El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

Pau i Prosperitat per a TOTS!!!

Manel | 24 Desembre, 2005 10:29

Perquè algun dia les festes de Nadal siguin de Pau i Prosperitat per a TOTS!!!

Felicitat comprada amb targeta de crèdit

Manel | 23 Desembre, 2005 14:15

Per aquestes dates sempre sentim xerrar del consumisme que ens envolta amb motiu de les festes de Nadal, cap d’any o reis. Avui llegia una noticia dient que per pagar les festes els ciutadans gastaran la paga extra i part de la resta del sou. La resta de l’any no som feliços? Tampoc ens acordem dels éssers estimats? Idò perquè tanta necessitat de consumir ara... festes massa materialistes. Benvinguts a la felicitat comprada.


“La participació, la solució a la Palma insostenible”

Manel | 19 Desembre, 2005 15:49

Xerrada amb la ponència de Joan Amer, sociòleg i membre del GOB i Carme Morey, tècnica de medi ambient del Consell de Joventut de les Illes Balears.

Dijous dia 22 de desembre a les 20 hores a la seu del PSM (C/ d'Isidoro Antillón, 9, baixos. Palma)

"La participació, la solució a la Palma insostenible"

Organitza: JOVES D'ESQUERRA NACIONALISTA - CIUTAT

Com fa les coses l’Ajuntament de Ciutat

Manel | 16 Desembre, 2005 13:15

  • Improvisació (ex. a darrera hora se canvia l’aturada del tren)
  • manca de diàleg (no s’escolta els plantejaments socials)
  • poc respecte al patrimoni (esboquen el pont del tren)
  • manca de compliment de la normativa d’horaris de les obres
  • destrucció de zones verdes (Parc de els Estacions i el Parc de Son Fortesa)

Després de gairebé un any de les obres de soterrament del tren, GOB i Plataforma pel Parc de les Vies, han qualificat d’improvisat i mancat de diàleg l’actitud de l’Ajuntament de Ciutat.

Davant un cert reconeixement per part de les autoritats municipals que no han actuat correctament ni amb la demolició del Pont des Tren ni amb la falta de respecte als horaris de les obres de soterrament, demanen que es torni a convocar la taula de diàleg per tractar el tema de l’ordenació en superfície del carrer Jacint Verdaguer.

Em temo però, que poc diàleg podem rebre del govern municipal de na Cirer. Si ara tenim l’estació provisional de Ciutat on era el Pont des Tren i no pas a Son Fuster és per la pressió social, única forma que entenen a Cort. A n’es final es va poder comprovar com si era possible mantenir l’estació al centre durant les obres i, fins i tot, que ha estat una solució més barata que la de posar autobusos fins a Son Fuster. Ciutat és fa escoltant els ciutadans, no a esquenes.
 

Encara ho podem salvar

Ara el que és vital per aquesta ciutat és que se salvi el que encara podem, una vegada que s’ha perdut tres elements del nostre patrimoni i que tots ells es podia haver evitat (el Parc de ses Estacions, el Parc de Son Fortesa i el Pont des Tren)

Ara el que hem de salvar és el Parc Central per Palma. Una idea que estava a la ment dels ciutadans i al programa electoral de tots els partits polítics, especialment al del PP.

El Parc Central és vital per a aquesta ciutat per molts de motius, els més evidents son:

·        Perquè Palma necessita més zones verdes

·        Perquè no poden haver  més cotxes circulant a  Palma

·        Perquè un Parc Central suposaria una millora de la qualitat de vida de tot la ciutat i no només de les barriades veïnes.

Però avui ressaltarem especialment:

·        Perquè el canvi climàtic al Planeta ja és una realitat.

·        Perquè amb el Parc es podrien comunicar els dos costats de la ciutat que fins ara estaven dividits. Facilitaria el pas transversal de vehicles sempre que no fos una circulació massiva induïda.

Els governants tenen molta responsabilitat respecte al compromís en la reducció de emissió de gasos d’efecte hivernacle. Ho han de assumir en les seves polítiques de mobilitat.

D’altra banda la circulació massiva de cotxes on estaven les vies dificultaria el pas transversal de vehicles i persones. Seria substituir la barrera del tren, per una altra pitjor.


Suspensió de l’ordenació en superfície prevista
 
El soterrament en sí no ho discuteix ningú. La discrepància se centra en la destinació de la superfície alliberada una vegada soterrades les vies, en definitiva en l’ordenació del carrer Jacint Verdaguer i la transformació viària que se pretén a les immediacions. De fet consideram que de cap manera es pot continuar endavant amb un projecte que no agrada a quasi ningú i no respecta el programa electoral de qui governa

És per això que la Plataforma pel Parc de les Vies i el GOB vàrem entrar al registre de l’Ajuntament de Palma un escrit on després de fer tot un seguit de consideracions se demanava al consistori que suspengui qualsevol tramitació de projecte d’ordenació en superfície o modificació urbanística o viària, licitació d’obres o qualsevol dels altres aspectes administratius que afecti a l’espai ocupat pel corredor ferroviari, el Parc de ses Estacions, el de Son Fortesa, el de Son Fuster o qualsevol de les barriades limítrofes.


Europa demana una moratòria en les recalificacions urbanístiques

Manel | 14 Desembre, 2005 11:47

El Parlament Europeu ha aprovat una resolució referent al desmesurat desenvolupament urbanístic a la Comunitat Valenciana, tal com ha informat Greenpeace. L’Informe Fourtou demana una moratòria en les recalificacions urbanístiques de la Comunitat Valenciana, així com una major atenció als impactes que tenen els plans urbanístics desmesurats al medi ambient i sobre els recursos naturals (ja de per sí limitats, com l’aigua).

"Si las autoridades autonómicas no se preocupan por la degradación del medio ambiente, habrá que alegrarse de que, por lo menos, otros lo hagan; el Parlamento Europeo ha puesto en evidencia con su informe que no se puede hacer política pasando por encima del medio ambiente y la calidad de vida" (Juan López de Uralde, Director de Greenpeace).

Greenpeace demana que s’apliquin les conclusions de l’Informe Fourtou a tot el litoral de l’Estat Espanyol, sotmès a la pressió urbanística, fins i tot en zones protegides o d’alt valor ecològic.

Llàstima que els tocs d’atenció hagin de venir de Brussel·les.

Europa denuncia a Espanya per la regeneració de platges de Jaume Matas

Campanya de Costes de Greenpeace

Endesa, implicada en una trama per fer fracassar el protocol de Kioto

Manel | 09 Desembre, 2005 11:23

Greenpeace, en un comunicat de premsa, ha denunciat la implicació de la companyia Endesa en una trama per fer fracassar el Protocol de Kioto


Comunicat de premsa de Greenpeace, al 9 de desembre (http://www.greenpeace.org/espana/):

Montreal 2005: finaliza la 1ª reunión de los países firmantes del Protocolo de Kioto

GREENPEACE DESVELA LA IMPLICACIÓN DE ENDESA EN UNA TRAMA PARA HACER FRACASAR KIOTO

La iniciativa parte de la petrolera norteamericana Exxon, tras lograr apartar a Bush del tratado

Cuando comienza el último día de la Conferencia sobre Cambio Climático de la ONU que discute en Montreal el futuro del Protocolo de Kioto, Greenpeace ha descubierto unos documentos privados que desvelan un plan para lograr que las empresas más contaminantes de Europa secunden a las norteamericanas en su estrategia para que Kioto fracase. Entre las empresas a las que se dirige dicho plan figura la eléctrica española Endesa, la mayor productora de CO2 de nuestro país.

Según los documentos obtenidos por Greenpeace, se está intentando formar una coalición de empresas en Europa que cuestione las propuestas de la Unión Europea para la continuidad de Kioto después de 2012, que es el último año para el que Kioto establece actualmente objetivos obligatorios de reducción de emisiones. Precisamente el tema de debate más importante en Montreal es acordar un calendario de negociación para fijar nuevos compromisos de reducción de emisiones a partir de 2012, que necesariamente tendrán que ser mayores si se quiere evitar un cambio climático peligroso.

Los referidos documentos fueron escritos por Chris Horner, un abogado de Washington que encabeza un grupo de presión reaccionario denominado Competitive Enterprise Institute, que recibió cerca de 1,5 millones de dólares del gigante petrolero norteamericano Exxon Mobil, la empresa más contaminante del mundo. Horner dirige también la Cooler Heads Coalition, otro grupo de presión cuyo objetivo es "disipar el mito del cambio climático". La documentación demuestra los planes para formar un grupo llamado European Sound Climate Policy Coalition, y en ella se afirma que "en EE.UU. una coalición informal ayudó con éxito a evitar la adopción de un programa de estilo Kioto. Este modelo debería ser emulado, según sea apropiado, para guiar esfuerzos similares en Europa".

"Exigimos a Endesa que aclare públicamente si forma parte o piensa hacerlo de una coalición empresarial contraria a Kioto" -afirmó desde Montreal Sara Pizzinato, Responsable de la Campaña de Cambio Climático de Greenpeace España.- "También Gas Natural deberá aclarar si, en caso de lograr el control de Endesa con la OPA, continuará la estrategia anti-Kioto de Endesa".

Greenpeace considera muy preocupante que empresas españolas le hagan el juego a Exxon y a Bush para hacer fracasar Kioto, máxime cuando, tratándose de eléctricas como Endesa, son las que tienen más opciones para reducir emisiones mediante la generación con energías renovables y la promoción del uso eficiente de la energía. Para Greenpeace, la tibieza del Gobierno español en aspectos clave de la negociación que está teniendo lugar en Montreal podría indicar que ya existen presiones en el sentido de los documentos encontrados.

El documento de estrategia estaba dirigido a la eléctrica alemana RWE, la nº 1 de Europa en emisiones de CO2, y afirma que otras empresas ya han mostrado su interés, incluyendo a ENDESA, Vattenfall, Lufthansa, Exxon y Ford. Según el documento, "sería razonable esperar que tal modelo funcione eficazmente con digamos seis empresas participantes que hagan pequeñas donaciones iniciales de 10.000 euros o más".

Regalen una maqueta del Pont del Tren a na Cirer per al betlem de Cort

Manel | 07 Desembre, 2005 16:59

El grup juvenil Joves del GOB, com a denúncia per la continua agressió per part de l’Ajuntament del patrimoni de Ciutat, ha regalat una maqueta del Pont del Tren a la batllessa de Ciutat, na Catalina Cirer, perquè el posi al betlem de Cort.

Foto de Tribuna Mallorca

L’ORGANITZACIÓ JUVENIL DEL GOB DENUNCIA A L'AGRESSIÓ PERMANENT AL PATRIMONI DE PALMA (http://www.gobmallorca.com)


El passat dia 5 de novembre, en dissabte, a les 6:30 del matí començaren les obres de demolició del Pont des Tren (sense avisar i amb nocturnitat). Aquest va ser construït l’any 1914 per l’arquitecte, urbanista i fill il•lustre de Palma Gaspar Bennàssar.

La seva demolició fou feta de mala manera. Es van retirar alguns components del pont com les baranes metàl•liques i algunes columnes de marès. Tots els altres elements constitutius del pont van ser simplement tirats a terra i arrasats de qualsevol manera. El nostre antic pont és ara només un munt de runes. No només ha estat el fet de perdre un dels valors patrimonials més emblemàtics de la nostra ciutat, sinó la manera d’actuar per part de l’ajuntament contradient tota la seva normativa, ja que es va aprovar al ple de l’ajuntament la prohibició de les obres durant la nit. A més de la necessitat d’una autorització prèvia o una justificació, però aquesta tampoc està clara ja que el regidor d’urbanisme del municipi capitalí, Rodrigo de Santos, declarà no saber si l’empresa contractada per a les obres tenia permís per realitzar la demolició. El mateix regidor en declaracions posteriors afirmà que aquesta acció es dugué a terme per evitar la pressió veïnal, fet lamentable dintre d’una institució democràtica, ja que un cop més els polítics del Partit Popular han fet de la majoria absoluta un xec en blanc en perjudici dels interessos de la ciutadania.

La resposta per part de l’administració municipal i autonòmica, ajuntament i govern, ha estat de mutisme i d’un constant joc de “teva-meva”, evitant donar la cara davant la recerca dels culpables d’aquesta aberrant acció. Així doncs s’ha comès un crim contra la història de la ciutat i encara no s’han pres mesures en contra dels responsables. Davant aquesta situació d’irresponsabilitat política , ELS JOVES DEL GOB hem decidit denunciar aquest atemptat amb un acte simbòlic:

L’afusellament del patrimoni per part de la batlesa de Palma, Catalina Cirer i la Consellera d’Obres Públiques, Mabel Cabrer. Acte propi de les més salvatges repressions contra la cultura.

Malgrat aquest crim, els JOVES DEL GOB volem fer arribar el nostre rebuig a la batlesa Cirer, d’una manera cívica pròpia de la nostra organització, regalant pel Betlem de l’ajuntament de Palma un Pont des Tren, elaborat amb material reciclat i reciclable. D’aquesta manera els ciutadans podran gaudir de dos Ponts des Tren de mentida, la mateixa línia política de l’ajuntament i el Govern.

Aquesta afirmació la feim davant la previsió per part de l’ajuntament de “reconstruir” el pont amb més amplada, longitud i altura i formant un angle de noranta graus amb l’antic. Per tant el que es construirà és un pont diferent al que teníem i, per suposat, no serà el mateix. Palma mai serà la mateixa. Salvem el Patrimoni!

I segueixen foradant Mallorca

Manel | 07 Desembre, 2005 13:02

El GOB denuncia dos nous projectes de camps de golf: a Campos i Llucmajor. Per ara a Mallorca en tenim: 18 en funcionament, 3 en construcció i 15 en tramitació.

Nota informativa del GOB (http://www.gobmallorca.com):

Dues empreses sol•liciten aigua al Govern per construir i regar dos nous camps de golf a Campos i a Llucmajor

Aquests dies es troba a informació pública la petició de dues empreses que volen construir dos camps de golf, per la qual cosa ha instat a la conselleria de Medi Ambient a que els concedeixi aigua per a regar els seus camps de golf.

Es tracta, per una banda, de la societat limitada Ramallet S.L, la qual ha sol•licitat un cabal de 224.292 m3/ de la EDAR de S’Arenal, per a rec de camp de golf a la possessió llucmajorera de Es Llobets. La petició apareix en el BOIB núm. 177 de dia 24 de novembre de 2005.

D’altra banda la conselleria de medi Ambient posa a informació púbica (BOIB núm. 181 de dia 1-12-2005) l’atorgament d’un cabal d’aigua a la societat limitada Golf de Son Baco S.L. d’un total de 1.200 m3 /dia (258.000 m3/any), de la EDAR de Campos, per a rec de camp de golf de Son Baco (Campos).

Aquestes sol•licitud són el primeres passes per a construir al sud de Mallorca dos nous camps de golf amb les seves respectives ofertes hoteleres o residencials complementàries.

En total, 120 noves hectàrees de sòl rústic i de zones naturals en quedaran afectades negativament per aquests dos projectes.

CAMPS DE GOLF EN PROJECTE O EN TRÀMIT

Son Real (Santa Margalida): Se tracta d’un projecte ubicat a una àrea rural molt ben conservada enmig de zones naturals de gran valor. És el que resta de la finca que l’any 2002 va comprar el govern en doblers de l’ecotaxa. Els promotors ara han començat a tramitar el projecte davant l’Ajuntament que inclou camp de golf , complex hoteler i comercial.

Son Saletes (Sencelles): En aquesta possessió del Pla de Mallorca se comença a tramitar un projecte de camp de golf. Ara ja ha sol•licitat la concessió de les aigües residuals de la depuradora de Binissalem.

Es Pujol (Santanyí).- A pesar que s’ha eliminat el projecte d’urbanització, els promotors pretenen en canvi, fer un camp de golf, el qual tendria dret a disposar de l’oferta hotelera complementària.

Son Bosc (Muro).- Se tracta d’una zona situada a entre Es Comú i el Parc Natural de S’Albufera, on s’ha tramitat un projecte impulsat pels hotelers de la zona. Una recent sentència obrir l’oportunitat a tornar tramitar el projecte que afecta a uns terrenys que foren parc natural. Ara ja disposa de l’informe favorable de la Comissió Balear del Medi Ambient, depenent del Govern Balear.

Son Quint (Palma).- Se tracta d’una zona situada devora Son Vida i Son Muntaner. Aquest projecte de golf incorporaria a una nova oferta hotelera complementària i afecta a uns terrenys que fins l’any 1992 estaven protegits per la LEN. .Ara ja disposa de l’informe favorable de la Comissió Balear del Medi Ambient, depenent del Govern Balear.

Sa Cabana (Palma) .- Entre Son Sardina i Palmanyola s’ha iniciat la tramitació de dos camps de golf i dos hotels a terrenys de Sa Cabana. D’entrada Cort ja li ha donat el seu vist i plau.

Son Claret (Es Capdellà- Calvià) .- A la zona protegida de Son Claret, devora es Capdellà se presentat un projecte de camp de golf i hotel i han fet una sol•licitud d’aigua per regar la gespa.

Can Puig – Can Gatul•les (Pollença).- Es tracta d’una zona rústica no massa enfora del camp de golf de Can Porquer, del qual sembla que podria ser-ne formalment una ampliació.

Son Corb (Son Servera).- Recentment un grup empresarial ha presentat una iniciativa per construir un camp de golf i un complex turístic a una zona situada prop de Pula.

Can Guilló (Pollença).- Des de dos anys se troba mig construït il•legalment un camp de golf, que ara intenta la seva legalització.

Puigderós (Llucmajor).- A la Marina de Llucmajor, a darrera una de les urbanitzacions ja construïdes, des de fa anys se gesta i se tramita un projecte per construir un camp de golf. De fet ja hi ha obres en marxa.

Son Baco (Campos) .- L’antic projecte de camp de golf i urbanització torna a tramitar-se arran d’una sentència del TS, que li atorga dret a retroteure l’expedient al moment de la seva denegació. Ara han sol•lcitat al Govern aigua per regar

Costa dels Pins (Son Servera).- Des de fa anys se tramita la probable ampliació del camp de golf existent. Ara ja disposa de l’informe favorable de la Comissió Balear del Medi Ambient, depenent del Govern Balear.

Ses Algorfes (Calvià) .- Se tracta d’una possessió situada entre calvià i Es Capellà, on una empresa immobiliària ha sol•licitat la concessió d’aigües per un camp de golf.

Es Llobets (Llucmajor) .- En aquesta possessió llucmajorera, situiada darrera S’Estanyol, l’empresa Ramallet S.L,. ha sol•licitat un cabal de 224.292 m3/ per a rec de camp de golf.

CAMPS DE GOLF EN CONSTRUCCIÓ

Sa Vinyola (Campos)

Puntiró (Palma)
Son Gual (Palma)

CAMPS DE GOLF EN FUNCIONAMENT

Son Vida (Palma): xalets i hotels

Costa des Pins (Son Servera): xalets i hotels

Can Porquer (Pollença): xalets i hotels

Vall d'Or (Felanitx): xalets

Canyamel (Capdepera): xalet

Roca Viva (Capdepera):

Son Antelm i (Llucmajor): xalets i hotels

Son Antelm II (Llucmajor) : xalets i hotel

Pula (Son Servera): xalets i hotel

Bendinat (Calvià): xalets i hotel

Ponent (Calvià)

Santa Ponça I (Calvià): xalets i hotels

Santa Ponça II (Calvià): xalets i hotels

Santa Ponça III (Calvià) : xalets i hotels

Son Térmens (Bunyola):

Biniorella (Andratx): xalets i hotel

Son Muntaner (Palma):

Alcanada (Alcúdia):

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb