El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

Els alumnes de la UIB volen ser funcionaris, i jo també!

Manel | 28 Febrer, 2005 12:43

Segons dades de la Fundació Universitat-Empresa (FUE), dos terços dels alumnes volen treballar a la Universitat o a empreses públiques. I d’esperit emprenedor a la UIB no anem massa bé, només el 2 %, i és que el 98 % aspira a fer feina per a un altre. A més, el 70 % estudia per a millorar les expectatives laborals en aquest món laboral tan competitiu.

Jo que conec la petita i mitjana empresa a Palma i especialment a la Platja de Palma puc entendre aquestes dades, no m’estranyen gens. Cada any tanquen més negocis i la major part dels nous tenen una vida molt curta en especial pel model turístic i comercial a Mallorca, el poc suport de les institucions al teixit comercial i a vegades per falta de preparació de l’emprenedor. Tal com recollia el Butlletí del Registre Mercantil, més de la meitat de les noves empreses creades a les Balears són immobiliàries, és a dir, al negoci segur al dia d'avui.

Per experiència pròpia, la FUE és una bona eina per als qui vulguin disposar d’un bon servei permanent d’assessorament per a la creació i consolidació d’empreses. Manté una estreta col·laboració amb l’Associació de Joves Empresaris de les Illes Balears. També ofereix un servei d’incorporació al mercat laboral i gestiona una àmplia oferta universitària complementària.

http://www.fueib.com/recordcard.php?id=1

Reciclatge a Palma: assignatura pendent

Manel | 28 Febrer, 2005 06:56

Reduir, Reutilitzar i Reciclar els fems, i Recuperar els residus en els processos de transformació, són les quatre R de la sostenibilitat del mediambient. Encara queda molt i especialment a Palma per a complir el Pla de Gestió de Residus del Consell de Mallorca, on per exemple es preveia recollir el 56 % de la matèria orgànica generada i encara no s'ha començat a recollir-se.

Per a dipositar l'oli usat de cuina o piles i bateries de mòbils encara he d'anar al punt verd del polígon Son Castelló perquè el qui havia a Can Pastilla ho van llevar. I fins no fa molt no teníem contenidors de plàstics a una zona tan turística.

Segons dades d'Emaya, el Consell de Mallorca i el Govern de les Illes:

Palma Mallorca
Paper/cartó 10.694 57.303
Envasos 979 14.383
Vidre 4.371 3.394
Piles - 35
Total 16.044 75.115

Dades en tones en el 2004

Composició del fems que produïm:

Matèria orgànica 42%
Paper i cartró 23%
Envasos lleugers 16%
Vidre 10%
Diversos 9%

Contenidors de recollida selectiva, reciclatge i consells per a la reducció de residus a la llar i a les compres


“El hundimiento”, els últims dies de Hitler en un búnquer

Manel | 26 Febrer, 2005 10:42

Ambientada a l'abril de 1945 “El hundimiento” narra els últims dies de Hitler i la cúpula del Tercer Reich a l'interior d'un búnquer mentre Berlín agonitza sota els continus bombardejos aliats i les tropes soviètiques. Impressionant la interpretació dels personatges i especialment la del propi Hitler per l'actor suís Bruno Ganz, així com la recreació de Berlín sota els atacs i el búnquer.

Pel•lícula polèmica que està arrasant tant a Alemanya com fora, i és la primera pel•lícula alemanya des del 56 que tracta obertament el personatge de Hitler.

La pel•lícula es basa en dues fonts històriques: el llibre escrit per un historiador alemany “El hundimiento: Hitler y el final del Tercer Reich” i un llibre basat en els documents escrits per la secretària de Hitler “Hasta el último momento: la secretaria de Hitler cuenta su vida”.

Una pel•lícula de dues hores i mitja que a ningú se li fa llarga doncs és capaç de mantenir contínuament l'atenció del que esdevé gràcies a la interpretació dels seus personatges i de l'espectacular ambientació. Al finalitzar l'opinió és unànime: molt bona! m’agradat molt! Candidata al Oscar a la millor pel•lícula estrangera.Expropiaran les nostres cases per a seguir ampliant l'aeroport de Palma en un futur?

Manel | 24 Febrer, 2005 20:39

Altre matí igual, un minut darrera l’altre, un avió després d'altre just damunt de la casa i a baixa altura. Puges la veu perquè et puguin escoltar i puguis escoltar-te. De vegades, segons el tipus d'avió, fins i tot escoltes vibrar els cristalls de la casa. I és que aquest matí de nou als senyors de l'aeroport de Palma de Mallorca els ha donat per utilitzar com pista d'enlairament la qui dóna just a Cala Estancia, quan habitualment enlairen o aterren per la de l'Es Carnatge que ja de per si emprenya bé. Qualsevol dia em veig el morro d'un avió clavat a la meva finestra i el pilot donant-me el bon dia.

Per què els pobles veïns a l'aeroport de Son Sant Joan hem de suportar tal nivell de contaminació mediambiental i de risc? A clar! l'interès general. Això sí, encara sent d'interès general els camins de la Serra de Tramuntana i de Llevant permeten als propietaris tancar-los al públic, però nosaltres hem de menjar-nos aeroport, depuradora, central elèctrica i regasificadora. I a canvi no tenim més que un parell de policies locals per al Coll d’en Rabassa i Can Pastilla. Això és el que ens ofereix la nova ampliació de l'aeroport: de 20 es passa a una capacitat de 38 milions de passatgers any. Visca el turisme de masses que omple hotels però no les butxaques de la nostra petita i mitjana empresa!

Expropiaran les nostres cases per a seguir ampliant l'aeroport de Palma en un futur? Pel model turístic que se segueix això sembla, llevat que construeixin un nou aeroport a la Serra que sembla que serà dels pocs llocs on cabi.


Aeroport de Son Sant Joan: tancat de nit


Manifestació contra la immigració descontrolada

Manel | 23 Febrer, 2005 17:51

Fa uns dies vaig llegir a un periòdic que l'associació de veïns Orson Welles de la barriada de Son Gotleu havia convocat per a aquest dijous una manifestació per a protestar per la immigració descontrolada davant l'Ajuntament, el Consell, el Govern i la delegació del Govern en Balears.

Es queixaven que se senten ciutadans de tercera i que les institucions no adopten mesures contra la invasió immigratòria que sofreix Son Gotleu, provocant així un èxode massiu de veïns.

La immigració és per a l'Estat Espanyol un fenomen recent que no havent arribat als nivells d'altres països europeus com França o Alemanya provoca temor i rebuig, motivats, entenc jo, per les importants diferències culturals i la falta d'integració d'alguns col·lectius, especialment quan creen guetos.

Espanya i Mallorca han estat fins no fa molt origen d'emigrants, però sens dubte és un tema molt complicat: ho hem vist amb l'actual pla de regularització d'immigrants iniciat pel govern Espanyol, tan criticat per part d'alguns partits polítics així com estats europeus. En la immigració es barregen els drets dels qui vénen amb els qui ja estan, creant una situació delicada.

Quantes vegades hauré escoltat als francesos (sóc mig) dir que no entenien perquè tenien més drets els immigrants que els propis ciutadans. Mateixes preguntes es feien en altres països.

A Mallorca, i a pesar de la forta immigració, la situació no ha estat tan crítica, al ser l'immigrant en la seva majoria europeu. Però ja s'han creat zones de conflictes: Són Gotleu, el Polígon de Llevant (o Nou Llevant com passarà a dir-se en breu) i l'última zona que em van dir crec recordar que és un gueto de xinesos prop de la Plaça Major. I estic segur que hi ha més zones.

La veritat és que és un tema bastant delicat que no deixa indiferent a ningú.Regeneració natural de la platja de Cala Agulla

Manel | 23 Febrer, 2005 10:16

La regeneració de platges que va impulsar l'anterior ministre de medi ambient va suposar la destrucció de flora i fauna marina, pèrdua de la transparència de l'aigua i una denúncia i possible multa per part d'Europa. Com contrast a l'extracció marina de sorra, aquests dies s'està portant a terme un procés de regeneració natural de la platja de Cala Agulla acordat entre representants del Govern de l'Estat, Ajuntament, professors de la Universitat i grups ecologistes. Les tasques es completen amb un estudi supervisat per Europa que pretén definir un sistema per a recuperar de forma eficaç i ecològica les pèrdues massives de sediments a la platja.

En la seva fase inicial s'aprofita el temporal de mar que expulsa sorra del fons del mar fins a la primera línia. Mentre, unes excavadores recullen el sediment i ho acumulen a la part posterior de la platja. La previsió és que al març s'espargeixi la sorra perquè quan comenci la temporada turística en Setmana Santa s'hagi recuperat l'àrea.

Regeneració natural de la platja de Cala Agulla (II)

Un altre món és possible...una altra Mallorca també

Manel | 22 Febrer, 2005 19:10

Entre el dies 20 i 22 de maig es celebrarà a Palma el Fòrum Social de Mallorca amb el lema "Un altre món és possible...una altra Mallorca també". Ja han confirmat la seva participació al II Fòrum un centenar d'entitats i associacions, a la qual no poden assistir polítics, cosa prou bé.

http://www.forumsocialdemallorca.org/index.php?=〈=ca

Robatoris en el Parlament Balear (capítol II)

Manel | 22 Febrer, 2005 08:09

Les càmeres instal·lades al parlament comencen a fer efecte, i és que un treballador d'un mitjà de comunicació a passat per la vergonya de veure's en les càmeres robant un paraigua! a un diputat del PP. Supos que plouria i ho agafaria prestat, que mal pensats!

I sobre els 12 quadres desapareguts, doncs continuen les investigacions encara que sembla que comencen a conèixer dades sobre l'autoria. I és que els propis parlamentaris sofreixen el robatori de diners en efectiu, telèfons mòbils, plomes estilogràfiques, ordinadors, llibres,... i de moment els lladres són apolítics, roben a uns com roben als altres.

Robatoris en el Parlament Balear: capítol I

Crisi de la indústria discogràfica, no de la música

Manel | 21 Febrer, 2005 18:26

A la web d'internautes.org es fan eco del tancament de les tendes de disc tradicionals, al mateix temps que s'incrementen les vendes de música a través d'internet i la gent acudeix cada vegada més als concerts. Abans els músics vivien dels concerts i ara la majoria d'ells viuen i seguiran vivint dels concerts. I és que mentre els músics i lletristes vegin menys d'un 10 % en la venda de discos no tindran altre remei, llevat que canviï la política comercial anacrònica de les discogràfiques.

Jo almenys, quan he de comprar un disc ho és d'un grup ja conegut. No m'atreveixo amb uns altres llevat que algun conegut em deixi el seu disc. I és que els usuaris de música són els millors comercials que pot tenir un grup musical. És curiós, però a mi em fa mal pagar 12 euros per un disc, sobretot si després em defrauda o només m’agraden algunes cançons. En canvi pagar 12 euros per un concert de Lax’n Busto aquest dissabte em sembla una bona despesa. I per descomptat rebran més diners que pel disc comprat.


Poc més de 11 milions dels 35 milions de votants diuen SI a la pseudo-Constitució (32,5 %)

Manel | 20 Febrer, 2005 21:37

Ara és moment de fer lectura dels resultats. Mentre la majoria de diaris espanyols parlen de majoria aixafadora o absoluta del SI, el Partit Popular es llença al coll del Govern Espanyol (per a variar), i les plataformes pel NO fan la qual per a mi és la lectura lògica d'aquests comicis: els ciutadans de manera majoritària no han sentit com seu el projecte de Constitució Europea, Europa es construeix a esquena dels ciutadans, y poc més de 11 milions dels 35 milions de votants diuen SI a la pseudo-Constitució (32,5 %)

Dels ciutadans de les Balears amb dret a vot, només 1 de cada 3 ha votat i només 1 de cada 4 s'ha decidit votar SI. Aquesta és la meva lectura.


Un Tractat de Constitució Europea dèbil

Manel | 19 Febrer, 2005 16:13

Quan els polítics donen l'esquena a la participació del poble en decisions tan importants que afecten al seu futur passa el que passa. Ningú entén una Constitució en la qual no col·labora o de la qual no és informat amb objectivitat.

Rebaixen la participació al 35 % i les enquestes diuen que el 80 % dels votants ho faran pel SI. És a dir el 80 % d'un 35 % de 35 milions d'electors = 9,8 milions dels 35 milions d'electors! Possiblement aquests resultats siguin massa optimistes per als pro SI. Noves enquestes indiquen un avanç del NO, és a dir, de quedar-nos com estàvem i fer una Constitució com toca, per a fer una Europa millor.

Diu Rodríguez Zapatero que Espanya no deu arribar altra vegada tard a Europa, jo crec que Espanya s'estavellarà contra la paret. També diu (i això em fa molta gràcia) que no és necessari conèixer els articles del Tractat de Constitució per a votar, que el que es vota és Europa. I dic jo: si és tan bon per què hi ha referèndum? Fem referèndum per a votar si estem a favor o en contra de construir col·legis? Doncs per què fem un referèndum del Tractat?

Aquest Tractat retalla les llibertats i em resulta indignant que la democràcia vagi a menys!

Perquè sóc europeista votaré que NO a aquest Tractat.

Cap a Europa amb el NO

Quan l'adopció és l'única possibilitat

Manel | 19 Febrer, 2005 10:34

Són moltes les parelles que davant la impossibilitat de tenir fills biològics decideixen adoptar-los. Recentment vaig llegir la història d'una parella que després de calcular el temps i diners perdut en proves mèdiques i de fertilitat decideixen adoptar a dues nenes xineses. Em vaig quedar amb diverses frases que vull compartir:

"Nosaltres volíem tenir fills, elles necessitaven uns pares"
"Adoptar nens no és fer caritat, és ser pares i mares, és intercanviar afecte i amor totals"
"Per a nosaltres, els fills són de qui els cuida i els protegeix al llarg de la seva vida"

Salut


700 noves places turístiques i 125 residencials en Es Guix (Escorca)?

Manel | 18 Febrer, 2005 07:06

Ja en plena pujada cap a Lluc per qualsevol dels seus camins podem gaudir de la bellesa que ens brinda la Serra de Tramuntana. Però mai se sap fins a quan seguirà sent així. Entre el Coll de Sa Batalla i el Santuari de Lluc existeix una urbanització, Es Guix, que construïda en els 60 va normalitzar la seva situació en 1992. Fa ja mesos vaig veure anunciat la promoció d'habitatges, algunes d'elles VPO, que han sofert en uns pocs mesos fortes revaloracions.

Veure construir enmig d'un alzinar ja és preocupant, però quan t'assabentes que les Normes Subsidiàries del municipi d'Escorca permet fins a 700 places turístiques i 125 residencials a la zona d'Es Guix, la cosa és més que preocupant. La veu d'alarma l'ha donat el PSM que demanarà al Consell de Mallorca i a l'Ajuntament d'Escorca que no ho permetin. La impressió al veure tot aquest ciment a un alzinar em va fer pensar en com pot quedar aquella zona en un futur, però ara que conec aquestes xifres...


Polítiques energètiques, de transport i urbanístiques per a complir les determinacions del protocol de Kioto

Manel | 17 Febrer, 2005 07:07

El GOB ha fet pública una nota informativa: LES ILLES BALEARS HAN DE MODIFICAR RADICALMENT LES SEVES POLÍTIQUES ENERGÈTIQUES, DE TRANSPORT I URBANÍSTIQUES PER COMPLIR LES DETERMINACIONS DEL PROTOCOL DE KIOTO

He posat dos apartats de la comunicació que descriuen molt bé la política actual del Govern i el Consell de Mallorca:


MESURES QUE PROPOSA EL GOVERN

En concret alguns de les mesures que el govern impulsa són:

* La substitució del carbó, el gas-oil i el fuel per gas natural, a partir del 2007 o 2008, de les central tèrmiques, així com a altres indústries

* La interconnexió elèctrica amb la península mitjançant un cable elèctric a partir del 2009-2011, que pot aportar un 35 % de l’electricitat final que en comptes de produir-se a les Balears ho farà a la península.

* Les mesures d’eficiència energètica contemplades a l’estudi van des de l’impuls de electrodomèstics de baix consum, la promoció de cotxes de gasoil, la restricció dels cotxes privats al centre de Palma, afavorint el transport públic.

* Igualment el govern aposta per potenciar l’energia solar per encalentir aigua, sobretot als hotels,

* La Creació d’una Direcció General de Canvi climàtic i una Oficina que gestioni les mesures


CONTRADICCIONS DE LES MESURES DEL GOVERN

Les línies d’actuació i les mesures que impulsa el Govern són totalment contradictòries amb les polítiques sectorials que s’estan executant en aquests moments.

De fet a continuació s’enumeren alguns d’aquests fets que en generals suposen un increment de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, com el CO2.

* Noves centrals i noves turbines.- El Pla Energètic vigent i el que ara se tramita preveuen l’increment de la potència elèctrica a la Central de Son Reus (instal·lant més turbines) i la construcció d’una nova central a Cas Tresorer

* En aquests moments el govern balear exigeix la construcció de quatre noves grans dessaladores (Santa Eulàlia, Ciutadella, Alcúdia i Andratx) que com se sap són grans consumidors d’energia elèctrica

* L’impuls dels transport privat, mitjançant la construcció d’autopistes i vies ràpides, tal com apareix al Pla de Carreteres. Se tracta de l’autovia entre d’Inca a sa Pobla, Palma – Manacor, S’Arenal - Llucmajor, Variant de Llucmajor, Variant d’Inca, Palma – UIB, Palmanova – Peguera, i els projectes d’Inca- Manacor i el 2n Cinturó. A Eivissa hi ha l’autovia de Vila a Sant Antoni i l’accés a l’aeroport.

* L’ampliació dels aeroports: els projectes per ampliar els aeroports de les balears pretenen en definitiva incrementar la capacitat d’acollida de vols amb la corresponent consum de combustible.

* El cable d’interconnexió elèctrica amb la península, des del punt de vista del canvi climàtic l’únic que fa és traslladar el problema administratiu a una altra comunitat autònoma, però no suposa reduir els emissions de gasos contaminants. De fet és possible que ens arribàs electricitat produïda a una central nuclear.

* El Consell Insular de Mallorca ha decidit fer una aposta decidida a construir nous forns incineradors de residus en comptes d’apostar pel reciclatge, el compostatge i la reducció. És en definitiva seguir amollant a l’atmosfera gasos d’efecte hivernacle.

* La proposta del govern de restringir l’accés de cotxes privats fins el centre de Palma és contradictori amb el projecte de Cort per construir a damunt les vies del tren un carrer de quatre carrils per afavorir l’accés al centre mitjançant cotxes privats.


La Constitució Europea contempla la pena de mort

Manel | 16 Febrer, 2005 12:11

La Constitució Europea consta de tres parts: “Tractat” (que és el que reparteix el Govern), “Protocols i Annexos al Tractat” i “Declaracions annexes a l’Acta Final de la Conferencia Intergovernamental que va adaptar el Tractat”.

Doncs a la pàgina 29-30 de Declaracions annexes a l’Acta final de la Conferència Intergovernamental i Acta final tenim:

ARTICLE 2

Dret a la vida

1. Tota persona té dret a la vida.

2. Ningú podrà ser condemnat a la pena de mort ni executat.

Explicació

1. L’apartat 1 d’este article es basa en la primera frase de l’apartat 1 de l’article 2 del CEDH, que diu el següent:

“1. El dret de tota persona a la vida està protegit per la llei... ”

2. La segona frase d’esta disposició, que es referix a la pena de mort, va quedar obsoleta arran de l’entrada en vigor del Protocol núm. 6 del CEDH, l’article 1 del qual diu el següent:

“Queda abolida la pena de mort. Ningú podrà ser condemnat a esta pena ni executat.” Esta disposició constituïx la base de l’apartat 2 de l’article 2 de la Carta.

3. Les disposicions de l’article 2 de la Carta corresponen a les dels articles mencionats anteriorment del CEDH i del Protocol addicional. Tenen el mateix sentit i el mateix abast, d’acord amb el que disposa l’apartat 3 de l’article 52 de la Carta. Així, ha de considerar-se que les definicions “negatives” que figuren en el CEDH també figuren en la Carta:

a) Apartat 2 de l’article 2 del CEDH:

“La mort no es considerarà infligida amb infracció del present article quan es produïsca com a conseqüència d’un recurs a la força que siga absolutament necessari:

a) en defensa d’una persona contra una agressió il·legítima;

b) per a detindre una persona conforme a dret o per a impedir l’evasió d’un pres o detingut legalment;

c) per a reprimir, d’acord amb la llei, una revolta o insurrecció.”

b) Article 2 del Protocol núm. 6 del CEDH:

“Un Estat podrà preveure en la seua legislació la pena de mort per actes comesos en temps de guerra o de perill imminent de guerra; esta pena només s’aplicarà en els casos previstos per esta legislació i d’acord amb les seues disposicions...”


www.constitucioneuropea.es/index.jsp?op=doc

Presentació de la plataforma "Cap a Europa amb el NO".


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb