El bloc d'en Manel

Estimem Mallorca - Qui estima Mallorca no la destrueix!

Com crear més ocupació a les Illes Balears: només construcció!?

Manel | 31 Gener, 2005 15:16

El Día del Mundo torna contra el Pacte de Progrés. Aquesta vegada, les últimes xifres presentades sobre l'evolució de l'ocupació durant el 2004 a les Illes Balears. El creixement de l'ocupació ha estat amb el Govern popular bastant superior al del Pacte de Progrés, però el graciós és que assigna aquest èxit a polítiques que sens dubte l'actual Govern no ha portat a terme: ”recuperació del clima de confiança en la societat, crear les condicions objectives perquè empresaris i treballadors puguin protagonitzar l'activitat econòmica i modernitzar el nostre sistema a través de vigoroses polítiques estructurals”. Gens d'això ha realitzat el Govern, per molt que ho digui aquest diari.

S'hauria d'analitzar més a fons les bases de l'economia i la seva generació d'ocupació, i de moment el creixement de l'economia a les Illes està basat en el consum de les famílies i en la construcció, ambdós amb un ritme notable. També ignoren la pressió a la qual van sotmetre al Govern del Pacte de Progrés els hotelers, per exemple, iniciant la fi de temporada abans de l'habitual (reconegut en privat per algun d'ells). També podem afegir la crisi econòmica internacional arran de la inseguretat internacional que va afectar durant l'anterior Govern. I el turisme? Resulta que hem tingut un petit creixement en el nombre de turistes, però la despesa per turista i el nombre de pernoctacions s'ha reduït considerablement.

Si senyors, urbanitzar les Illes crea molta ocupació (avui) i el consum privat (avui) també. A les Balears la construcció torna a ser un negoci rodó: El Butlletí del Registre Mercantil recull que més de la meitat de les noves empreses creades a les Balears són immobiliàries (és a dir empreses dedicades a la compravenda, promoció, explotació, administració i arrendament de tot tipus d'immobles, rústics i urbans, turístics i comercials. La promoció i construcció d'edificacions i obres de qualsevol classe, tant per compte propi com aliena". I els preus de l'habitatge? Amb tanta construcció horitzontal poc baixaran els preus. Per a baixar el preu de l'habitatge i que sigui més assequible a les famílies es dediquen a construir Xalets de luxe en zones com Sa Muleta, un Àrea Natural d'Especial Interès en la seva major part pel seu altíssim valor natural, i que només podran gaudir 30 adinerats.

El progrés no consisteix en pa per a avui i fam per a demà. La construcció i el consum privat no poden ser els pilars d'una economia. Això ho sap qualsevol economista. Hi ha més sectors en els quals s’ha de donar suport al creixement: sector ramader i agrícola, sector serveis i fins i tot el turisme (no de masses, sinó sostenible i creador de riquesa), indústria tradicional,...


L'Espanya del “pelotazo”

Manel | 29 Gener, 2005 11:40

Això era un home amb bons amics (de conveniència) que es dedicava a extreure aigua d'un riu de manera il•legal, per a revendre-la als agricultors necessitats i a les urbanitzacions i camps de golf que ell i els seus amics construïen, i tot, sense declarar-lo al fisc, és a dir, tot diner negre. Un dia es va assabentar que cert banc participa en un terreny urbanitzable de Madrid que acumula unes plusvàlues de 6.000 milions d'euros (1 bilió de les antigues pessetes). I va pensar, per què no controlar el banc i fer-me amb aquest bon pastís tan cobejat per les constructores Espanyoles? Sabia que un assessor econòmic del Govern de l'Estat no es duia bé amb el president del banc (van treballar junts en el banc), i va confabular amb polítics i amics de la seva particular constructora (tots coneguts per ser amics de pepistas o socialistes) per a fer-se amb el poder d'aquest banc. Davant la dificultat de tan grandària despropòsit va intentar, amb els seus amics polítics i mediàtics, atacar directament el prestigi personal del president del banc.

Aquesta és l'Espanya del pelotazo, que permet construir imperis immobiliaris, de festes o de joc en uns pocs anys. A Mallorca tenim per a contar, i a Múrcia i Alacant per a quedar-se a gust.


Ciment a la darrera zona humida de Palma: Ses Fontanelles

Manel | 27 Gener, 2005 17:48

En el municipi de Palma encara ens queda una zona humida. L'ajuntament de Palma ja tenia aprovat construir comerços i un aquari en Ses Fontanelles, així com la possibilitat d'urbanitzar una part d'aquest aiguamoll. L'últim és l'aprovació de la construcció d'un pàrquing per a vehicles. També és sabut que l'aquari en construcció albergarà espècies exòtiques, tant flora com fauna, i que té permís per a abocar les aigües al parc. Es diu que l'alga assassina que tants problemes està donant en aigües del mediterrani va arribar per l'abocament d'un aquari centre europeu. Aquest és un dels riscos de portar espècies no autòctones. Ja he vist desaparèixer a Platja de Palma una petita zona humida i una pineda en el qual jugava de petit, ara veuré desaparèixer l'última zona humida de Palma?

Manipulació política a la marxa contra ETA

Manel | 25 Gener, 2005 15:08

Avui el Diari de Balears publica la denuncia de l'Alt Comissionat de Suport a les Víctimes del Terrorisme, Gregorio Peces-Barba. Diu que a la manifestació de dissabte es va posar de manifest la manipulació política i ideològica, així com la tensió existent entre les associacions que integren AVT. La portaveu de l’Associació 11-M demanà que l’Alt Comissionat reuneixi junts a les associacions “per saber en quin pal juga cada un”. Peces-Barba va lamentar el “clima d’odi i d’aplicació de la perversa dialèctica amic-enemic”, i que la majoria pacífica dels manifestants no pogués “dominar la imatge ocupada gairebé totalment per l'actitud agressiva d'aquests elements extremistes”.

Com ja s’havia publicat, a la manifestació es va produir l’agressió al ministre de Defensa i insults tant a membres del Govern del Estat, presents i absents a la manifestació, com a altres víctimes del terrorisme que no van acudir. També avui s’ha sabut que dos militants del PP declaren davant la Policia pels incidents i l'agressió que va sofrir el ministre.

El batle de Calvià i els seus camps de golf

Manel | 24 Gener, 2005 17:12

Aquest cap de setmana el batle de Calvià manifestà que volia al municipi quatre camps de golf més, apart dels cinc que ja n’hi ha. Va dir frases tan interessants com aquestes:

“aunque hay que tener en cuenta que es el municipio con más plazas hoteleras de la isla. Si se estudia la proporción entre plazas hoteleras y campos de golf, no es exagerado decir que necesitamos más campos de golf y más oferta complementaria.”
creo que un campo de golf no supone ningún impacto medioambiental.”
“Si un campo de golf cumple los requisitos medioambientales, no veo cuál es el problema”
 (Segueix)

Plataforma “A les vies del tren, parc sí, asfalt no”

Manel | 19 Gener, 2005 15:47

Ha nascut una nova plataforma per a defensar una zona verda des de Ses Estacions fins a Son Fuster que apropi Ciutat als ciutadans. Amb el soterrament de les vies del tren a Palma l’Ajuntament ha decidit posar asfalt a sobre les actuals vies del tren. L’Ajuntament vol connectar Plaça Espanya amb l’autopista d’Inca amb un mínim de quatre carrils, convertint l’actual carrer Jacint Verdaguer i les vies de tren soterrades en un gran vial que separaria més encara a les barriades de l’entorn.

Les associacions veïnals volen que es faci un parc i un passeig que ho uneixi amb Son Fuster, que faci una ciutat més oberta i propera als ciutadans. Amb mobilitzacions vam aconseguir que Palma no es quedés dos anys sense tren, ara toca tenir una zona verda per a vianants que ocupi el lloc de les vies del tren.

Ànim perquè encara està tot per decidir!
Parc Sí, Asfalt No – Donem el nostre suport per un Parc Central per a Ciutat, donem el nostre suport a la Plataforma pel Parc de les Vies


Europa denuncia a Espanya per la regeneració de platges de Jaume Matas

Manel | 17 Gener, 2005 15:54

Jaume Matas com a ministre de mediambient ocasionà un desastre mediambiental com es va demostrar amb fotografies del fons marí de Banyalbufar, que apareix recobert de fang a l'haver estat remogut el fons amb la màquina. Tant la flora com la fauna han estat afectades. Amb la multa que imposin els jutjats haurem de pagar doble, desastre ecològic apart. A més, Catalina Cirer va imposar una multa a joves del GOB per denunciar l’atemptat a les nostres platges. Platges com la de Platja de Palma van perdre l’aigua cristal·lina per culpa de l’extracció d’arena i posterior deposició a la costa. Desastre ecològic i pèrdua de qualitat que oferim als nostres turistes.

 (Segueix)

A favor i en contra de la Constitució Europea

Manel | 15 Gener, 2005 13:37

Com no llegiré un text de més de 300 pàgines del que possiblement no entengui molt, he recollit opinions a favor i en contra de la Constitució Europea. En concret del “Consell Català del Moviment Europeu” i a “Pangea.org – Internet Solidari”.

 (Segueix)

Els fa i desfàs amb els diners del contribuent

Manel | 14 Gener, 2005 10:28

Què tenen en comú la piscina municipal d'Inca i l'IES Berenguer d'Anoia d'Inca? Doncs la manca de calefacció en instal·lacions noves. Em recorda a l'edifici Anselm Turmeda de la UIB: el segon any a la planta baixa ja tenien goteres, però de les que fan soroll i bones marques a la paret. Record que n'hi ha dos pisos més almenys. Què fan amb el pressupost? la constructora crec recordar que va ser FCC. No crec que sigui per manca de pressupost, s'en foten de noltros com denúncia Pep Torro a "Acabada la fétxoria", el contribuent...a pagar els fa i desfàs.

Els alumnes de l'IES amb el suport dels professors i la direcció han realitzat una manifestació per protestar per la manca de calefacció. Diuen:

«la calefacció no arriba mai fins a les aules i sales de la segona i tercera planta. Hem d'estar a classe amb l'abric i els guants. No ho arreglen i hem decidit fer aquesta protesta per a què se'ns faci cas d'una vegada. No volem passar fred»
«la reforma que acabà fa un any i dos mesos es va fer amb deficiències. Tot d'una que s'acabà es comprovà que els radiadors i bombes instal·lades pel sistema de calefacció no s'havien calculat bé. Hi ha petits radiadors per encalentir sales de 500 metres cúbics»
«des del passat mes de juny hem enviat tres escrits a la Conselleria d'Educació per cercar solucions a aquesta i altres deficiències que es varen cometre durant la reforma»
«Sabem que existeix una disputa entre la Conselleria d'Educació i l'empresa constructora sobre la responsabilitat en les deficiències, però nosaltres estem pagant les conseqüències i les molèsties»


Segon Cinturó, tren i metre a Palma

Manel | 13 Gener, 2005 15:44

Avui venia recollit al Diari de Mallorca la presentació d'al•legacions per part de l'associació de veïns de Son Sardina sobre el projecte del traçat del metre Plaça Espanya – Universitat:

La entidad vecinal asegura que esta iniciativa del Govern supone aceptar una de las propuestas que presentaron como alternativa al segundo cinturón. Por ello considera que una de las consecuencias de este plan debería ser la retirada del proyecto del segundo cinturón. Los vecinos creen que las razones que da el Govern para ejecutar esta infraestructura viaria son injustificadas y producirá un impacto negativo sobre el pueblo de Son Sardina. "El trazado previsto no resuelve el problema de la circulación de Palma, ya que únicamente traslada el actual embudo de tráfico", se añade en los documentos presentados. Apuestan por implantar el metro combinado con la mejora de los accesos a la ciudad y carreteras ya existentes como vía para solucionar el actual y futuro problema de circulación porque la relación entre inversión-rentabilidad sería mayor y el impacto menor.

Entre sus peticiones destacan la necesidad de que el trazado sea respetuoso con el entorno. Por este motivo creen que el paso del metro a través de la carretera y la vía de ferrocarril de Sóller debería ser soterrado. El puente del Camí de Passatemps tendría que dotarse de dos carriles urbanos para coches, además de un vial separado para bicicletas y peatones. Por otra parte, mencionan la necesidad de garantizar el acceso al aparcamiento de vehículos y autocares para poder realizar conexiones con los autobuses de Bunyola, Palmanyola y Sóller.

Centralitzar totes les comunicacions i connexions (tren, línies de bus de l'EMT i amb els pobles, taxis, vehicles particulars) al centre de Palma és col•lapsar Ciutat (un dels problemes greus al meu entendre del transport públic). Per aquest motiu tots els partits d'esquerres, els ecologistes del GOB, usuaris del tren i UM demanen que la central intermodal estigui a Son Fuster, i que l'estació a Plaça Espanya sigui una estació terminal. D'aquesta manera s'allibera el centre i s'evita entrar a Ciutat a qui no ho té com origen o destinació.

Durant molts d’anys es va parlar des de l'Ajuntament de Palma de desenvolupar un tren o tramvia que recorregués tota la Platja de Palma, des d'Arenal fins a Ciutat i Calvià. Avui diuen que amb el soterrament de les vies de tren a Plaça Espanya es podran crear noves línies. Doncs ara tenen l'oportunitat de crear la línia Arenal – Aeroport – Coll d’en Rabassa – Son Ferriol – Polg. Marratxí – Polg. Son Castelló - Universitat, seguint bona part del que seria el traçat del segon cinturó.

Motius per a dir NO al 2n cinturó (Plataforma “NO al 2n cinturó”):

  • Perquè suposaria la separació definitiva de les barriades de Son Sardina, Sa Garriga i Son Espanyol. Trencant per sempre l'ambient de poble i germanor que es respira entre els veïns de totes tres barriades.
  • Perquè potencia l'ús del transport privat i perjudica encara més el transport públic ja de per sí tan maltractat pel partit popular i tan necessari a una ciutat moderna com la nostra.
  • Perquè seria la fi del que un dia fou l'horta de la ciutat de Palma.
  • Perquè és innecessària: uneix dos punts que ja estan units per autopista i passa per llocs que no estan a més de cinc minuts del primer cinturó amb cotxe.
  • Perquè creiem que, tot plegat, no és més que una nova maniobra especulativa destinada a requalificar uns terrenys que ara són sòl rústic en benefici d'uns pocs i detriment de la majoria.
  • Perquè no té sentit construir una via de circumval•lació en sòl rústic. Llevat que els polítics -Jaume Matas i M. Antònia Munar- vulguin fomentar l'ús dels cotxes entre els conills i les sargantanes. O bé, tenir una excusa per construir més a una ciutat que ja està saturada per la seva mala gestió i la del senyor Canyellas?
  • Perquè no resol cap problema de trànsit, més aviat l'agreuja. Des de Son Sardina es pot arribar a la via de cintura en 5 minuts, com hem dit, o en 5 hores si la rotonda de la carretera de Sóller està col•lapsada en hora punta pel seu pèssim disseny. Problema que no resol ni aquest macro-projecte especulatiu ni cap altre del nou "pla" de carreteres del PP i UM.
  • Perquè en un país del primer món no es permetria un nivell de sobreurbanització com el que pretenen dur a terme alguns partits que semblen interessats a destruir tots els paratges naturals de l'illa.Després d'escoltar a Josep Borrel, NO a la Constitució Europea?

Manel | 11 Gener, 2005 10:49


Josep Borrel ens dóna altre motiu per a votar no a la constitució. Segons ell "es incompleto, insuficiente, tiene carencias" i caldrà modificar-lo abans que passin 50 anys. Supos que si la constitució Espanyola és ja intocable també faran el mateix amb l'Europea, i posaran les mateixes excuses que posen amb la C. Espanyola per a no fer-lo.

Altra frase interessant “Atrás quedan siglos de guerras fraticidas, muros ominosos que nos han dividido, dictaduras y aislamiento respecto a Europa,.., es también una garantía de futuro para España". Em deman jo, amb la creació de la UE, la incorporació d'Espanya a la UE i l'ampliació a l'Est, no s'ha deixat endarrere tot el que diu Borrell? Què canvia amb la constitució? Dóna més drets als ciutadans que la que té vigència a cada Estat? Ha estat desenvolupat per qui? Per Caps d'Estat o per experts pensant en el que interessa als ciutadans? Reconeix la pluralitat de pobles? (Tots, no val un subconjunt). Em crida l'atenció que es vulgui aprovar la constitució per Estats. Supos que si tots els països aproven la constitució menys Espanya, aquesta no sotmet a Espanya. Tot el contrari al que va passar amb la C. Espanyola, que va sotmetre a totes les autonomies.

Avui sortia públic als mitjans que PSM, EU-EV i ERC denunciaven la campanya informativa per part de l'Estat, o millor dit del Govern, perquè d'informativa té poc (descaradament poc). Jo com la majoria de ciutadans no sóc expert en dret europeu però que em diguin un parell de frases de la constitució molt boniques no em convenç per a votar SI o NO. Sap la gent que té 349 pàgines (almenys la versió que em vaig baixar jo)? L'ho van a llegir per al 20 de febrer? Si la cosa no ho remeia votaré NO, perquè si es crea una constitució i el propi president del Parlament Europeu et diu "es incompleto, insuficiente, tiene carencias"... i després no podrem canviar-lo... Europa SI però no així.

Caramelos caducados y pollos drogados

Manel | 08 Gener, 2005 12:18

En referencia a un tema o noticia todos tenemos nuestra opinión o versión, pero llama la atención como a veces se llega a una situación ridícula como las vividas en las últimas semanas.

Primero los pollos que toman “drogas” para engordar y para las enfermedades: por un lado te dicen que las cantidades encontradas son pequeñas, pero la UE prohíbe estas sustancias por ser cancerígenas. Y digo yo, si son malas son malas y punto, aparte de la competencia desleal que supone con el resto de productores que respetan las normas. ¿Y en la calle qué dice la gente? Pues comentarios de todo tipo, pero sobre todo lo que a uno se le ocurra en el momento, cada uno lee o escucha una versión...pero el hecho es inmutable.

Segundo, los caramelos caducados de la cabalgata de Reyes: al final parece que no todos estaban caducados pero como si lo estuviera. Mientras una concejala te dice que había unos 80 kilos de caramelos caducados desde hace DOS AÑOS pero que se pueden comer sin problemas pues no entrañan riesgos para la salud, va un médico y avisa de que pueden producir a los más pequeños diarrea y gastroenteritis. Y saber que a un conocido le pusieron hace unos años una multa en su comercio porque tenía un plátano con manchas negras (que por cierto se comió delante del inspector)... Y es que en estos días con guerras mediáticas entre periódicos e instituciones por medio siempre se aprenden cosas: que los caramelos caducados con dos años no son malos (la fecha se la ponen de adorno) y que nunca sabremos desde cuando estamos comiendo pollo engordado, y quien dice pollo dice pescado de la piscifactoría...

Independientemente de lo que diga cada uno, es posible que hayas comido pollo engordado con a saber qué y tus hijos se hayan comido caramelos caducados. Y mientras cada lado de la cuestión defiende sus intereses, tú consumidor...a pasar por la piedra!

Propostes a EMAYA per a incrementar la recollida selectiva

Manel | 07 Gener, 2005 15:48

Em record d'aquells anys en els quals Palma era una de les ciutats d'Espanya i Balears pionera en recollida selectiva. I jo tan orgullós de la meva ciutat... Després d'aquests anys no només he vist desaparèixer Punts Verds si no que he d'anar als polígons industrials per a deixar tot allò que no sigui paper o cristall: piles, bateries, oli de cuina, plàstics,...perquè a la meva barriada no hi ha on deixar-lo. Palma en xifres de recollida està molt per sota de la resta de Mallorca. El GOB a enviat a EMAYA un llistat amb diverses propostes per a incrementar la recollida selectiva de residus. “El GOB proposa que s'iniciï de forma experimental la recollida selectiva de matèria orgànica, que s'instal·lin punts verds en més llocs de la ciutat i que es desenvolupi un pla integral de residus en totes les oficines, empreses i dependències del Consistori. Un increment substancial del nombre de contenidors de paper i vidre, la millora de la distribució d'aquests recipients i l'engegada de la recollida selectiva de vidre i paper a domicili per als grans productors, com bars i restaurants. Realitzar campanyes informatives i educatives permanents a favor del reciclatge i el compostatge.”

Contenidors de recollida selectiva, reciclatge i consells per a la reducció de residus a la llar i a les compres


Contra la pared

Manel | 01 Gener, 2005 12:16

Vaig anar l'altre dia al cinema a la preestrena de “Contra la pared” convidat per un amic. Aquesta vegada va ser a l’Augusta i després de posar tots els que érem per a una foto al diari (no sé quin perquè anava de convidat) començà la pel•lícula. Aquesta pel•lícula alemanya ha guanyat el Ós d’Or a Berlín aquest any i encara que llarga és capaç de mantenir a l’espectador dins l’història. L’història transcorre a un barri d’alemanys d’origen turc on la nostra parella es coneix a l’hospital després d’un intent de suïcidi. Ell que viu com un porc a ca seva, consumeix drogues i fuma i beu com un descosit perquè va perdre a la seva dona que estimava. Ella perquè vol sortir de ca seva on la seva família, molt tradicional a la cultura turca, la fa sentir com a dins d’una presó. Ella vol conèixer i gaudir de la vida, ballar, fer l’amor,...Tot amb un clar enfrontament amb certs costums turques, de fet el director es diu que ha rebut qualque amenaça de mort, però bé, la crítica no és per a tant. Quan l’home és a l’hospital el metge li diu una de les millors frases de la pel•lícula: “Pots acabar amb la teva vida sense matar-te, simplement canvia de vida”. És a l’hospital on la noia li diu per a casar-se i després de pensar-se’l molt accedeix. Cadascun fa la seva vida i tot dos arriben a la vora de l’abisme, però ... si primer es casen per conveniència després s’enamoren. Sens dubte un deu per a tot dos per les seves interpretacions a una pel•lícula on de vegades prefereixes no mirar segons quines escenes i que a ningú li deixarà indiferent.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb