El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

5 raons per conservar les sureres de la mediterrània

Manel | 31 Gener, 2006 11:03

 • El suro és un patrimoni excepcional
 • El suro és bo per al medi ambient
 • Compartim el suro amb la fauna i flora
 • El suro és un guardià contra la desertificació
 • El suro és per a tots nosaltres i els nostres descendents

http://www.wwf.es/brindiscorcho.htm

Sense finançament no hi ha autogovern

Manel | 30 Gener, 2006 15:18

Per un nou estatut

http://www.psm-entesa.org/flash/estatut%20online/index.htm

El que diuen els arbres

Manel | 27 Gener, 2006 16:20

Em va agafar les mans
i les posà en la terra
i em cremà per un moment.
"tu vens d'ací, no pots canviar això".
Ell entenia tot el que deien els arbres,
jo només sentia vent.

Em va alçar contra el cel
per a seure'm als muscles
i esclatà la meua ment.
"jo sóc d'ací, no puc canviar això".
i vaig entendre tot el que deien els arbres
on només sentia vent.

Hem de fer més
per a avançar més;
si és sostenible
es farà visible.
Des del meu lloc
fins el més remot;
sembrar ací
per a collir allí.
Interpretar un altre repertori:
salvar a pams el propi territori.
Un nou model
un nou poder
per a fer més
no renunciar a res.

Hem de fer un esforç
per a escoltar els arbres
o només quedarà vent!

Feliu Ventura

Platja de Palma, 40 anys després. Crisi turística

Manel | 27 Gener, 2006 10:20

D’una zona de pinar i dunes amb petites zones humides a una zona cimentada i asfaltada al complet. No hi ha hagut terme mitjà, no hi ha hagut capacitat de conviure, de conservar l’entorn natural que ens envolta.

Edificis construïts a pocs metres de la mar, noves construccions fetes a zones humides i dunars com l’aquàrium de Ses Fontanelles o la urbanització La Ribera. De fet, la urbanització de La Ribera és un exemple de la Platja de Palma que n’hem deixat. El que abans era un bosc de pinar amb dunes i fins i tot amb una petita zona humida, donà pas a una barriada on s’han deixat petits jardins engabiats.

La Platja de Palma és una de les zones turístiques més importants de les nostres Illes i un bon exemple de zona cremada turísticament i medi ambientalment, castigada pel desordre, per la visió a curt termini, el benefici ràpid i la indiferència.

Des del Govern de les Illes no deixen de dir que el sector turístic s’ha recuperat, que el nombre de turistes creix. La realitat però, n’és altra:

Disminució dels dies de pernoctació dels turistes

Davant la necessitat de reconvertir, un pla de reconversió de la Platja de Palma molt ambiciós en un primer moment que s’ha quedat en un simple maquillatge de part de la segona línia.

Una Platja de Palma amb aigües tèrboles gràcies a la política d’extracció de sorra per regenerar i ampliar de forma artificial la platja.

Hotels dels amos de Mallorca (Sol Melià, Barceló, Riu, Iberostar,...) en venda per la pèrdua de rendibilitat i la menor competitivitat del turisme balear.

Hotelers que volen convertir els seus hotels en apartaments.

Un sector turístic que dóna senyals evidents de deslocalització de la indústria turística de les Illes.

Locals comercials que se traspassen en ple mes d’agost.

El “tot inclòs” davant la desesperació d’omplir els hotels a qualsevol preu.

Un turisme de masses que junt al “tot inclòs” no beneficia al nostre teixit econòmic: la petita i mitjana empresa del sector del comerç, restauració, transport,...

Un Govern sense política turística, tal com reconeixen empresaris de la Plata de Palma. Tot ho redueixen en fer publicitat i no pas en tractar els vertaders mals del sector turístic. Fotos, bones paraules i més fotos...

Un Govern del PP que renega i sent vergonya de promoure tot allò que ens és propi: cultura, costums i tradicions, patrimoni, gastronomia, artesania, música,...

Un sector turístic que segueix comandat pels touroperadors, ells marquen la política turística.

Un mercat laboral que pateix la temporalitat i la incertesa davant la deslocalització de la indústria turística i la progressiva reducció de la rendibilitat de les empreses que afecta directament a la creació de feina i la qualitat d’aquesta.

Continu creixement del consum de recursos naturals i energètics, pèrdua de la rendibilitat i qualitat del sector turístic però.

La targeta verda, un engany que ens costa doblers.

Un president més preocupat en tornar com a ministre a Madrid.

EXCELTUR: “si es consumen les previsions de creixement urbanístic es consolidaria una trama urbana al voltant del litoral difícilment compatible en moltes de zones amb les actuals activitats ludicoturístiques...” , “si es manté el model actual ens trobaríem davant un creixement intens en places i escàs quan a la millora de la competitivitat i atractiu de les destinacions”.

Platja de Palma, 1965

Greenpeace demana la clausura de 500.000 pous il·legals

Manel | 27 Gener, 2006 06:54

Segons el Ministeri de Medi Ambient, a l’Estat hi ha 500.000 pous il·legals que exploten les reserves d'aigües soterranis. A la darrera reunió del “Grupo de Trabajo de Aguas del Consejo Asesor de Medio Ambiente” el passat 20 de gener, Grenpeace demanà que no es legalitzi el mig milió de pous il·legals existents, a la qual cosa s’ha compromès el Ministeri.

Tal com informa Greenpeace al seu comunicat de premsa, les extraccions sense control causen danys molt greus als aqüífers, sobreexplotant i contaminant, de vegades de forma irreversible, aquestes reserves estratègiques d’aigua.

"La Administración tiene la obligación de elaborar leyes y poner todos los medios a su alcance para erradicar conductas delictivas que ponen en peligro el futuro abastecimiento de agua. Las extracciones ilegales de agua, además, han causando graves pérdidas en nuestro medio ambiente. Un triste ejemplo de ello, son las Tablas de Daimiel, donde el robo de recursos hídricos durante décadas ha condenado a la desaparición a éste y otros humedales españoles. Todo ello, en ocasiones con la aparente complacencia y permisividad de algunas Administraciones". Julio Barea, responsable de la campanya d’Aigües de Greenpeace.

http://www.greenpeace.org/espana/campaigns/aguas

L'alternativa al model econòmic del PP, per Nanda Ramon

Manel | 26 Gener, 2006 11:48

L'alternativa al model econòmic del PP, per Nanda Ramon, vicesecretària general del PSM-Entesa Nacionalista de Mallorca (Diario de Mallorca)

La política econòmica impulsada pel Partit Popular en aquesta legislatura, amb la complicitat d’Unió Mallorquina, ha significat la renúncia a les polítiques de desenvolupament sostenible per a les Illes Balears. El desenvolupament econòmic “sin complejos” ha suposat, fins i tot, un trencament amb el discurs del propi PP fins les eleccions de 1999. Oblidant totes les recomanacions, el model actual del PP es basa en el foment de la construcció permetent noves urbanitzacions –més enllà de la necessitat i la racionalitat– i impulsant unes obres públiques sobredimensionades.

Els efectes negatius que provoca el model econòmic del Partit Popular són prou coneguts: degradació progressiva del turisme, crisi de l’oferta complementària, massificació, excessiu consum de territori, pèrdua de control sobre la nostra economia, entrada de poderosos grups empresarials, pèrdua d’identitat col·lectiva, destrucció del patrimoni històric i natural...

La demagògia repetitiva que atribueix al Pacte de Progrés la responsabilitat d’una crisi econòmica –que mai no es va produir– fa que molta gent es qüestioni si existeix realment una alternativa a un model econòmic basat en el consum de territori i l’increment demogràfic sense fre.

És evident que les institucions –especialment les autonòmiques– tenen un marge de maniobra molt reduït a l’hora d’influir en un determinat model econòmic. Així i tot, però, podem redreçar un model que ens aboca a la pèrdua progressiva de qualitat de vida i a un futur econòmic ben incert, com alerten destacades personalitats del món turístic i comercial.

Evidentment, l’evolució del model actual cap un model més sostenible, s’ha de produir a partir d’aquestes premisses:

–Atendre adequadament el turisme com a motor del nostre sistema econòmic. Això suposa aplicar la normativa turística amb el màxim rigor perquè els establiments turístics compleixin els estàndards de qualitat exigibles, sigui quina sigui la seva modalitat d’oferta.

–Promocionar les Illes Balears com a país, amb tot el que això significa: cultura, patrimoni, història, art, productes, artesania, diversitat paisatgística, costums, tradicions, gastronomia, música... En comptes de renegar de tot allò que ens converteix en poble, donar-li valor, invertir en la seva recuperació i promoció, i mostrar-ho amb orgull.

–Promoure una major diversificació econòmica de les Illes Balears. Una frase retòrica que es demostrà possible la legislatura passada amb el PSM gestionant àrees econòmiques com agricultura, pesca, indústria, artesania i comerç. Uns anys de creixement d’empreses i assalariats, de promoció dels productes de la nostra terra, de programes ambiciosos d’internacionalització de les empreses que multiplicaren les exportacions de productes de les Illes Balears.

Una diversificació econòmica que també ha estat possible a Menorca, o  s’ha pogut configurar un govern al Consell Insular de majoria progressista i nacionalista, que ha aprovat un Pla Territorial protector del territori que –lluny de provocar crisi econòmica i atur, fa que tots els sectors econòmics creixin de manera equilibrada i sostenible.

–Exigir un major control dels nostres recursos: impulsar polítiques turístiques que permetin escapar del control absolut dels majoristes; possibilitar que les empreses constructores de Balears s’adjudiquin les grans obres públiques; crear les condicions perquè el petit comerç pugui sobreviure; fomentar el cooperativisme, el comerç just i l’economia social; promocionar contínuament els productes elaborats a la nostra terra; fer dels turistes els millors ambaixadors dels nostres productes; impulsar la formació i la innovació tecnològica; implementar sistemes de qualitat en la gestió...

–Reivindicar, des del nacionalisme econòmic que defensa el PSM, una major part dels recursos fiscals que es generen a Balears es reinverteixin a casa nostra.

Existeix, per tant, una alternativa econòmica al model de creixement basat en el consum de territori. En una paraula: qualitat. Tot el contrari del model del Partit Popular.

Diario de Mallorca, 24 de gener

http://www.diariodemallorca.es

http://www.psm-entesa.org/

Tremolors pel soterrament de les vies provoquen l’alarma a la barriada d’Els Hostalets

Manel | 26 Gener, 2006 08:25

La rapidesa per acabar les obres de soterrament de les vies abans de les eleccions segueix provocant molèsties, situacions de risc als ciutadans i malbé als edificis al seu voltant. De fet, el centre escolar públic Santa Isabel fou desallotjat a causa de les vibracions que es produïen. Ja són varis els habitatges que han sofert escletxes.

L’Ajuntament de Palma està desesperat per acabar les obres abans de les eleccions, i la improvisació i la desatenció als veïnats caracteritza el govern municipal, fatxenderia i prepotència a part.

Comunicat de premsa de la Plataforma pel Parc de les Vies (http://www.parcdelesvies.org/):

TEMBLORES EN ELS HOSTALETS

El miércoles 25 de gener, durante la mañana y durante la tarde, vecinos de Els Hostalets han sentido unas vibraciones por encima de lo habitual que ha llegado a producir desperfectos y grietas en como mínimo una de las viviendas. El mismo tipo de las sentidas por la escuela de Santa Isabel.
La causa de las vibraciones la sitúan sin ninguna duda en las obras de soterramiento.
 
Margalida Capellà, vecina de la Plaça de Santa Isabel, ha sido testigo de cómo se abría una grieta en su pared tras unas vibraciones, una parada y un golpe seco. Los bomberos han acudido a la vivienda y también han notado posteriormente los temblores.
 
Desinterés de los responsables del Ajuntament i de la Conselleria de Obres Públiques
Aún esperamos explicaciones  de los temblores del 18 de noviembre de 2005
La Plataforma pel Parc de les Vies queremos manifestar nuestra preocupación por el desinterés que hacia los vecinos, están demostrando los responsables municipales y de la Conselleria de Obres Públiques.
 
Los temblores producidos el 18 de noviembre pasado y que afectaron a muchas personas de ambos lados del corredor, aún no han sido explicados. Tan sólo se intentó encontrar causas peregrinas mientras más lejos mejor (Argelia, canteras), en contra del parecer de científicos y del más elemental sentido común.
 
Ahora tenemos un nuevo episodio, una escuela de nuevo desalojada y unos vecinos a los que nadie atiende cuando una vez tras otra salen alarmados a la calle porque sus casas parece que se van a caer, y los desperfectos se producen ante sus ojos.
 
Exigimos que las obras de soterramiento se lleven a cabo con las prevenciones necesarias para que no causen más desperfectos en las viviendas y que se garantice la tranquilidad de los ciudadanos. No es pedir mucho, es lo mínimo que se puede reclamar.
 
Plataforma pel Parc de les Vies
25 gener 2006

Greenpeace demana en FITUR una moratòria en la construcció del litoral

Manel | 25 Gener, 2006 10:09

En un comunicat de premsa amb motiu de l’inici de FITUR (Feria Internacional de Turisme), Greenpeace ha anunciat que reclamarà una moratòria en la construcció del litoral.

Els propers anys està previst triplicar les construccions costaneres actuals, la qual cosa faria desaparèixer els pocs espais que fins ara havien sobreviscut a la voracitat de les constructores, segons informes del sector turístic. Afegeixen que els municipis són presoners de les constructores, sent la construcció la principal font de financiació.

Els ecologistes de Greenpeace també denuncien que FITUR s’hagi convertit en una escaparata per a les constructores, en comptes d’un punt d’encontre per tractar els problemes que afligeixen a la indústria turística ("En lugar de promocionar la excelencia turística, FITUR se ha convertido en una gigantesca feria inmobiliaria, lo que sin duda es un grave error que repercutirá negativamente sobre el sector turístico español"). Com a grans reptes destaquen la lluita contra la massificació urbanística i la pèrdua d’identitat i qualitat ambiental dels espais turístics.

 INICIO DE LA FERIA INTERNACIONAL DE TURISMO (FITUR)

GREENPEACE DEMANDA EN FITUR UNA MORATORIA EN LA CONSTRUCCIÓN DEL LITORAL

Greenpeace denuncia que en los próximos años está previsto triplicar las construcciones que actualmente hay en la costa, algo que hipotecaría el futuro del litoral.

Con motivo de la celebración de la Feria Internacional de Turismo, Greenpeace reclama una moratoria sobre la construcción en el litoral. Una medida de estas características permitiría conservar los pocos espacios que han sobrevivido en buen estado en el litoral español, muchos de los cuales se enfrentan a su desaparición debido a la voracidad de las constructoras. Según informes del propio sector turístico, los planes urbanísticos para los próximos años supondrán triplicar las construcciones que existen actualmente en la costa.

Por este motivo, Greenpeace considera que las administraciones deberían aprovechar la oportunidad que les ofrece FITUR para revertir esta tendencia negativa. "La declaración de una moratoria sobre la construcción hasta que se establezcan planes de ordenación del territorio que protejan el litoral debería ser una prioridad para todas las comunidades autónomas", ha declarado María José Caballero, responsable de océanos y costas de Greenpeace.

La organización ecologista ha lamentado que FITUR se haya convertido en los últimos años en un escaparate para las constructoras en lugar de un punto de encuentro para avanzar en la solución de los problemas a los que se enfrenta en la actualidad la industria turística. Los grandes retos a los que se enfrenta son la lucha contra la masificación urbanística y contra la pérdida de identidad y calidad ambiental de los espacios turísticos, problemas muy asociados a la degradación ambiental que experimentan las costas españolas.

"En lugar de promocionar la excelencia turística, FITUR se ha convertido en una gigantesca feria inmobiliaria, lo que sin duda es un grave error que repercutirá negativamente sobre el sector turístico español" ha añadido Caballero.

Para Greenpeace la saturación urbanística está alcanzando cotas alarmantes en la costa española. Casos recientes como la amonestación del Parlamento Europeo con motivo de la normativa urbanística valenciana, el rechazo de los planes urbanísticos de varios municipios del litoral almeriense y murciano o la construcción ilegal del hotel del Algarrobico en el Cabo de Gata han puesto de manifiesto el desenfreno urbanístico que viven nuestras costas, donde la especulación y el beneficio a corto plazo para unos pocos están truncando el futuro del litoral, y con él, el de gran parte de la industria turística.

Según informes elaborados por la propia industria turística, los municipios se han convertido en rehenes de las constructoras, al ser la construcción su principal fuente de financiación. Esta elevada presión urbanizadora respaldada por los ingresos que reportan a las arcas municipales sin duda hipotecará el futuro de unos espacios turísticos destinados a convertirse en zonas cada vez más urbanas y con menos identidad y calidad ambiental y de vida.

http://www.greenpeace.org/espana/campaigns/costas

Denunciat a Europa l’aterratge del gasoducte per Es Carnatge

Manel | 24 Gener, 2006 18:39

Els motius que té el Govern de les Illes Balears i ENAGAS S.A. per aterrar el gasoducte per Es Carnatge en són que a un radi de 500 metres s’hi troben l’Hospital de Sant Joan de Déu i el futur geriàtric en construcció, dues escoles, una guarderia, una biblioteca, una àrea poliesportiva, el club nàutic de Cala Gamba, el nucli de població de Cala Gamba i del Coll d’en Rabassa, l’Àrea Natural d’Es Carnatge, l’autopista Palma-Llucmajor i la capçalera de l’aeroport de Son Sant Joan”.

Però on el Govern en veu motius, els veïns en veim per a no fer aterrar el gasoducte per Es Carnatge.

El PSM ha denunciat davant la Unió Europea que no existeix un informe rigorós respecte del tram d’aterratge del gasoducte ni de l’estació primària de vàlvules, regulació de pressió i oreig, fins i tot, s’incompleix els criteris del propi projecte. Per tant, el gasoducte podria incomplir normes de seguretat i ambientals al seu pas per Es Carnatge i les poblacions de Cala Gamba i Coll d’en Rabassa.

El PSM denuncia a la Unió Europea que l’aterratge del gasoducte per Es Carnatge podria incomplir normatives de seguretat

Es Carnatge, un lloc per a passejar, respirar aire pur i veure bones postes de sol

A LA ATENCION DEL DIRECTOR GENERAL DE CALIDAD Y EVALUACION AMBIENTAL MINISTERIO DE MEDIO AMBIENTE


El Consell de Mallorca rebutja la via ràpida a Jacint Verdaguer

Manel | 24 Gener, 2006 09:14

El Consell de Mallorca ha rebutjat el projecte de l’Ajuntament de Palma consistent en la construcció d’una via ràpida on ara són soterrades les vies del tren al llarg del carrer Jacint Verdaguer. El PP s’ha quedat tot sol defensant aquesta via ràpida de cotxes, contaminació, perill i renou, tot i les seves promeses electorals a favor d’un parc.

En concret, el Consell de Mallorca ha aprovat dues resolucions referents al soterrament de les vies: per una part, el Consell rebutja la construcció d’una via ràpida d’entrada a Palma (fins a la mateixa plaça d’Espanya); per l’altra, s’aprovà demanar a l’Ajuntament de Palma que el corredor sigui un espai per als vianants i el transport públic.

Font: http://www.diaridebalears.com

La Plataforma pel Parc de les Vies recorda a l’Ajuntament els compromisos amb l’Agenda Local 21

Manel | 19 Gener, 2006 10:06

Des de l’any 2002, la Comunitat de les Illes Balears i l’Ajuntament de Palma varen assumir els compromisos amb l’Agenda Local 21, i especialment amb la Carta d’Aalborg, tal com els ha recordat la Plataforma pel Parc de les Vies.

Denuncien que l’Ajuntament es negui a la creació del Parc de les Vies en favor d’un major ús del vehicle privat, donant l’esquena a les promeses electorals abans de guanyar les eleccions, a la petició dels ciutadans, a l’Agenda Local 21 i al Protocol de Kioto.

 

La Plataforma pel Parc de les Vies ha elaborado un informe

La Plataforma pel Parc de les Vies ha elaborado un informe en el que se analizan los criterios de sostenibilidad que se deben aplicar en la ciudad de Palma, incluyendo la movilidad como elemento irrenunciable a la vez que mejorable, y por el que se advierte del incumplimiento de los compromisos internacionales por parte del Ayuntamiento de Palma ante su obcecada negativa a crear el corredor verde del Parc Central.

Desde el año 2002, la Comunitat de les Illes  Balears y el Ajuntament de Palma asumieron los compromisos dictados en la Agenda Local 21, y más en concreto los de la Carta de Aalborg, los cuales representan las referencias que más directamente están implicando a las urbes avanzadas de la Unión Europea.  proporcionando una verdadera plataforma de cambio hacia un mejor entendimiento de la ciudad y las necesidades de sus ciudadanos, solucionando sus problemas con prácticas sostenibles de cara al futuro.

Algunos de los principios contenidos en los citados tratados y que más afectan al tema que nos ocupa serían:

 1. Establecer pautas de movilidad urbana sostenibles, reduciendo la movilidad forzada, dejando de fomentar el uso innecesario de vehículos motorizados.

 2. Dar absoluta preferencia a los sistemas de transporte eficientes y respetuosos con el medioambiente.

 3. Marcar cómo objetivo la ciudad sostenible como proceso creativo local en búsqueda del equilibrio social y medioambiental, implicando el mantenimiento de la diversidad, la salud humana, la calidad del aire, agua y suelo, y el bienestar de la humanidad y su entorno natural.

 4. Asumir la responsabilidad local de nuestra ciudad frente al cambio climático global, y comprometerse en la reducción de emisión de gases contaminantes, así como a la mejora de la eficiencia energética en sus sistemas de transporte.

 5. Los ciudadanos son protagonistas en la toma de decisiones en la gestión de la ciudad. La participación ciudadana es un instrumento básico para garantizar iniciativas válidas y duraderas de una ciudad realmente sostenible.

 En consecuencia:

 • El excesivo protagonismo del transporte por vehículo privado es un problema general de la movilidad en casi todas las ciudades, el cual debe afrontarse con criterios de sostenibilidad muy distintos a los que impone el actual equipo de gobierno del Ajuntament de Palma.

 • Una ciudad con futuro sólo se puede mantener dotando participación real en su gestión a los ciudadanos.

 • Palma no puede permitirse quedarse al margen de las tendencias más modernas en cuanto a ciudad sostenible y habitable, en comparación con sus ejemplos europeos. 

Por lo tanto:

Solicitamos una vez más que el equipo de Gobierno actual del Ajuntament de Palma  cumpla con sus compromisos con la Agenda Local 21 y atienda definitivamente las peticiones de los ciudadanos que reclamamos la creación del Parc Central. De esta forma podríamos estar seguros de cumplir en este caso con estos criterios y compromisos internacionales fundamentales, a la vez que ganaríamos en calidad de vida y futuro, tanto la ciudad como sus habitantes.

PLATAFORMA PEL PARC DE LES VIES

Símbols feixistes a la Policia Municipal

Manel | 17 Gener, 2006 12:05

Tal com denuncien a Tribuna Mallorca, un dels agents que identificaren participants al cercavila en favor de la cultura popular, en concret l’agent 727, portava una bandera feixista a la culata de la pistola. Per a qui treballa aquest agent?

http://www.tribunamallorca.org/noticies.php?idf=7085

Tramiten un nou polígon a Palma, Son Fontet

Manel | 13 Gener, 2006 15:03

Veïnats afectats i el grup ecologista GOB denuncien la tramitació d’un nou polígon de serveis que afectarà 120.000 m2 d’una àrea rural. Uns terrenys agrícoles ben conservats on les edificacions podrien arribar fins els 20 metres d’alçada i que es destinarien a un ús de tipus industrial, comercial i terciari.

El projecte afecta a Son Fontet, situat a la carretera de Puigpunyent, entre son Roca i Son Ximelis. Promogut per la societat PROALARO S.L. i aprovat inicialment per l’Ajuntament de Palma, es troba a informació pública.

Els veïnats i el GOB iniciaran una campanya d’al·legacions al Pla Parcial d’Ordenació de Son Fontet per evitar la construcció del nou polígon, degut als grans inconvenients que genera.

 • Aquest projecte suposarà la transformació radical de prop de 120.000 m2 d’una àrea rural ben conservada per convertir-la en un polígon industrial i de serveis.
 • El fet de que aquest sòl urbanitzable confronti amb zones residencials, comportarà una pèrdua evident de qualitat de vida com a conseqüència de l’increment del trànsit, destrucció paisatgística, augment de renous, etc.
 • La transformació d’aquesta zona suposarà un impacte paisatgístic negatiu, ja que convertirà una zona agrícola amb una zona edificada amb construccions que podran tenir 6 plantes i 20 metres d’altura.
 • Les barriades de Son Roca, Son Roqueta i Son Ximelis, han patit des de fa massa anys els inconvenients i els problemes derivats de l’existència de la pedrera d’Establiments, del Polvorí, del polígon de Can Valero, etc.. Ara amb la construcció d’aquest nou polígon , la situació encara empitjorarà.

El Partit Popular continua ofegant la nostra cultura

Manel | 12 Gener, 2006 17:40

I de la substitució per part de l’Ajuntament de Palma del tradicional cercavila amb xeremiers, diables, caparrots, castellers, grallers, bestiari i gegants per personatges nord-americans (Els Simpson, personatges de Disney,...) passem a la “Gran Gala”, un programa d’IB3 amb motiu de les festes patronals de Ciutat, on de 16 grups que intervindran, cap d’ells ho farà en català.

L'OBRA CULTURAL BALEAR DEMANA A IB3 QUE NO CONDEMNI A LA CLANDESTINITAT ELS ARTISTES QUE CANTEN EN CATALÀ
 Considera vergonyós que dels 16 grups convidats a la gala de Sant Sebastià de la tv autonòmica no n’hi ha cap que faci servir la nostra llengua

Manifest a favor de la cultura popular

Manel | 12 Gener, 2006 11:08

SÍ A LA CULTURA POPULAR!!! Manifest fet públic per l’Obra Cultural Balear http://www.ocbweb.org/

Manifest a favor de la cultura popular

La ciutat de Palma ha patit durant els darrers anys grans transformacions que han afectat d’una manera important la seva fesomia cultural. La resposta de les institucions públiques davant aquests canvis hauria pogut ser reforçar les senyes d’identitat mallorquines i oferir-les com a model d’integració als nouvinguts. Per contra l’actual equip de govern propicia una contínua pèrdua de símbols i de referències culturals. Els atacs contra el patrimoni històric i artístic (Antoni Maura, La Real, el Pont del Tren) i contra els valors culturals que ens identifiquen com a poble i com a ciutat han estat la característica general de l’actual majoria municipal. El tractament que ha rebut el món de la cultura popular no n’ha estat cap excepció.

Durant els darrers anys hem viscut un continu retrocés i marginació de la cultura popular per part de l’Ajuntament de Palma. Abans hi havia ballades populars regularment a Ses Voltes, la Plaça Major i la Plaça de l’Olivar. Els centres culturals dels barris eren un punt de difusió de la cultura popular. El consistori patrocinava dues trobades anuals d’escoles de ball de bot. Avui dia tot això ha desaparegut.

Des de fa set anys el pregó d’obertura de les Festes de Sant Sebastià se feia amb una desfilada en que prenien part diferents manifestacions de la cultura popular (Dimonis, caparrots, gent vestida a l’ample, bestiari, gegants, xeremiers, cavallets, grallers, tamborers, etc). Enguany han estat excloses per l’Ajuntament de Palma, que ha programat una desfilada amb components aliens a la nostra tradició cultural. Aquest fet només ha estat la darrera gota. Ens sentim marginats i desprotegits pel govern de la ciutat. Pareix que la seva intenció sigui primer excloure la cultura popular per després substituir-la per altres expressions que no promouen la identificació dels ciutadans amb la seva pròpia ciutat.

Davant aquesta situació les entitats ciutadanes deim no a la marginació de la nostra cultura i sí a la cultura popular. És hora de començar a mobilitzar-nos per exigir un canvi en aquestes maneres de fer provincianes que rebutgen les nostres arrels. Demanam ajuda a totes les persones i entitats que estiguin d’acord en la promoció de les manifestacions culturals que ens identifiquen com a poble. Només amb el màxim de suport dels ciutadans de Palma podrem defensar els valors culturals que ens caracteritzen com a ciutat.

Per això convidam tothom a participar a la desfilada de cultura popular que partirà dissabte dia 14 de gener a les 11 hores de la font de la Rambla de Palma. SÍ a la Cultura Popular!

http://www.ocbweb.org/premsa_v.php?idarticulo=4604

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb