eliminar tota la resta d’espècies.

6. Energètic: més hotels, més residus, més consum d’energia que segueix apostant per un model desenvolupista i depredador de recursos que la nostra illa ja no pot suportar.

PETICIÓ AL CONSELL DE PROTECCIÓ DELS ELEMENTS ARQUEOLÒGICS

Fa un any la Plataforma va presentar al Registre del Consell Insular de Mallorca una instància acompanyada d’una proposta per a incoar expedient de declaració de Bé d’Interès Cultural, amb la categoria de Zona Arqueològica a la totalitat de l’antiga possessió de Son Real, al terme municipal de Santa Margalida.

Aquesta proposta se fonamenta amb la Llei del Patrimoni Històric de les Illes Balears i amb la Llei d’atribució de competències als Consell Insulars, les quals classifiquen les distintes categories dels Bens d’Interès Cultural. Aquesta llei permet igualment que la sol·licitud d’incoació sigui també a petició de persones físiques o jurídiques,. La sol·licitud se justifica per l’existència de nombrosos jaciments arqueològics, en total 34, alguns d’ells d’importància excepcional com
és ara la necròpolis de Son Real, s'Illa des Porros i el poblat del Figueral de Son Real. Tots ells estan recollit a la carta arqueològica municipal.

Las sol·licitud de protecció afecta a 1.360 hectàrees, és a dir la totalitat de l’antiga possessió de son Real, (una part de la quan és pública) i que està delimitada pel Torrent de Son Bauló i el de Binicaubell i el de Son Real, així com les possessions del Corral Serra i Dragonera i Son Marí. Aquests terrenys estan classificats urbanísticament de diferent manera: des d’ANEI a Sòl Rústic Comú i Sòl Rústic Forestal, a la vista dels notables valors ecològics i paisatgístics del lloc.

Fa uns mesos que el Conseller de Territori va anunciar que a final de gener ja tendria la proposta concreta de protecció. La proposta encara no és pública, però el camp de golf se tramita.

Font: GOB http://www.gobmallorca.com

Matthias Kühn (Kühn&Partner) es fa amb 158.000 metres qualificats com ANEI

Manel | 23 Febrer, 2006 07:00

L’especulador immobiliari Matthias Kühn, propietari de l’antiga cantera de Gènova, n’ha afegit ara l’antic polvorí de na Baiana, una finca de 158.000 metres quadrats que limita amb la cantera i considerada Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI).

L’Ajuntament de Palma ja ha perdut la possibilitat de fer-se amb tres terrenys que es trobaven em mans militars: una part de la zona militar d’Illetes comprat per una família anglesa, la zona militar a prop de Cala Blava comprada per fer un hotel de luxe i ara el polvorí de na Baiana pel especulador Matthias Kühn. Les tres zones estaven lliures d’especuladors.... fins ara.

Des de Defensa es va oferir el polvorí al Govern que tenia la intenció de crear un centre per a menors, projecte al qual va renunciar posteriorment. I l’Ajuntament de Palma? Volia transformar el polvorí en un centre d’acampada, però tal com ha reconegut el regidor d’Educació, s’assabentaren tard de la subhasta. Que curiós.

Segons Matthias Kühn, la compra (per 1,2 milions d’euros) és una inversió i tal com publicava Diario de Mallorca: “Es un terreno muy bonito y grande. Además, al estar junto a la cantera, que cuenta con una servidumbre de paso, lo lógico era comprarlo. De este modo no tendremos vecinos y podremos controlar todo el valle de Génova”. “Por el momento es sólo una inversión, aunque este año vamos a empezar a pensar qué podemos hacer con la cantera”. “Hay que proyectar ideas creativas para construir un centro deportivo con muchas actividades al aire libre, ya que hay mucho terreno".

Manca de sòl a Mallorca

Manel | 22 Febrer, 2006 06:42

"Palma y, por extensión, Mallorca son un drama en términos como los de la red viaria, los servicios sanitarios, el transporte público, la recogida y procesamiento de basuras o la red de distribución de agua. La presión urbanística ha hecho crecer las zonas urbanas a un ritmo muy superior al de las posibilidades de los ayuntamientos de montar los servicios necesarios. Pero ponerse a crecer hacia arriba no haría sino agravar la actual situación.

Como resultado, tenemos una isla en la que apenas cabemos y todavía se oyen voces que reclaman crecer más. La pregunta que será pertinente dentro de muy poco es hacia dónde. ¿Ganaremos suelo al mar, de manera parecida a como ganamos ya agua por la vía de desalarla? ¿O lo que haremos es ir derribando, año tras año, las casas, antes casi de que se terminen, para levantar en el sitio libre unos edificios cada vez más grandes?"

Camilo José Cela Conde

Podeu llegir l'article complet a la secció "Opinió" de Diario de Mallorca, consultant l’hemeroteca del dia 21 de febrer
http://www.diariodemallorca.es/Endesa, E.On i el nacionalisme

Manel | 21 Febrer, 2006 15:14

El PP diu que el Govern Espanyol ha deixat que una empresa espanyola caigui en mans alemanyes.

EL PSOE els hi respon que el PP qualificava de vergonyosa la compra d’Endesa per Gas Natural (empresa amb domicili social al Principat), i si ara el PP prefereix que la compra la faci els alemanys.

I dic jo, que problema hi ha que siguin alemanys, catalans o madrilenys? No som a la Unió Econòmica Europea? No hi ha llibertat de moviment de capital a dins Europa?

S’haurien de preocupar més en la política laboral aplicada en els darrers anys per Endesa (substituint capital humà mitjançant subcontractacions amb condicions laborals vergonyoses) i no si els empleats cobren d’una empresa amb accionistes majoritaris d’un Estat Europeu o d’un altre.

I si tant els preocupa que Endesa sigui una empresa estratègica per a l’Estat Espanyol que no l’haguessin privatitzat.

Autopista Inca-Manacor: demagògia pre-electoral

Manel | 21 Febrer, 2006 11:57

Davant l’anunci que PP i UM renuncien a incloure l’autopista Inca-Manacor al programa electoral del 2007, el GOB ha qualificat de demagògic el canvi d’opinió. Una vegada més, el Pacte pel Retrocés ha demostrat la falta d’un pla coherent d'infrastructures viàries i ferroviàries, i una política de transport públic creïble.


Autovia Inca - Manacor: més demagògia sobre un projecte que tampoc figurava al programa electoral del 2003 (http://www.gobmallorca.com)

     TAMPOC FIGURAVA AL PROGRAMA ELECTORAL DEL 2004

L'argumentació bàsica que el Partit Popular utilitzava per justificar, fa tres anys, la construcció de l'autovia entre Inca i Manacor era que aquesta obra formava part de les promeses incloses en el programa de les eleccions autonòmiques del 2003.

Aquest argument és fals ja que ni en el programa electoral que se va distribuir massivament (tant en versió castellana i com en la versió catalana) ni en el programa detallat, mai se va parlar d'aquesta nova autovia. De fet els batles de la comarca 8 fins i tot els del PP) reconeixen que aquest projecte no formava part del programa electoral. D'altra banda no hem trobat cap persona dels municipis del Pla que tengués coneixement previ d'aquest projecte.


       GOVERN I CIM S’HAN GASTAT UNA MILIONADA EN AQUEST PROJECTE

El Consell de Mallorca i sobretot el Govern de les Illes Balears al llarg d’aquests anys han gastat una milionada en plans i projectes per una autovia que ara consideren “innecessari”.

Des del l’estiu del 2003 en que es va a començar a tramitar la modificació del Pla de Carreteres per incloure aquesta autopista, hi ha hagut un seguit de passes:

PLA DE CARRETERES:

   *     aprovació inicial del Pla de Carreteres

   *     informació pública: se presentaren més de 22.000 al·legacions. El CIM va fer cas omís a les seves demandes.

   *     aprovació definitiva del Pla de Carreteres s’aprova sense incorporar cap de les propostes de Col·legis professionals, Ajuntaments, associacions i particulars.

   *     el GOB impugna el Pla de Carreteres davant el TSJB


     PROJECTE AUTOVIA INCA- MANACOR

   *     La Conselleria d’Obres Públiques aprova inicialment el projecte d’autovia Inca i Manacor

   *     Al mes de desembre del 2003 passa a informació publica tant el projecte com l’estudi d’impacte ambiental.

   *     Sobre al marxa el govern anuncia canvis en el projecte (fer el túnel més llarg)

   *     La Plataforma autovia NO presenten 21.000 firmes contra el projecte


     UN PROJECTE SENSE JUSTIFICACIONS

El projecte d’autovia entre Inca i Manacor mai va tenir una justificació clara. A l’oposició social que va comptar s’ha d’afegir les al·legacions i critiques de nombrosos col·lectius i institucions, tots els quals coincidien en un punt:

   *     No està justificat aquest projecte, ni per volum de trànsit, ni per elevada sinistralitat, ni per demanda social, ni per increment previsible, ni per un model territorial determinat.

Argument d’aquest estil va ser utilitzat pel Col·legi d’Enginyers de Camins, el col·legi d’Arquitectes, d’Ajuntaments com el de Sineu, Petra o Maria de la Salut.

A pesar de tot, el Govern i el Consell varen rebutjar aquestes al·legacions sense arguments.

El segon i tercer cinturó de Ciutat
http://bloc.balearweb.net/post/184/8098


El PP redueix la democràcia un pic cada 4 anys

Manel | 20 Febrer, 2006 08:59

Sovint, el Partit Popular ens recorda que la democràcia participativa es redueix un pic cada quatre anys. Quan es veuen contra la paret, sense arguments, surten dient que la raó les ha estat donada a les eleccions. Ens ho han recordat recentment a l’hora de defensar quatre carrils de cotxes en comptes del Parc de les Vies, amb motiu de la manifestació contra l’aberrant autopista d’Eivissa defensada per la família Matutes o a l’hora de fer fora a l’oposició política de la supervisió de les empreses públiques del municipi de Palma. És igual que durant les eleccions ens prometin un parc a Es Carnatge i un altre on ara soterren les vies del tren a Ciutat o que es dediquin a fer reunions amb els veïns perquè aquests expressin el que volen per al seu barri. A n’es final faran el que volen els amos.

Llicència vull demanar
a voltros, bons balladors,
si em voleu deixar cantar
tres o quatre cançons.

Cantaré per no plorar,
ja som perdut l'alegria
què li fan a aquesta illa mia,
en dues la volen xapar!

Inútil és protestar,
diuen que són majoria,
els manca sensibilitat,
ens roben qualitat de vida.

Són grans especuladors
per omplir-se ses butxaques
de doblers que són de tots,
nissaga de pirates.

Hereus de Castella són,
lo que digui es ministeri,
recorden temps anteriors,
ens venen pa per misèria.

Tenen por a la llibertat
que fa les persones cultes,
creuen que som un ramat
pel pensament únic guiat.

Al-Mayurqa

FESTIVAL SOLIDART 2006

Manel | 17 Febrer, 2006 11:15

En benefici de les ONG’s Intermón Oxfam, Metges Sense Fronteres, Pla i la Fundació Vicente Ferrer, al preu simbòlic d’1 €.


Més a http://www.palmademallorca.es/portalPalma/fact_d4_v1.jsp?contenido=4099&tipo=2&nivel=1400

A Mallorca agrada la corrupció urbanística i l'especulació

Manel | 16 Febrer, 2006 18:51

La ONG Transparencia Internacional ha fet públic l’Informe Global de la Corrupció 2006. Podeu consultar els informes a la plana web http://www.transparencia.org.es/

Adjunt l’apartat referent a la corrupció en l’àmbit local: urbanisme i especulació. Els nostres Governants de les Illes s’haurien de donar per eludits.

La corrupción en el ámbito local: urbanismo y especulación. El 10 de marzo de 2005, se produjo en Marbella (Málaga) la mayor operación contra el blanqueo de capitales conocida en Europa, con ramificaciones en Estados Unidos y Canadá. La policía española desarticuló una red cuyo centro neurálgico residía en un despacho de abogados de Marbella, donde se canalizaban inversiones millonarias procedentes de grupos relacionados con el crimen organizado. En ese despacho, y con la colaboración de tres notarías, se tejía una maraña de más de mil sociedades cuyos tentáculos acababan en Gibraltar y que invertían preferentemente en el sector inmobiliario de la Costa del Sol, reconocido por los expertos policiales europeos como uno de los centros neurálgicos del crimen organizado. Para entender esta noticia es preciso saber que, en términos globales, el ámbito donde la corrupción es más elevada en España es el del nivel local de gobierno. En estos gobiernos, sobre todo en los situados en la costa –el caso de Marbella es internacionalmente conocido- o en las inmediaciones de las grandes ciudades, la calificación del suelo urbano es el origen de los mayores casos de corrupción. España es el país de la OCDE donde el precio de la vivienda ha subido más en los últimos años. Diversos informes, entre ellos el del Defensor del Pueblo, advierten de este foco de corrupción permanente. En ese informe se indica que los convenios consisten “en que el titular de unos terrenos se compromete a llevar a cabo determinadas cesiones de los mismos, independientemente de aquellas a las que los propietarios de los terrenos están obligados por ley o, incluso pagos en metálico a favor de la Administración urbanística, para el caso de que se apruebe o modifique por parte de dicha administración un plan con unas determinaciones concretas (clasificaciones, usos, intensidades...) sobre terrenos especificados en el convenio”. Estas posibilidades y prácticas están generando situaciones de corrupción muy numerosas. De forma resumida, sobre este complejo tema podríamos afirmar (Vercher, 2004):

1. Prácticamente todos los alcaldes están a favor de convenios urbanísticos como forma de conseguir ingresos.

2. La modificación de los planes es frecuente, sólo en Mallorca los municipios en los últimos cuatro años han modificado en 227 ocasiones sus planes.

3. La vigilancia sobre construcciones ilegales y desviaciones del proyecto es poco intensa.

4. Las sanciones suelen consistir en multas y casi nunca en demoliciones.

5. En España hay una enorme cantidad de dinero negro, que se refugia naturalmente en la construcción. Normalmente, un tercio del precio de la vivienda se paga con dinero opaco, con lo que las pérdidas para Hacienda son muy cuantiosas.

6. Se ha permitido el acaparamiento de suelo en manos privadas para generar una aparente escasez del mismo y la consiguiente subida de precios.

7. Se ha expropiado a particulares para ceder posteriormente a empresas con fines sociales, las cuales, con el suelo en su poder, lo han vendido después a precios astronómicos.

8. Se ha extendido la creación, por parte de constructores, de partidos ficticios que se presentan a elecciones locales para conseguir la concejalía de urbanismo y desde ella tomar decisiones que les favorezcan, en otras ocasiones se infiltran en los partidos tradicionales para conseguir esos mismos objetivos.

9. La corrupción urbanística se expande y no respeta institución alguna, así, donde dicha corrupción es muy importante, los juzgados han sufrido las consecuencias, siendo el caso de Marbella el más famoso.

ONG Transparencia Internacional http://www.transparencia.org.es/

 (Segueix)

El Govern Espanyol, suspès en Gestió Ambiental

Manel | 16 Febrer, 2006 08:32

Tot i els esforços del Ministeri de Medi Ambient, les organitzacions ecologistes WWF/Adena, SEO/Birdlife, Ecologistas en Acción, Greenpeace y Amigos de la Tierra no observen avanços significatius en gestió ambiental.

Adjunt un enllaç amb l’informe on d’una manera gràfica es mostra el grau de consecució en cada un dels onze àmbits d’actuació en política ambiental:

Política De Energía: Renovar Energías

Política De Transportes: Apostar por un nuevo Modelo de Transporte

Política De Ordenación Del Territorio Y Turismo: No Especular con el Futuro

Política De Aguas: Instaurar Una Nueva Cultura del Agua

Política De Agricultura: Impulsar Una Agricultura Saludable

Política De Mares Y Pesca: Proteger El Medio Marino

Política De Conservación: Conservar La Biodiversidad

Política De Bosques: Aplicar Una Gestión Sostenible a Nuestros Bosques

Política De Residuos: Prevenir Es lo Primero

Política De Industria Y Contaminación: Producir Con Eficiencia i sin Contaminación

Política De Información: Promover La Participación i la Transparencia


UN PROGRAMA POR LA TIERRA: Análisis del cumplimiento de las propuestas ecologistas para la legislatura
http://www.wwf.es/descarga/descarga_genetsis/Anlisis_propuesta_electoral.pdf

LAS ONG ECOLOGISTAS SUSPENDEN LA GESTIÓN AMBIENTAL DEL GOBIERNO DE ZAPATERO
http://www.wwf.es/noticia.php?codigo=750


“En febrero de 2004 las principales organizaciones ecologistas del Estado español presentamos públicamente una propuesta de compromisos ambientales para que los diferentes partidos políticos los incorporasen en sus programas electorales ante las Elecciones Generales de marzo de 2004. El documento exponía esas propuestas de compromisos, acompañadas de una introducción contextual, para 11 políticas ambientales, las cuales se apoyaban en tres principios básicos: que el actual modelo económico es social y ambientalmente insostenible; que se necesita un compromiso y voluntad política para cambiarlo; y que la participación social y la transparencia son exigibles en todos los ámbitos de la Administración.

Cuando ya han transcurrido dos años desde la redacción del documento “Un programa por la Tierra: Propuestas de futuro sostenible para la próxima legislatura” y más de un año y medio de legislatura después de las Elecciones Generales, consideramos conveniente evaluar el grado de cumplimiento de nuestras reivindicaciones por parte del Gobierno y las tendencias existentes en los distintos sectores.

Para mostrar gráficamente el grado de consecución de cada uno de los compromisos se han empleado los “emoticonos” utilizados habitualmente por la Agencia Europea de Medio Ambiente indicando el cumplimiento (o no) de cada medida propuesta, mientras que para indicar las tendencias en el cumplimiento de las propuestas hemos utilizado un sistema de flechas.”

...

“Este documento es el resultado de un análisis profundo y detallado de la política ambiental del Gobierno español con respecto a las propuestas realizadas por las organizaciones WWF/Adena, SEO/Birdlife, Amigos de la Tierra, Ecologistas en Acción y Greenpeace en cada uno de los once ámbitos de actuación política definidos por aquel documento de posición previo a las elecciones generales. Tras la victoria del PSOE en aquellas elecciones, técnicos y expertos de las cinco organizaciones estatales más importantes en el campo ambiental han realizado un análisis que permite valorar hasta qué punto el Gobierno de Rodríguez Zapatero ha emprendido la senda de un futuro sostenible, en qué facetas se ha mejorado y en qué aspectos continuamos estancados. Dicho análisis es, por tanto, resultado de un amplio consenso dentro del mundo ecologista español. En cada capítulo hemos analizado en profundidad la acción política desarrollada en estos casi dos años, concretada en iniciativas legislativas, planes y programas presentados; declaraciones públicas y otro tipo de acciones gubernamentales.”

Document complet a:
http://www.wwf.es/descarga/descarga_genetsis/Anlisis_propuesta_electoral.pdf


Nou sistema de recollida selectiva a Bunyola

Manel | 15 Febrer, 2006 18:18

Amb els precedents de Puigpunyent, Porreres o Binissalem, el municipi de Bunyola aplicarà un nou sistema de gestió sostenible de residus. La clau d'una bona recollida selectiva i de la sensibilització de la gent en qüestió de residus es troba en una bona campanya de comunicació. Recolzats per la bona experiència d'altres municipis, el proper dia 11 de març començarà a Bunyola la difusió "porta a porta" del nou sistema de recollida selectiva.

Podeu col•laborar amb la Campanya Informativa amb tot allò que més vos interessi (difusió porta a porta, preparació de material, etc.).


Campanya Informativa sobre la separació domèstica de la fracció orgànica dels fems. Bunyola, març 2006.

El proper mes d’abril, a Bunyola posam en marxa un nou sistema de recollida selectiva porta a porta, que implicarà separar a la llar la fracció orgànica dels fems a demés de la resta de fraccions reciclables. Per a informar als ciutadans d’aquesta iniciativa s’organitza la Campanya informativa sobre la separació domèstica de la fracció orgànica dels fems, Bunyola 2006, que es durà a terme el proper mes d’abril.

Si t’interessa col•laborar en la reducció dels residus, et convidem a formar part de la Campanya.

Informació i inscripcions Ajuntament de Bunyola
tel. 971 61 30 07 email gestio_residus @ ajbunyola.net
(de dilluns a divendres de 9:00 a 14:00 h)
Què oferim?

* Formació en matèria d’educació ambiental, separació de residus i noves polítiques de * gestió.
* Horari flexible de participació
* Despeses en desplaçament pagades.
* Equipament campanya.
* Obsequi personal.
* Expedició de certificat per part de l’Ajuntament de Bunyola i Mallorca Recicla

Si t’interessa col•laborar en la reducció dels residus, et convidem a formar part de la Campanya.

Informació i inscripcions Ajuntament de Bunyola
tel. 971 61 30 07 email gestio_residus @ ajbunyola.net
(de dilluns a divendres de 9:00 a 14:00 h)

6 noves autopistes – 0 noves línies de tren

Manel | 15 Febrer, 2006 14:59

Aquest és el partit que juga el Partit Popular en aquests 4 anys, ara que han descartat posar més línies de tren en funcionament aquesta legislatura. Una obra faraònica (la macro estació a Palma i el soterrament de les vies) que amaga pàrking, centre comercial, i una via ràpida de quatre carrils fins a la plaça Espanya que farà insofrible el trànsit al centre de la Ciutat potenciant d’aquesta manera el vehicle privat. Tot això per posar un metre que donarà el mateix servei que tres de les actuals línies de bus, amb un servei per cert, més que millorable.

Està més que clar, quina és l’aposta d’aquest Govern. NO s’endeuta per millorar el sistema educatiu, NO s’endeuta per millorar la sanitat, NO s’endeuta per construir falques verdes, NO s’endeuta per construir habitatges,... NOMÉS S’ENDEUTA PER CONSTRUIR AUTOPISTES i poder seguir amb el model especulatiu i destructor que el Partit Popular duu al País València. Després volen l’aigua de l’Ebre.

A MALLORCA, ENCARA ÉS MÉS DEL DOBLE DE CAR EL TRANSPORT PÚBLIC QUE LA BENZINA CONSUMIDA AMB EL COTXE.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb