El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

Mallorca es mou! presenten la campanya “Salvem Mallorca”

Manel | 26 Juliol, 2005 19:56

La plataforma “Qui estima Mallorca no la destrueix” ha presentat la campanya “Salvem Mallorca”. Nota informativa de la plataforma:


Nota Informativa

26 de juliol de 2005

Presentació de la campanya

SALVEM MALLORCA

---

La situació ambiental i territorial que patim a actualment a Mallorca ha motivat que avui presentem públicament el que serà una nova campanya conjunta que hem resumit amb el lema “Salvem Mallorca”.

ELS OBJECTIUS DE LA CAMPANYA

Els objectius de la campanya seran, de forma resumida, els següents:

 • Denunciar la situació actual de permanent agressió ambiental i territorial en tots els camps i a tots els racons
 • Emmarcar les campanyes concretes que ja se fan en defensa territorial
 • Aturar la destrucció que pateix la nostra illa
 • Ajuntar esforços per fer front a tanta agressió
 • Mobilitzar una vegada més la societat a favor d’una altra Mallorca

LA SEVA JUSTIFICACIO

Aquests dos darrers anys, el territori, el medi ambient i els recursos naturals de Mallorca ha patit com mai l’agressivitat d’un govern, d’un Consell i d’uns Ajuntaments decidits a impulsar un creixement urbanístic desbocat amb unes infrastructures i uns equipaments absolutament sobredimensionats i impactants.

Al llarg d’aquest període s’han posat damunt la taula tot un seguit de propostes, plans i projectes que aposten clarament per un model de desenvolupament urbanístic i turístic absolutament desmesurat i insostenible, tant des del punt de vista econòmic, com ambiental, com social. Ens referim a la construcció d’autopistes, parcs temàtics, camps de golf, ports esportius noves centrals, dessaladores, etc. Al mateix temps se permeten nous creixements urbanístics, i se desprotegeixen espais naturals i se vol ampliar l’aeroport.

Tot plegat se tracta de posar, al servei de futurs creixements, les infrastructures viàries, energètiques i hidràuliques adequades i la mateix temps eliminar els obstacles legals que ho impedeixen, com són els espais protegits. Mai, en tan poc temps, hem vist tanta destrucció.

De totes maneres si se confirmen i executen tots els plans, els projectes i les lleis que han impulsat aquestes institucions la situació encara pot anar a pitjor.

La necessitat de rectificar és més urgent que mai. Ni Mallorca ni les Balears no poden aguantar tanta destrucció.

L’any en que se signà el Protocol de Kioto, el compromís per reduir missions de gasos contaminants a l’atmosfera serà l’any on se consumen més agressions ambiental que tot plegat signifiquen més emissions de asos.


ALGUNES ACCIONS PREVISTES

En coherència amb els objectius de la campanya, pensam du a terme activitats de diversos tipus, entre d’altres les següents:

 • divulgatives: fulletons , adhesius, actes públics a Palma i a pobles
 • Accions simbòliques i directes
 • Ronda de reunions amb tot tipus d’entitats per explicar el que volem i demanar adhesió i participació
 • Edició de material audiovisual
 • Elaboració de Manifest...
 • Promoure fòrums locals, insulars i sectorials, per debatre el temes
 • Actes festius
 • Mobilitzacions

ORGANITZACIÓ

Aquesta campanya està impulsada, com ho va ser la gran manifestació del 14 de febrer del 2004 per la Plataforma. Qui estima Mallorca, no la destrueix.

En aquests moments la conformen entitats com el GOB, Amics de la Terra i Plataformes Son Real no té preu, Plataforma Autovia NO, Plataforma 2n Cinturó, Salvem La Real, SOS Can Vairet, Plataforma en defensa d’Es Carnatge, Plataforma Desdoblament Si Autovia NO, Plataforma pel Parc de les Vies.

A partir d’aquestes entitats, la Plataforma ampliarà la seva participació a moltes d’altres col•lectius i persones.

http://www.gobmallorca.com/comuni/com2004/050726.htmNuestros antepasados han vivido allí siempre y lo único que han hecho los blancos es robar y destruir las tierras

Manel | 24 Juliol, 2005 20:57

“Los blancos proclaman: ‘nosotros descubrimos Brasil’. Pero nuestros antepasados han vivido allí siempre y lo que han hecho los blancos es robar y destruir las tierras. No podemos seguir así. Necesitamos tierra para cazar, pescar y vivir en paz. Vuestros antepasados hicieron bombas y las dejaron caer sobre los pueblos indígenas.”

“Las autoridades no hacen más que destruir, agotan las riquezas de la tierra. En un escaparate he visto muchas cosas, Aunque no os falta nada queréis más i más. Nosotros queremos la tierra. Sin tierra no tenemos comida.”

“Nosotros no talamos árboles para venderlos. Tenemos alimentos naturales, no tenemos que destruir la selva para plantar de nuevo. Necesitamos los árboles y las frutas y los ríos y las montañas llenas de viento.”

“Nuestras raíces están en nuestra tierra. Nunca la daremos.”

“Acordaos de nosotros. Los ciudadanos de los países ricos tenéis la fuerza. Continuad presionando para que los yanomami vivan.”

Abans d’arribar els europeus a Brasil havien més de 1000 tribus, avui només 215.

Els pobles indígenes tenen en la pèrdua de la terra el problema més greu, un dret reconegut pel dret internacional però no respectat en cap lloc. Les seves terres són envaïdes per colons, multinacionals petrolíferes, mineres o fusteres, hisendats ramaders, carreteres, preses d’aigua, reserves de caça.

Diuen que són endarrerits i primitius, en canvi, ells no necessiten destruir la natura per a viure.

Entrevista estreta de la revista Clara a Davi Yanomami, portaveu de les tribus en perill de tot el planeta (300 milions de persones a tot el món). 9 d’agost, Dia Internacional dels Pobles Indígenes.


Què surt més car, un incendi o un polític?

Manel | 23 Juliol, 2005 13:16

Papi... a los ciudadanos qué nos sale más caro... un incendio o un político?

... sin lugar a dudas un político... incluso ecológicamente...

Estret de la tira còmica del Diario de Mallorca d’avui.

Dia Mundial Contra Coca-Cola

Manel | 22 Juliol, 2005 06:42

Llegint com cada dia Tribuna Mallorca m’he assabentat, potser perquè mai bec aquesta beguda, que avui és el Dia Mundial Contra Coca-Cola. Estret de Tribuna Mallorca:

“Coincidint amb el 22 de juliol, Dia Mundial Contra Coca-Cola, el Grup de Treball i Solidaritat amb el Poble Colombià de les Illes Balears convoca una concentració adreçada a tots els ciutadans de Mallorca. Serà demà divendres a les 20 hores a la Plaça d’Espanya de Palma i té com a objectiu protestar contra la política de la multinacional, que suposa un atemptat constant contra l’economia, el medi ambient i la societat a molts de països. En el cas de Colòmbia la companyia està darrera de greus violacions dels drets humans i laborals, incloent-hi la seva responsabilitat en l’assassinat de sindicalistes.”

Més informació a http://es.wikipedia.org/wiki/Coca-Cola


El Conseller de Medi Ambient, Jaume Font, proposa que els especuladors que arrasaren Ses Covetes acabin cobrant com a premi a una il·legalitat urbanística

Manel | 21 Juliol, 2005 07:57

Una vegada més el PP ha demostrat amb qui està. Els apartaments il·legals de Ses Covestes encara no han estat enderrocats perquè el PP de Campos du des de 1995 presentant recursos davant els tribunals i gastant doblers públics a favor dels 67 apartaments d’una promotora que afecten a una zona protegida per la Llei de Costes.

L’Ajuntament de Campos, posant recursos davant els tribunals a favor dels especuladors, s’ha gastat centenars de milers d’euros en aquests deu anys. Haurien de mirar quina cara posen els turistes quan veuen 67 apartaments vora la mar, és vergonyós.

Si s’apliqués els autos i sentències dels tribunals i les normes que protegeixen aquesta zona els apartaments estarien enderrocats, i a més gratis, però no, el Partit Popular ha proposat que el Govern de l’Estat compri amb doblers públics els terrenys dels que en es seu dia varen especular, i d’aquesta manera acabin cobrant. Això es diu, premiar les il·legalitats.


BREU HISTÒRIA DE SES COVETES

Al febrer de l’any 1994 les màquines entraren dins un savinar i un pinar de Ses Covetes, a la part que dóna a la platja d’Es Trenc. Ràpidament arrassaren amb tota la vegetació natural, aplanaren el terrenys i començaren la construcció de 67 apartaments.

Aleshores el GOB va començar una campanya per aturar les obres, anul·lar les llicències i aconseguir esbucar els edificis i restaurar la zona. Han passat onze anys i d’aleshores ençà s’ha aconseguit paralitzar les obres (des de juliol de 1995) deixar clar el caràcter no urbà dels terrenys i mantenir la protecció dels 100 metres fixats a la Llei de Costes.

El conflicte urbanístic, ambiental social inicial ha donat lloc a un llarg conflicte jurídic, on a un costat hi ha l'Ajuntament i la Promotora Marina Ernts i per l'altra el GOB. En aquests moments hi ha més d'una dotzena de recursos oberts, tot i que la totalitat d'Autos i sentències han estat favorables a les nostres tesis, gràcies a la tasca jurídica extraordinària dels nostres advocats.

Les darreres sentències de l’Audiència Nacional i del Tribunal Suprem han confirmat la protecció.

L’únic problema per resoldre el conflicte, és l’actuació de conservador l’Ajuntament de Campos.

Font: GOB

Oficina del Canvi Climàtic, inútil si no canvia la política del Pacte pel Retrocés

Manel | 18 Juliol, 2005 11:15

Durant l’any 2004 les Illes Balears varen emetre més de 9 milions de tones de gasos d’efecte hivernacle. Per complir el compromís amb el Protocol de Kioto les Illes haurien de reduir les emissions en 2,1 milions de tones fins quedar a 6,9 milions de tones.

La Oficina del Canvi Climàtic, dependent de la Conselleria de Medi Ambient, té com a objectiu el compliment per part de les Illes Balears del Protocol de Kioto.

Segon el Govern ja s’han iniciat les següents accions, la majoria de les quals, són contradictòries amb l’objectiu de l’Oficina del Canvi climàtic i el Protocol de Kioto:

Pla director sectorial energètic

- Ampliació de la Central de Son Reus i la construcció d’una de nova a Cas Tresorer que incrementaran les emissions.

- Dos cables d’interconnexió elèctrica amb la península. Una part de la energia que arribarà serà d’origen nuclear i la major part de l’energia rebuda haurà produït gasos d’efecte hivernacle si no a les Balears si a la península, es a dir, no es redueix les emissions de gasos contaminants sinó que es trasllada el problema a una altra comunitat autònoma.

- Substitució del gasoil i carbó per gas natural, molt menys contaminant.

Un Pla de promoció de l’ús d’energies renovables

- Potencia l’ús d’energia solar, especialment als hotels per encalentir l’aigua.

- Potenciar l’ús d’energia eòlica, encara que algunes de les propostes de localització dels molins s’han fet a llocs protegits i amb un gran impacte visual (Serra de Llevant).

El disseny i la implantació d’un Pla d’eficiència energètica

- Potencia l’ús de electrodomèstics de baix consum energètic, així com també a l’enllumenat públic.

- No promou l’ús del biodièsel com alternativa al gasoil.

La implantació d’una norma de construcció d’edificis que estimuli l’estalvi d’energia

Un Pla director sectorial de transports, orientat a la promoció del transport públic enfront de l’ús del vehicle privat

- Construcció d’autopistes i vies ràpides que afavoreixen l’ús del cotxe privat i la velocitat (més emissions de gasos contaminants, menys seguretat).

- L’Ajuntament de Ciutat canvia les vies del tren per un carrer de quatre carrils per afavorir l’ús del cotxe al centre de Ciutat, juntament amb la continua construcció de pàrkings subterranis.

- Una gran obra faraònica, l’estació intermodal de tren a Ciutat amb pàrking i locals comercials. Deixa de banda la millora del servei de l’actual línia de tren a Manacor (compliment d’horaris i més freqüències) i la tant demandada línia de tren de Llevant. En canvi, s’han accelerat les obres de vies ràpides per a cotxes.

- S’han previst nous carrils bicis com a transport alternatiu al cotxe.

Repoblació d’arbres

- Per compensar la talla de boscos provocades per la construcció d’autopistes i circumval·lacions , camps de golfs, urbanitzacions, instal·lacions esportives i mèdiques a zones rurals, incendis, talla il·legal d’arbres,...


Altres mesures del Govern i el Consell de Mallorca que no són compatibles amb el Protocol de Kioto i l’Oficina del canvi Climàtic:

Nous crematoris a Son Reus en comptes d’apostar més decididament pel reciclatge i la reducció dels residus, així com pel compostatge. La recuperació de les matèries orgàniques, que suposen més del 50 per cent dels fems a la llar, i més Punts Verds de recollida selectiva són l’assignatura pendent.

Construcció de noves desaladores que són grans consumidors d’energia elèctrica.

Ampliació de l’aeroport de Son Sant Joan fins a 38 milions de passatgers, quan a Mallorca no arribem al milió d’habitants.

És clar que una economia basada en el turisme de masses provoca una gran pressió sobre el territori: més consum de recursos (aigua, energia, territori, producció de residus). Un model rebutjat per altres illes de la mediterrània.Biodièsel: els vehicles a motor ja tenen una alternativa real a la gasolina


Els governants de torn, saben fer alguna cosa més que fer-se fotos?

Manel | 16 Juliol, 2005 11:02

I em deman si saben a què preu està la gasolina que utilitzen els seus cotxes oficials. I per què no es fan la foto mentre el port nàutic de Can Pastilla aboca pintura a la mar, o quan estan talant un bosc per poder asfaltar l’autopista fins a Sa Pobla o l’aeroport de Son Sant Joan torna a utilitzar la pista sud de l’aeroport a les 06:45 del matí fent-nos aixecar per tancar les finestres!

El president del Govern, Jaume Matas, i la consellera d’asfaltat, Mabel Cabrer, es fan una foto amb la hissada de la bandera blava per al port de sa Colònia de Sant Jordi. A l’horabaixa, na Mabel se’n va fins a Andratx a fer-se una altra foto, aquest pic una nova passarel•la al Moll Nou del port, però d’Andratx.


YOUSSOU N'DOUR, ELS PETS i AL-MAYURQA actuaran el 25 de juliol a la Plaça de Toros de Palma dintre de la primera edició del MallorcaMón Festival

Manel | 15 Juliol, 2005 15:58

"El proper 25 de juliol es durà a terme la primera edició del MallorcaMón Festival, que comptarà amb les actuacions de l'artista africà internacional YOUSSOU N'DOUR, ELS PETS (probablement, l'únic concert que oferiran a Mallorca aquest estiu) i AL-MAYURQA.

Aquest festival pretén ser una mostra de la diversitat cultural que hi ha a Mallorca (on es calcula que hi conviuen ja prop d'un centenar de llengües i cultures) i té la intenció també de promoure la interculturalitat i l'acollida cultural i lingüística de tots els nous mallorquins. Paral·lelament, es farà una FIRA D'ENTITATS i es presentaran una sèrie de campanyes dirigides a facilitar l'aprenentatge de la llengua catalana i a difondre la importància del seu coneixement."

http://www.jovesllengua.org/El Govern de les Illes Balears cerca voluntaris per a no cremar els boscos i mantenir netes les platges

Manel | 13 Juliol, 2005 14:40

És evident quina és l'opinió que té aquest Govern del respecte del medi ambient: és voluntari. Aquesta mentalitat explica la elaboració d'una llei de conservació d'espais naturals (LOCE) que protegeix en funció de la voluntat dels propietaris i no del interès ecològic; un Govern que redueix el Parc Natural de Llevant a una quarta part; o una campanya que cerca voluntaris per a no cremar els boscos (lo mai vist);... Per a aquesta gent la cultura del respecte del medi ambient és més un problema que una necessitat.

Som part del medi ambient, i com tal, és una necessitat adaptar-nos a ella, no és una qüestió de voluntariat o d'educació, sinó de futur i progrés.


Mallorca, una macro urbanització i parc d'oci

Manel | 12 Juliol, 2005 13:07

Em fa gràcia, per dir-lo de qualque manera, però a Mallorca no se saben fer instal·lacions esportives, culturals o mediambientals si no duen implícits un centre comercial, casino, places hoteleres, pàrking o el que sigui.

Hipòdrom de Son Pardo: Volen convertir-lo en un parc amb casino, gimnàs i centre comercial.

Aquàrium a Ses Fontanelles: Volen ficar un centre comercial i d’oci i un pàrking. A una zona humida.

Camps de golf: Sempre són l’excusa per ficar com a mínim més places hoteleres i residencials. De vegades duen darrera altres tipus d’instal·lacions.

Son Dureta II: Aquí en tenim molts de secrets, una residència per a persones majors, urbanització de terrenys rurals,... per això no interessa remodelar l’actual Son Dureta.

Centre de Tecnificació Esportiva a Calvià: Xerren de ficar-li un centre comercial a dins, tot, a una zona rural.

Futur Parc de Ses Estacions: Pàrking i locals comercials.

Futur Parc de Sa Riera: Un altre pàrking, i la vegetació no creix igual si sota ella té ciment.

...

Proposen que el passeig marítim de la Platja de Palma sigui només per als vianants i alerten de les màfies de delinqüència

Manel | 11 Juliol, 2005 10:42

Els hotelers de la Platja de Palma han demanat a la batllessa Catalina Cirer que la primera línia sigui per a vianants. Actualment aquesta zona de llamborda té el tràfic limitat a una velocitat de 20 quilòmetres per hora i només és possible circular en un sentit. A la pràctica, aquesta zona de llamborda és una via ràpida dins la qual es circula a qualsevol sentit, especialment fora de la temporada turística de l’estiu quan comença a buidar-se de efectius policials fins a arribar a res.

També els comerciants, com ja fa anys que ho fan, han denunciat la delinqüència existent a la Platja de Palma per part de grups organitzats. Catalina Cirer com a Delegada del Govern, més preocupada per posar multes als ecologistes i manifestants anti-autovia, va deixar abandonada a la Platja de Palma i Arenal de Llucmajor a les màfies que han agafat força. De fet, va ser la policia local la qual va haver d’ocupar-se de funcions pròpies de les forces de l’Estat Espanyol que depenien d’ella. I la solució és més fàcil del que sembla, només fa falta passar-se per la zona del carrer militar, ben conegut per veïns i policies, que és on viuen aquesta gent i on els veïns veuen com es reparteixen el botin del dia al mateix carrer.


Dos anys del Pacte del Retrocés del PP-UM

Manel | 06 Juliol, 2005 13:00

Si hagués de fer un resumen d’aquests dos terribles anys del Pacte del Retrocés destacaria aquests punts:

- Destrucció de patrimoni natural: autopistes, retalls en la protecció dels espais naturals, més amenaces a la costa amb més ports esportius i urbanitzacions, construcció d’equipaments a zones rurals (centres sanitaris o camps de golf amb plans d’urbanització afegits).

- Agressions a la cultura pròpia: Política lingüística a dins el sistema educatiu i a la televisió autonòmica PP3. Subvencions molt superiors a les festes que no ens són pròpies.

- Més desenvolupament insostenible: més dessaladores de gran consum energètic, aposta pel transport privat, més facilitats per poder urbanitzar en espais naturals, ampliació de l’aeroport fins a 38 milions de passatgers,...

- Política econòmica errònia, basada en la construcció i el turisme de masses (mesuren l’èxit de la temporada turística en el número de turistes i no en termes de rendibilitat i sostenibilitat).

- Abandonament de la petita empresa. El tot inclòs dels hotelers, promoció d’un turisme que no els beneficia, les continues obres,...

- Pèrdua de democràcia. Control totalitari d’empreses e institucions municipals i conversió de l’ens públic en una eina de publicitat del Pacte pel Retrocés amb fons públics.


“Perdonar” els deutes als països pobres per poder seguir aprofitant-se d’ells.

Manel | 04 Juliol, 2005 09:39

De que serveix condonar el deute als països pobres? Com tenen el morro alguns països del G-8 de dir que s’han de posar condicions com la de que no hagi guerres o es respectin els drets humans? Si són ells els primers que no els respecten amb la venda d’armes, o mirant a altre costat quan les seves multinacionals no respecten els drets humans ni el patrimoni cultural i mediambiental, les primeres víctimes del capital. Governs locals no democràtics que en alguns casos són sustentats per les multinacionals.

Però com sempre, massa fum e interessos ocults, o potser no tan ocults. Per què no ens expliquen el per què s’ha intervingut a l’Iraq des de 1991. Per què no xerren de tots els morts que va provocar l’embarg de l’Iraq per part de l’ONU, cents de milers d’infants i dones mortes. Per què no han intervingut als grans llacs de l’Àfrica, més d’un milió i mig de morts.

Els països pobres no necessiten que se’ls “perdoni” els deutes, sinó un comerç més just que no provoqui aquests deutes i per tant, a dia d’avui, el problema de fons segueix. La pobresa du a la guerra, l’imperialisme per tant, també. La venda d'armes i els preus dels medicaments per part dels països rics són un altre obstacle.

La globalització a la carta dels països rics, es a dir, a gust d’ells, no és globalització ben entesa. Idò això, un comerç més just, en igualtat de condicions i menys hipocresia.

Comerç amb Justícia - http://www.comercioconjusticia.org/ca/index.htm


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb