El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

On guardes els bitllets de 500 euros?

Manel | 30 Març, 2005 11:15

Quants de vosaltres dueu damunt algun bitllet de 500 euros? Quants comerços coneixeu que acceptin bitllets de més de 100 euros de valor? Segons dades del Banc d'Espanya, el 23% dels bitllets de 500 euros circulen per Espanya a pesar que la majoria de ciutadans no ha vist ni un. De fet, hi ha més bitllets de 500 que de 5 euros i en els últims 12 mesos ha crescut el seu nombre en un 47%.

Tal com publicava el diari El País fa uns dies, una manera de conèixer la quantitat de diner negre és a través del volum d'efectiu que circula. Mentre a la zona euro i Estats Units el diners en metàl·lic suposa el 5 i 6% del PIB, a l'estat Espanyol arriba fins al 10%. I tot a pesar que disposem d'una de les xarxes d'oficines i caixers més important d'Europa. En poques paraules, que a Espanya es guarda molt diners sota el llit.

Que després surti un polític denunciant el 3% en comissions no ens deu estranyar. Qualsevol que tingui poder de decisió en la concessió d'obres pot ser sospitós, ja sigui a una empresa o institució pública. Després apareixen polítics, periodistes, catedràtics,... amb propietats noves pagades a meitat de preu que la dels veïns.

No fa molt i amb la història del Carmel com a tema, en un fòrum un empleat, crec recordar, d'una de les grans constructores espanyoles deia que es rebien sobres de diners com part dels pagaments: veritat o no que cadascun tregui les seves conclusions, més o manco sabem com està el tema. Ý és que el sector immobiliari ofereix una bona manera de moure diners ocult al fisc.


Anar a presó en Espanya per dir NO a la guerra

Manel | 29 Març, 2005 07:50

Vivim a una democràcia, però tot i això, hi ha gent que per dir NO a la guerra pot anar a presó fins 12 anys, i els que decideixen saltar-se la legalitat internacional per ocupar un país reben la seva pensió de l’Estat com si no hagués passat res.


El próximo 10 de mayo tendrá lugar en Cádiz la vista oral en la que cinco activistas de Greenpeace, detenidos durante una protesta pacífica contra la guerra de Irak a bordo del buque Rainbow Warrior, se enfrentarán a las acusaciones de desobediencia, resistencia grave y lesiones por las que el Ministerio Fiscal solicita en total 12 años de prisión.

La acción de Greenpeace, realizada en el marco de las masivas movilizaciones ciudadanas que se desarrollaron en todo el mundo contra la guerra , tuvo lugar el 14 de marzo de 2003 frente a la bocana de la base militar de Rota (Cádiz), donde en esos momentos tenían lugar intensos preparativos de cara a la inminente invasión de Irak. La protesta terminó con el abordaje del Rainbow Warrior por parte de la Guardia Civil, que detuvo al Capitán del buque y 4 activistas más.

Segueix a http://www.greenpeace.org/espana_es/news/details?item_id=796120

Segueix la repoblació del voltor negre a França des de la Fundació per a la Conservació del Voltor Negre

Manel | 26 Març, 2005 13:41

Des de la Fundació per a la Conservació del Voltor Negre (BVFC) i dintre del seu programa de repoblació del voltor negre a Europa sortiren la setmana passada sis voltors cap als Alps francesos. Evelyn Tewes, directora del centre BVFC, explicà que el trasllat es fa amb les suficients garanties de transport i en el menor temps possible per minimitzar l’estrès dels voltors. Aquests sis exemplars que ja solquen els Alps van ser recollits per l’associació ecologista francesa “Vautours en Baronnies”.

Aquesta és la segona donació de la fundació a la zona dels Alps. Abans del 2004 la repoblació es va fer al massís central francès on s’ha aconseguit establir una població de 50 exemplars i 14 parelles reproductores. A Mallorca hi ha prop de 90 exemplars gràcies al labor conjunt de BVCF amb altres associacions i entitats públiques.

La fundació, reconeguda a nivell nacional i internacional, té previst a mig termini el enviament d’exemplars a Catalunya, a altres llocs de França i als Balcans.

La fundació es troba al Centre per a la Conservació de Vida Silvestre a la Mediterrània, dins la finca de Son Pons al terme municipal de Campanet. Dins aquest centre es realitzen activitats de voluntariat i educació ambiental. Personalment recoman a les escoles la visita d’aquest centre on trobareu la total atenció de N’Evelyn i els voluntaris i on aprendreu els costums, l’hàbitat on viu i tots aquells elements que destorben o asseguren la seva presència a les nostres muntanyes.

Un preciós au de fins 2,6 metres de llargària que va estar apunt de desaparèixer de la nostra illa especialment per l’enverinament. Fins no fa molt els ramaders pensaven que aquesta enorme au era responsable de la mort de bestiar quan resultat que és tot el contrari: es menja els animals morts com les ovelles o conills morts per malaltia, evitant així la propagació d’infeccions.
Es Molinar, el passeig dels caps de setmana

Manel | 25 Març, 2005 11:01

Així titula el diari SetDies un article que xerra del passeig d’Es Molinar ara que ha arribat la primavera. Un passeig que encara que utilitza massa ciment per al meu gust et permet gaudir d’una bona passejada perquè fa possible poder caminar, muntar en bicicleta o patinar des de Porto Pi fins l‘Arenal.

Jo sobretot ho utilitzo per patinar, però per Platja de Palma és molt difícil perquè tot és llamborda. A la zona d’Es Molinar sempre vaig durant dies feiners i tot així hi ha molta gent jove i mares passejant, ciclistes pel seu carril o a primera línia amb els vianants encara que tenen senyalitzant que no poden i els patinadors anem tant per una banda com per l’altre fent en qualque cas cura. És molt agradable olorar l’aire de la mar mentre passeges, fas bicicleta, patines, jugues a bolei, a futbol,...

Com diu la gent, és millor que un gimnàs i més barat, tot un luxe poder fer esport a Ciutat a la vora de la mar, ja sigui als passeigs o a la mateixa platja i ho hem d’aprofitar!

La zona destinada per a cotxos està separada amb pilons d’acer allí on encara no han estat trencats pels cotxos, i la calçada és de llamborda. Per dificultar el ‘botelló’ han evitat que els bancs de fusta estiguessin molt junts.

Aquest passeig com el Parc de Ses Estacions o altres no agrada a tothom però com a Ciutat no anem sobrats d’aquest tipus d’espais la gent ho aprofitem tot el que podem...tot és millorable. Salut i bones festes!

Es Carnatge, un lloc per a passejar, respirar aire pur i veure bones postes de sol

Manel | 23 Març, 2005 16:13

Hi ha dos llocs al municipi de Palma molt especials per a mi des de petit. Un d'ells era una petita zona humida, amb pineda i un petit arenal que feia de camp de futbol per als veïns dels voltants (fèiem partits entre veïnats, infants i pares). I dic era perquè ara és la urbanització La Ribera a la Platja de Palma.

L'altre lloc és Es Carnatge, l'única zona costanera del municipi que no ha estat construïda perquè està a pocs metres de les pistes de l'aeroport i està classificada com Àrea Natural d’Especial Interès i de Centre d’Interès Cultural degut a la existència de jaciments fossilífers del pleistocè superior catalogats amb la màxima valoració científica.

Al seu moment el Ministeri de Medi Ambient va decidir la recuperació ambiental de la zona (fa bastants anys va ser un abocador il·legal) i la construcció d'un passeig marítim.

Érem molts els que vèiem bé unir els passeigs de Ciutat, Es Molinar, Coll d’en Rabassa amb Can Pastilla i Platja de Palma. Però es va fer de les pitjors maneres possibles, ni tan sols contant el Ministeri amb un responsable Mallorquí. El més lògic per a jo era fer el passeig al costat de la carretera que uneix les poblacions de Coll d’En Rabassa i Can Pastilla.

Doncs resulta que encara que tota la vida els veïns hem recorregut Es Carnatge a peu o amb bicicleta sense necessitat d'asfalt es van decidir per un nyap de fusta i ciment en plena costa. Per a qui no ho hagi visitat en l'últim any diguem que s'ha separat Es Carnatge en dues parts: la part més propera a la costa que disposa d'un passeig per a vianants i un carril per a ciclistes i patinadors; i la zona exterior i més ample és un suposat jardí botànic, estant ambdues zones separades per un mur de pals de fusta. Actualment es pot veure com les fustes s'han esquerdat necessitant macilla, els bancs de fusta de molt bona qualitat estan trencats o fins i tot s'han dut algun, els petits fanals de tot just dos pams estan oxidades i alguna fins i tot tombada.

Però el pitjor va ser veure com es desenvolupaven les obres. Van voler donar-li al carril bici un color semblat a la terra d'Es Carnatge i no se'ls va ocórrer altra cosa que utilitzar en comptes de la típica pintura vermellosa una cola per a què es pegués la terra damunt i donar-li el color. Tal animalada va fer que part de la cola s'anés al passeig de vianants i haguessin d'utilitzar dissolvents per a llevar les fastigoses taques, i a més cada dos per tres sots en el carril bici.

Us deix un enllaç a una pàgina web que fa referència al gasoducte i el passeig marítim que afecten a Es Carnatge: http://www.mallorcaweb.net/genestra/nota7.htm

Malgrat tot, segueixo gaudint d'Es Carnatge caminant pel camí de terra que hem utilitzat els veïns tota la vida i intentant mirar sempre cap al mar per a no veure el que et queda cap a terra. Si voleu un bon lloc per veure postes de sol us recoman aquesta zona. Salut


Competició per aconseguir tapar més quilòmetres de Mallorca amb asfalt

Manel | 22 Març, 2005 08:18

Xerren de diners i quilòmetres d'asfalt però no de les necessitats reals. I davant la crítica a qui ens governa de no invertir en transport públic aquests responen anunciant que posaran noves línies de metro. Però ho fan sense estudis previs de les necessitats i viabilitat i demanant diners (més de 2000 milions d’euros) per a fum, perquè les 3 línies de metro a Palma són fum com fa 15 anys ho va ser el tramvia Calvia-Aeroport-Arenal. Volen posar a prova al Govern de Madrid que no dóna diners per a autopistes i llevar els arguments a l'esquerra balear de que PP i UM només donen suport a l'asfalt com solució al transport. Però és massa evident.

Comunicat de Esquerra Unida - Els Verds:

Mabel Cabrer i Magdalena Alvarez entren en una cursa desbocada per veure qui aboca més asfalt sobre el territori de les Illes Balears

El GOB considera que l’antic Conveni de Carreteres fou reiteradament incomplit pel Govern Matas
EL GOB RECLAMA QUE S’ABANDONI DEFINITIVAMENT EL PROJECTE DEL 2on CINTURÓ

Regeneració natural de la platja de Cala Agulla (II)

Manel | 21 Març, 2005 14:50

Tot un èxit! Fa dos mesos Demarcació de Costes va aplicar un pla de regeneració natural en Cala Agulla que ha superat els resultats prevists. La preocupant deterioració de la platja a causa de la pèrdua de sorra van motivar a l'Ajuntament de Capdepera i a l'Associació Hotelera a demanar solucions al delegat de Govern i al delegat de Costes.

El pla d'emergència va consistir a reduir la pendent de la sorra per a afavorir la regeneració duent la sorra a la part posterior. A mesura que el mar portava la sorra a primera línia les excavadores acumulaven el sediment a la part posterior de la platja. Posteriorment s'ha espargit la sorra per a iniciar la temporada turística.

L'alcalde de Capdepera manifestà: “estam molt satisfets de la regeneració natural. La platja ha recuperat la imatge no de l'any passat, sinó de fa molts anys. Esperem que amb el projecte final es doni una solució definitiva.”

En referència a Cala Barques, el delegat de Govern Socías va explicar que "la situació és diferent. Allí la Tramuntana fa molt dany, però sembla que amb els primers estudis que s'han fet la regeneració natural també podria funcionar". "Principalment hem de portar a terme actuacions mediambientalment sostenibles, després que informes de la Comunitat Europea hagin censurat i criticat les actuacions que no se sostenen".

Al no utilitzar la regeneració de platges a l'estil Mates no només s'ha aconseguit preservar la flora i fauna marina, sinó que les aigües mantindran la seva qualitat i les captures de pesca no es veuran afectades.

Regeneració natural de la platja de Cala Agulla

Europa denuncia a Espanya per la regeneració de platges de Jaume Matas...i arriba la primavera

Manel | 20 Març, 2005 18:29

...temperatures suaus, la mar tranquil•la i el cel una mica enterinyat per la humitat. Nins amb els pares fent castells de sorra, parelles caminant per la vora de la mar, pescadors amb les seves canyes cap a l’horitzó, gent llegint un llibre mentre el sol acaricia la seva cara, joves jugant a la platja, noies que s’atreveixen a donar els primers banys de l’any i cap noi!, gent passejant tranquil•lament pel passeig, ciclistes que tornen cap a l’hotel després de gaudir un dia primaverenc o gaudeixen de les últimes hores de sol a la terrassa d’un bar, un home fent amb sorra una tortuga de mar, un surfista tombat a la sorra esperant un vent peresós, gent que és manté en forma corrent pel passeig, petitons patinant, velers a l’horitzó, gavines que planegen a sobre la mar i altres que es queden tranquil•les sobre la sorra mirant la posta de sol, tranquil•litat, ambient i més tranquil•litat, sense l’estrès de l’estiu, així és ara la Platja de Palma.

Cotxos de la policia recorrent el passeig i policies locals passejant entre la gent mentre un grups de trilers xerren fotuts perquè avui no fan negoci robant. Merdes de ca a les dutxes de la platja i per primera vegada veig contenidors de paper i envasos a la mateixa platja! El famós balneari 6 amb famílies i jubilats alemanys.

M’agradaria que dures molt, cada any fins ara la primavera dura menys temps. Quan arribi la temporada alta el passeig serà ple de cotxos i motos estacionats i corrent a un passeig limitat a 20, trilers fent l’agost just al costat de la policia local, alemanys borratxos al balneari 6 en ple migdia que es fiquen a l’aigua, filera de borratxos orinant just a la vora del mar les copes de més...


Era qüestió de temps: la reserva ecològica d’Alaska es vestirà de negre

Manel | 18 Març, 2005 15:49

Mr. Bush com defensor dels interessos de les empreses petroleres (grans financers de les seves campanyes) és partidari de permetre l’explotació de pous petroliers a la reserva ecològica d’Alaska. Doncs el Senat dels Estats Units ha aprovat, amb 51 vots a favor i 49 en contra, un projecte per a permetre l'exploració petrolífera a una zona protegida d’Alaska.

Com excusa posa la necessitat de reduir la dependència dels Estats Units del petroli importat i que contribueix a una major seguretat econòmica del país, a causa de la imminent expoliació de les reserves de petroli (cap a 2008 segons un estudi del Govern del 2001). És evident que la dreta sempre enfronta a l’economia contra el medi ambient. I diuen els experts en medi ambient que el més lògic seria potenciar les energies renovables. Es més, consideren que en Alaska l’energia eòlica pot donar molts de beneficis.

Cal recordar que es tracta del país més contaminant del món, que no ha subscrit el protocol de Kyoto i que és un dels països de l'OCDE que més ha reduït la seva eficiència energètica (tones de petroli per habitant).

La zona afectada per l'exploració només és accessible amb hidroavions i té una superfície de 7.000 quilòmetres quadrats. Degut al fet que el petroli està dividit en nombroses borses les infraestructures necessàries es veuran incrementades i s'haurà de construir una àmplia xarxa de carreteres.

Les possibilitats de que es produeixi un desastre ecològic són altes, com els produïts en diverses zones del nord de Rússia o el succeït en 1989 en Alaska i que encara deixa sentir els seus efectes. Les costes gallegues saben molt del tema.

El refugi és la llar d'un gran nombre d'aus i mamífers i de dos pobles indígenes. També acull a espècies que han estat expulsades de les prades en les quals es van instal•lar pous petroliers.

El sector petroler és un dels causants de la desforestació a molt llocs d’Amèrica i Àfrica junt al sector fuster i a la crema per obtenir terres per dedicar al cultiu i pasturatge.


"No hem heretat la terra dels nostres avantpassats. La tenim prestada dels nostres fills"

A. de Saint-Exupéry


Infants escombraries!

Manel | 18 Març, 2005 07:00

Un article curt però intens de la problemàtica dels anuncis de menjar escombraries que veuen els nostres fills i les conseqüències sobre la salut física i psíquica. Abstenir-se pares i mares sensibles amb fills pegats al televisor i enamorats del menjar escombraries.

Article: Niños basura


Ompliran Palma de línies de metro?

Manel | 17 Març, 2005 07:28

Ara al Govern li ha donat per ficar per Palma línies de metro: al Parc de la Mar, Son Ferriol, al futur hospital Son Dureta II, a la coneguda zona escolar, el futur Palau de Congressos, a Son Moix, a Can Valero,... tot amb tres línies de metro.

Una línia de tramvia des de Calvià fins l’aeroport i l’Arenal (fa més de 15 anys que xerren de fer-lo).

Es curiós que la mateixa dreta que a mitjans del segle passat eliminà els tramvies i els trens perquè era competència de les seves empreses de transport, ara vulgui ficar metro per tot quan fa pocs anys no creien en allò.

Ara només els queda posar en funcionament la línia de tren cap a Llevant i que el tren d’Inca, Sa Pobla i Manacor no arribi tard 45 minuts a Palma. Bàsicament per no tenir que donar explicacions al jefe o els amics s’hagin anat avorrits d’esperar-te,...


Tot inclòs: l'aeroport rep més passatgers, els hotels incrementen l'ocupació i al petit comerç que ens donin...

Manel | 16 Març, 2005 12:18

Turisme de masses, quantitats ingents de persones que posen a prova els recursos limitats de les Illes Balears. En general sense un duro perquè el que els atreu de les Balears no és només platja i sol: els baixos preus i l'emergent “tot inclòs” que tant dany fa al petit comerç.

Un turisme que, a part de consumir recursos i serveis públics, fa com esmorzar un panet i una taronjada o que durant el bufet lliure de l’hotel aprofiten per ficar menjar en borses i així estalviar-se un dels menjars. Un turisme que només interessa a hotelers, touroperadors i cerveseries. Mentre, al petit comerç només li queda queixar-se i resignar-se a tancar el seu local. La rotació dels negocis a Platja de Palma és molt elevada i són molts els locals que he vist tancar o ho plantegen.

Aquesta setmana tots els diaris de premsa publiquen que tindrem més turistes gràcies a uns preus més ajustats i a l'increment del “tot inclòs”. Com diu Miguel Vicens, president de Foment del Turisme, una de les claus de l'increment és l'oferta de tot inclòs: "Sense això, Mallorca no tindria recuperació; permet que les persones amb poc diners puguin seguir viatjant a la illa", “els preus de l'oferta complementària són ja massa cars per a algunes butxaques”. Per si no fos poc, un dels majors touroperadors ha demanat un esforç als hotelers per a baixar més els preus. En poques paraules, que sigui més barat estar de vacances a Mallorca que vivint al seu país d'origen.

Aquesta és la política turística que fa unes dècades va fer que es perdés el turisme espanyol i francès a favor de Catalunya i la Regió Valenciana. Nosaltres ens quedem amb una dependència total a dos mercats (britànic i alemany) i amb la dictadura dels grans touroperadors, i a no poques crítiques des de Catalunya a la nostra política de llençar preus.

Turisme de qualitat? Per a quan? A dia d'avui, el escàs turisme espanyol i el resident a Mallorca segueix sent el millor client.

De pas una mica de ‘peloteo’ del conseller de Treball cap als treballadors fixos discontinus: “permeten crear riquesa i pagar impostos, i als hotelers poder guanyar més diners”.

Amb els Populars el nostre medi ambient i el petit comerç perden, els promotors, immobiliàries, hotelers i touroperadors guanyen. Nosaltres també necessitem menjar i formem part d'un teixit econòmic molt important i sostenible de la nostra terra.


Comerciants i restauradors de Capdepera sol•liciten ajuda al Defensor del Poble contra el “tot inclòs”


Les claus d’IB3

Manel | 15 Març, 2005 15:36

Aquest cap de setmana he llegit un article al periòdic gratuït SetDies de Biel Ramis que resumeix les claus de la televisió autonòmica IB3. Destac alguns comentaris que ho diuen tot:

“Por qué una televisión autonómica? Jaime Matas tendrá muchos defectos, pero tonto no es. Sabe, y más tras su paso por Madrid, que la televisión es el verdadero catalizador de las preferencias sociales. Y por eso ha creado una televisión autonómica. La radio es para completar el florero.”

“Y los telediarios? Con la excusa de ahorrar dinero, los informativos han sido adjudicados a una empresa privada...a la cual la televisión autonómica pagará un dinero. La empresa adjudicataria de los informativos es propiedad de Jacinto Farrús, dueño a su vez de Canal 4, y está dirigida por Javier Mato, antiguo jefe de prensa de Matas en el Govern y su mano derecha en su etapa de ministro de Medio Ambiente.”

"...y Carlos Dávila, defenestrado de TVE tras la salida de Alfredo Urdaci, hará entrevistas políticas."

“Equipo directivo. El equipo directivo lo encabeza Maria Umbert y le acompaña Germà Ventayol, ex jefe de prensa de la Conselleria d’Educació y estrecho colaborador del PP desde que abandonó su papel de periodista de calle en UH. Tanto la oposición como el mundo periodístico no duda en calificar de próximos al PP a todos los jefes de la nueva televisión y radio autonómicas, aunque esta es la práctica habitual en todas las comunidades...”

“Maria Umbert estuvo en el centro regional de TVE en Baleares como subdirectora cuando el PP gobernaba en Madrid, para pasar a ser la directora general del gabinete del presidente del Govern cuando el PP desbancó al Pacte de Progrés...Su papel es, tras conocer como funciona una televisión funcionarial en TVE-Baleares, montar una que no dependa de convenios colectivos, intereses sindicales y exigencias públicas para cumplir los objetivos marcados por los que verdaderamente mandan.”

Em fa fàstic haver de pagar les campanyes publicitàries dels polítics en el poder. Demanaré el 3% de descompte quan hagi de fer la declaració...L'Associació Amics de Banyalbufar reivindicà l’accés lliure fins a la font del Garbell

Manel | 15 Març, 2005 06:41

L'Associació Amics de Banyalbufar celebrà aquest diumenge, normalment cada quart diumenge de quaresma, el Dia de l’Esbarjo on es convida a participar a l’excursió a la font del Garbell.

Des de que la propietat de la possessió del Rafal passà a mans d’un britànic, l’excursió s’ha convertit en una reivindicació degut al tancament del camí que dóna accés a la font amb les típiques excuses de que els excursionistes danyen la finca i molesten als animals que hi ha. Hi ha una sentència a favor de l’accés públic.

Per a l’associació el camí del Rafal “ha de mantenir la seva estructura perquè forma part de la Ruta de Pedra en Sec de la Serra de Tramuntana. S’hi podran trobar solucions.”


Son Dameto d’Alt i la lògica del 3 %

Manel | 14 Març, 2005 18:08

Comportament polític corrupte + Potent immobiliària = 3 % ?

Comunicat de premsa de Els Verds de Mallorca a Ciutat:

SON DAMETO D'ALT: UN COMPORTAMENT POLITIC CORRUPTE AGENOLLA L'AJUNTAMENT DAVANT ELS INTERESSOS D'UNA POTENT IMMOBILIARIA.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb